Hlavní obsah

Nepamatuju, že bych někdy takhle bulela, přiznávala Vítečková po postupu do finále

KARLOVY VARY

Sama říká, že je střelkyně, od níž se body prostě očekávají. Ve čtvrtfinále s Australankami i v boji o finále proti Běloruskám v této roli Eva Vítečková obstála na výbornou. Obhájkyním zlata nasázela 27 bodů, v semifinále si jich připsala jednadvacet a její trojkový koš v závěru prodloužení byl zřejmě zlomový.

Článek

„Ta trojka byla opravdu moc důležitá. Přišla v pravý čas, neboť po ní jsme odskočily na čtyřbodový rozdíl a Bělorusky pak manko už nestáhly,“ vrací se k vypjaté sobotní bitvě o finále Vítečková s tím, že pro ni to byl snad nejemotivnější zápas, který kdy v reprezentaci hrála.

Najednou se všechno otočilo, uvědomila si

„Proti Australankám jsme byly za outsidera, nikdo nám moc nevěřil, jenže teď se to najednou otočilo, hlavně fanoušci čekali s Běloruskem jasný postup. Taky jsem si dost pobrečela, když ze mě tohle napětí po zápase spadlo. Vůbec si nepamatuju, že bych někdy jindy takhle bulela,“ říkala česká basketbalistka, která má na šampionátu naprosto úžasnou bilanci z trestných hodů.

Obrovská radost Evy Vítečkové (zády) a Hany Horákové po postupu do finále.foto: Jan Sokol

Všech osmadvacet totiž proměnila. „Na šestky si věřím, ty mně tady šly i na začátku v Brně, kdy jsem se jinak ani nemohla trefit do koše. Ve vypjaté koncovce utkání je ale nejde házet, jako by se nic nedělo, i když ten nápor na psychiku musíte ustát,“ vysvětluje Vítečková a nabízí zajímavé vyrovnání účtů, které přinesly poslední tři česká utkání.

Jen jsme vracely dluhy, připomíná

„Brazilkám jsme vrátily prohru za čtvrtfinále na posledním mistrovství světa, Australankám za vyřazení ve čtvrtfinále na pekingské olympiádě a Běloruskám na mistrovství Evropy v roce 2007. To se nám docela povedlo,“ smála se Vítečková, podle níž je medaile splněním nejtajnějších snů. „Když jsme letěly z Brna do Varů, tak jsem si říkala, že i pátej flek by byl krásnej úspěch, ale teď zažíváme něco neuvěřitelného,“ uvažuje Vítečková pár hodin před finále.

Družstvo USA potkaly české reprezentantky už těsně před mistrovstvím světa. V bohunické přípravě za zavřenými dveřmi jim podlehly rozdílem sedmnácti bodů. „Zápasy s Američankami jsou strašně těžké. Ony jsou fyzicky někde úplně jinde než jiné celky na mistrovství. Ve finále už jsme zase outsider, ale můžeme být naprosto v klidu. Placku máme doma, ta moje půjde na nejčestnější místo ve vitríně u rodičů,“ raduje se Vítečková.

Reklama