Hlavní obsah

Basketbalistky dřely, ale USA byly ve finále nad jejich síly. Stříbro přesto hřeje

Martin KézrPrávo

Po statečném boji podlehly české basketbalistky v Karlových Varech ve finále mistrovství světa favorizovanému celku USA rozdílem dvaceti bodů, ziskem stříbra ale navázaly na stejné umístění ze šampionátů v letech 1964 a 1971.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

České basketbalistky zdraví karlovarskou halu po finále mistrovství světa.

Článek

S USA hrálo Česko už těsně před šampionátem a v bohunické přípravě jim za zavřenými dveřmi podlehlo rozdílem 17 bodů. Finálový zápas před KV Arenou doslova praskající ve švech, to byla ale nečekaná výzva. Hned při prvním útoku soupeřek však zůstala bránící Veselá ležet po nešťastné srážce na palubovce evidentně silně otřesená a v obličeji měla stopy od krve. Podle zprávy od lékaře týmu se u ní jednalo především o bolestivý zásah do zubů.

Náhradnice Pecková se ale zapojila nebojácně, hned trefila koš a ještě v 7. minutě to bylo po trojce Elhotové 9:10. Vzápětí ale přišla sedmibodová šňůra fyzicky skvěle disponovaných Američanek, které především pod košem uplatňovaly svou tvrdost a nejvíc se to odráželo v útočném doskoku.

Po první půli prohrávaly Češky o pět bodů

Česká obrana i přes absenci Veselé dělala co mohla, útočný projev zdobila odvaha hráček burcovaná nabitou halou a téměř padesátiprocentní úspěšnost domácích trojek do poloviny zápasu přinesla poločasový stav 35:40. Potleskem to kvitovali nejen přítomní prezident Václav Klaus či dvojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková, ale všech šest tisíc diváků namačkaných v bouřícím hledišti.

Američanky poznaly, že to pro ně nebude vůbec snadný zápas. Signál k jejich nástupu dala střelba Taurasiové i hodně agresivní obranný projev, který dal základ desetibodové šňůry znamenající čtvrthodiny před koncem vedení USA 55:39.

A od té chvíle favoritky neochvějně kráčely za osmým titulem v historii, neboť přinutily české družstvo k celkem dvaceti ztrátám a realizovaly rychlé protiútoky. „Buďme realisté, Američanky jsou super extra třída a šampionát odehrály naprosto excelentně. Recept se na ně hledal složitě, přesto jsme se jim to snažili celý zápas co nejvíc znepříjemnit. Holky jim nedaly žádný míč bez boje,“ uznal kouč Lubor Blažek, jehož tým ale vyhrál poslední čtvrtinu a přes porážku se dočkal mohutných ovací i skandování "Holky děkujeme". Nejsladší odměnou pak jsou nečekané stříbrné medaile.

Finále MS basketbalistek
Česko - USA 69:89
Nejvíce bodů: Kulichová 14, Horáková 12, Pecková 11, Elhotová 9, Vítečková 7 - McCoughtryová 18, Taurasiová 16, Charlesová 13, Birdová 13, Catchingsová a Mooreová po 9. Rozhodčí Bulto (Šp.), Sampietro (Arg.), Černovová (Rus.), fauly 19:12, trestné hody 6/4:26/21, trojky 5:6, doskoky 29:43,, 6024 diváků, čtvrtiny 14:19, 21:21, 17:34, 17:15.

Reklama

Související témata: