Hlavní obsah

Dusno v české reprezentaci? Několik opor odmítlo hrát pod finským koučem

Praha

Kvalifikace mistrovství světa je ve florbalových reáliích pro týmy světové špičky spíše nezáživnou formalitou, ale dění v české reprezentaci před turnajem v lotyšské Liepaji vzbudilo řadu emocí. Ve výběru chybí hned několik opor, minimálně u některých je důvodem nechuť hrát pod vedením finského kouče Petriho Kettunena.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Trenér Petri Kettunen po boku (zprava) Toma Ondruška, Adama Delonga a Daniela Šebka.

Článek

Seveřan přišel k českému týmu před třemi lety v pozici experta, jenž dovedl Finy ke světovému titulu. Na domácím šampionátu v Praze s českým výběrem medaili nezískal, ale navenek zatím žádné zprávy o nesouladu v reprezentaci nepronikaly.

Ty vypluly na povrch po listopadovém turnaji Euro Floorball Tour ve Finsku. Tři porážky a skóre 5:17 korespondovaly s náladou v týmu. Byla to asi jedna z nejhorších akcí, co jsem zažil. Některé věci se musí zásadně změnit… Čekal jsem, že se po MS 2018 všechno zlepší, zkvalitní, ale nemám z toho ten pocit, bohužel,“ prohlásil v rozhovoru pro klubové stránky chodovský útočník Tom Ondrušek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český kapitán Matěj Jendrišák v nominaci na kvalifikaci mistrovství světa chybí.

Po turnaji navíc rezignovali na pozici Kettunenových asistentů Milan Fridrich a Pavel Brus. Vedení Českého florbalu poté nabídlo Brusovi roli hlavního kouče, ale ten se rozhodl pokračovat ve Vítkovicích, s nimiž ho tento víkend čeká Pohár mistrů.

Kettunenovi tak byla vyjádřena důvěra a volnost ve výběru asistentů, které si našel ve Finsku. Po zveřejnění nominace se ale potvrdilo, že situace v týmu se zdaleka neuklidnila.

V Lotyšsku budou chybět nejlepší český hráč posledních let Matěj Jendrišák, Marek Beneš s Ondřejem Němečkem, kteří hrají rovněž nejlepší ligu světa ve Švédsku, Lukáš Veltšmíd ze švýcarského Malans, nebo většina hráčů lídra superligy z Mladé Boleslavi.

Foto: Vladimír Hodač/Český florbal

Brankář Lukáš Souček v debatě s obráncem Lukášem Veltšmídem.

Pro kvalifikaci, v níž Česko vyzve vesměs florbalové trpaslíky, to není zásadní problém, šanci dostanou hráči širšího kádru včetně některých juniorských mistrů světa, ale pro prosincový světový šampionát v Helsinkách bude český tým potřebovat být v plné síle.

„Někteří hráči za daných okolností při současném stavu realizačního týmu a vzhledem k soupeřům nominaci na kvalifikaci odmítli,“ připustil na svazovém webu předseda reprezentační komise Václav Culka.

Obránce Veltšmíd jako jeden z těch, kteří nominaci odmítli, byl v rozhovoru pro florbal.cz méně diplomatický. „Přečetl jsem si, že důvodem odmítnutí nominace jsou jména soupeřů v kvalifikaci nebo že někteří z nás by neradi trávili poměrně delší čas v Lotyšsku. To je nehorázná lež,“ ohradil se Veltšmíd, jenž má doma bronz z MS 2014 a startoval i na šampionátu v Praze.

Chybí mu systém

„Nesouhlasím s celou práci, kterou trenér dělá. Za dva roky jsme nebyli schopni poskládat lajny, hráli jsme bez systému, improvizace na každém postu a kroku. Můžu porovnat práci Radima Cepka a Peteho Kettunena. Co se týče systému, tak to jsou nebe a dudy,“ prohlásil Veltšmíd.

„Vím, že podobně se k tomu postavil i Matěj Jendrišák nebo kluci z Mladé Boleslavi a Vítkovic, ale za ně blíže mluvit nemohu,“ doplnil Veltšmíd na florbal.cz.

Dění kolem reprezentačního týmu tak po kvalifikaci bude muset opět řešit vedení Českého florbalu. „Zatím jsem s hráči ani Petrim Kettunenem o situaci detailněji nemluvil, takže teď nemám dostatek informaci. S trenérem se setkám ve čtvrtek,“ uvedl pro sport.cz prezident Českého florbalu Filip Šuman.

Výkonný výbor se sejde 25. ledna, kdy přijde pozice Kettunena či jeho případného nástupce opět na přetřes.

Reklama