Hlavní obsah

Kandidátem na post kouče reprezentace florbalistů je Luděk Beneš

Praha

Reprezentační komise Českého florbalu navrhne Luďka Beneše jako kandidáta na pozici hlavního kouče reprezentace mužů. Tu vedl poslední dva roky finský trenér Petri Kettunen a před třemi týdny skončil s týmem na domácím mistrovství světa v Praze na čtvrtém místě. Výkonný výbor bude o realizačním týmu pro přípravu na další světový šampionát v roce 2020 v Helsinkách jednat v polovině ledna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dosavadní trenér českého týmu Petri Kettunen během utkání čtvrtfinále MS.

Článek

"Komise reprezentace se po opravdu dlouhodobé analýze nastalé situace, mistrovství světa a přípravy před ním rozhodla, že preferovanou variantou je česká varianta," řekl České televizi předseda reprezentační komise David Zlatník.

Navrhnout by měla výkonnému výboru dvě až tři jména, přesto má podle Zlatníka už jasného favorita. "Oslovili jsme několik českých trenérů a shodli jsme se na tom, že nejlepší variantou, i se kterou on sám souhlasil, je Luděk Beneš," doplnil Zlatník.

Osmačtyřicetiletý bývalý reprezentační útočník Beneš vedl Tatran Střešovice a působil také u juniorské reprezentace. Tu dovedl v roce 2015 na mistrovství světa v Helsingborgu k bronzu.

"Má zkušenosti již z juniorské reprezentace a byl úspěšný. Porazil Švédy v boji o bronz, má veliký respekt u hráčů i v rámci florbalové veřejnosti. Není to kontroverzní osoba. S (kapitánem reprezentace) Matějem Jendrišákem jsme měli více než hodinu rozhovor a byl pro nás důležitý názor kabiny," uvedl Zlatník.

Osmačtyřicetiletý Kettunen, který v roce 2016 na MS v Rize získal zlato s Finskem, převzal český tým loni v březnu po Radimu Cepkovi. Stal se prvním zahraničním hlavním koučem na lavičce mužské reprezentace. Před šampionátem v Praze zamířil s českým týmem poprvé i na zahraniční soustředění na Tenerife, na které musel Český florbal vyčlenit 590 tisíc korun.

Návrh reprezentační komise ještě neznamená, že padá varianta s Kettunenovým pokračováním či angažováním jiného zahraničního trenéra. Rozhodovat bude výkonný výbor. "Mluvím za komisi reprezentace. Ta navrhuje své řešení, nicméně výkonný výbor ho musí ještě schválit," dodal Zlatník.

Reklama