Hlavní obsah

Kouči basketbalistek skončila smlouva, větší vypětí než na šampionátu nikdy neprožil

KARLOVY VARY

Neuvěřitelné vzkříšení slávy ženské basketbalové reprezentace se povedlo Luboru Blažkovi. „Mě neoslavujte, rád zůstanu v pozadí. Hrdinkami jsou hráčky, ony si zaslouží ovace. Pracovat s nimi pro mne byla radost i čest,“ říká 56letý trenér čerstvých vicemistryň světa.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Lubor Bažek dovedl české basketbalistky do finále.

Článek

V roli asistenta kouče Jana Bobrovského, za jehož učenlivého žáka se považuje, byl u zlata z ME 2005 a nyní národní tým sám přivedl k medaili na světové scéně. „Nikdy jsem ale neprožil větší vypětí. Reprezentace je obří zodpovědnost, šampionátem doma ještě zesílená,“ říká Blažek, jemuž skončila smlouva. „Nebráním se jednáním o tom, jestli zůstanu, ale ať si to klidně zkusí i někdo jiný. Já mám svou práci v USK, ale teď se těším, že si pár dnů odpočinu a vezmu do ruky některé knihy, které dlouho nebyl čas otevřít.“

Na MS se cítil pod velkým tlakem. „V Brně na začátku mi bylo jasné, že když to dopadne špatně, všichni mě zašlapou do země. Nemám rád silácká prohlášení a pak velké pády na hubu, za úspěch bych bral i páté, šesté místo. Stříbro je ale přece jen lepší, povedlo se zhmotnit krásný sen,“ usměje se Blažek, který přitom po sporech s tehdejším manažerem Hamzou na začátku roku 2008 rezignoval a bral to tak, že jeho čas u národního celku vypršel.

„Celý život mám postavený na tom, že slušné vztahy mezi lidmi jsou základ,“ vysvětluje. Když ale Milanem Veverkou vedená reprezentace skončila až desátá na loňském ME, konkurs na nového trenéra vyhrál právě Blažek. „Nechtěl jsem tým, který dobře znám, nechat před domácím mistrovství světa bezprizorní,“ tvrdí. Vnímal však pochybovačné hlasy o sobě. „Určitě ale nebudu dávat najevo, že jsem to tady všem ukázal,“ nedychtí po satisfakci.

Horáková v roli lídra stoprocentně obstála

Největší odměnou pro něj bylo vidět hráčky, jak v šatně po čtvrtfinále s Austrálií radostí tancují na stole nebo to štěstí v jejich očích a bezbřehou radost z jistoty medaile. Blažek osvědčil citlivý přístup, hodně myslel na udržení dobré atmosféry uvnitř týmu a vyplatilo se mu největší díl odpovědnosti naložit na Horákovou. „Je to lídr s obrovskou herní i lidskou autoritu,“ chválí nejužitečnější hráčku šampionátu. „Kdybych neměla kolem sebe skvělé spoluhráčky, které se mi uvolňovaly, střílely a bránily, tak bych tu cenu určitě nezískala. Mně největší radost dělá pohled na medaile na krku všech holek,“ řekla Horáková.

Nicméně nadšen jejím výkonem byl i Bobrovský. „Hanka zahrála fantasticky, stoprocentně obstála v roli tahounky,“ řekl bývalý reprezentační kouč, jenž s pocitem, že musel od týmu odejít po nespravedlivé mediální štvanici, sledoval šampionát pouze u televize.

Byl tím ale ochuzen o nevídanou diváckou kulisu v Brně i v Karlových Varech, kde se reprezentantky vydrápaly až takřka na vrchol. „Pro nás má to stříbro zlatou hodnotu,“ shodly se Horáková s koučem. „Dosáhly jsme strop a hrát se to někde jinde, tak medaili asi nemáme,“ přiznala Eva Vítečková, že český tým vytěžil maximum z domácího prostředí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články