Hlavní obsah

Florbalisté Vítkovic ukončili osmileté panování Střešovic

OSTRAVA

Florbalisté Vítkovic porazili v rozhodujícím utkání finále extraligy Střešovice 5:4 a ukončili osmiletou vládu Tatranu v nejvyšší soutěži. Pražané dvakrát dohnali dvougólovou ztrátu, ale na branku Daniela Folty ze 48. minuty už neodpověděli. Domácí vybojovali svůj čtvrtý titul v historii a zajistili si účast v závěrečném turnaji Evropského poháru, zatímco Střešovice čeká kvalifikace této soutěže.

Článek

Bezmála třítisícová návštěva vybičovala domácí v první části k velkému tlaku. Zapomenutý Vladař sám před Kafkou v třetí minutě nemířil přesně, ale v deváté minutě musel prokázat postřeh i vítkovický Ciompa, který si poradil s nebezpečným pokusem Fridricha. Aktivnější Vítkovice se dočkaly v jedenácté minutě, když od levého mantinelu prostřelil Kafku Tomašík. Další možnosti měli Mojžíšek a Tokoš, ale náskok zvýšil až Ťopek, který v 18. minutě pod horní tyčku dorazil Kološovo nahození.

Tatran ale nesložil zbraně. Přestože nevyužil přesilovku, za čtyři minuty druhé části manko zlikvidoval. Deutschovo nastřelení z poloviny hřiště zmizelo Ciompovi v chaosu těl a doletělo až do síťky. Rychlý brejk pak přesným švihem zakončil Fridrich.

Ani Vítkovice po velkém vzmachu soupeře nešly do kolen. Týmy ve vyrovnaném pokračování spálily po několika zajímavých příležitostech, až znovu domácí vedení obnovil Vladař, jenž po vyšachování hostující obrany nedal Kafkovi šanci. Další úder zasadil hostům Hrubý, z otočky se trefil pod rukou gólmana a zvýšil na 4:2.

Pražané byli v druhé části mnohem živější a znovu zápas zdramatizovali v 37. minutě trefou Richtera. Von der Pahlem mohl v oslabení po chybě Bruse dokonce vyrovnat, ale jeho bekhendovému blafáku scházely milimetry.

Střešovice zlobili

Střešovičtí nemínili mistrovskou korunu vydat jen tak. Podruhé v utkání dvougólový deficit smazali v 47. minutě. Při Suchánkově vyloučení za 18 sekund ukázkově rozebrali bránící čtyřlístek a Von der Pahlen vyrovnal.

Vítkovická reakce přišla za 42 sekund: na Hrubého přihrávku z rohu si seběhl Folta, který poprvé v sérii odehrál celé utkání i s poraněnými vazy v koleni, a nechytatelně zavěsil. Symbolicky tak rozhodl muž, který jako jediný v domácím dresu pamatuje poslední vítkovický titul z roku 2000.

Tatran v závěru kroužil kolem Ciompy v dvouminutové přesilovce, i dlouhé power play, ale vyloženou šanci si nevytvořil. V bouřlivé a ohlušující atmosféře už Vítkovice náskok ubránily.

"Bylo to znovu hodně vyrovnané, nás ale dohnali k vítězství fantastičtí diváci. Proto bylo velmi důležité, že jsme vyhráli základní část a měli v rozhodujícím utkání výhodu domácího prostředí," uvedl trenér Vítkovic Radomír Mrázek. Podle něj v utkání rozhodlo, že Vítkovice v závěru ubránily přesilovku i power play Tatranu. "Bylo to z naší strany nejlíp sehrané oslabení v celé sérii. Obrana v závěru vůbec pracovala skvěle, moc jsme toho Tatranu nedovolili," pochvaloval si Mrázek.

Titul Vítkovicím vrátil reprezentant Folta, jenž byl na hřišti u jejich posledního titulu před devíti lety. "Rozhodlo jednoznačně srdce a to, že jsme v závěru ubránili jejich přesilovku, ve které si hodně věřili," konstatoval Folta.

Hrál pod práškami

Nejen díky gólu se stal hrdinou zápasu. Rozhodující finále totiž odehrál s poraněnými vazy v koleni a za pár dnů ho čeká operace. "Odehrál jsem to dneska pod práškama, ale v závěru už to bolelo hodně a řekl jsem trenérovi, ať tam na poslední střídání dá někoho jiného," řekl Folta. "Vypadá to vážněji, než jsem sám čekal. Je to už artróza druhého až třetího stupně, nevypadá to vůbec dobře. Budu to řešit s doktory, jestli se to dá dát ještě dohromady. Nahrál jsme toho moc a pokud by to mělo odnést zdraví, tak bych zvážil konec kariéry," uvedl.

Střešovice přišly po osmi letech o dominantní postavení na české scéně, ale trenér Petr Ďarmek řekl, že i stříbrné medaile mají svou cenu. "Ano, jeli jsme sem pro titul, ale pátý zápas je ruská ruleta a stát se mohlo cokoliv. Vyhrály Vítkovice, ale my si cestu domů i tak užijeme," řekl Ďarmek, který litoval horšího startu. "Pro nás se to zlomilo za stavu 0:2. Zabojovali jsme ještě a stáhli to, ale s takovým handicapem se těžko běží," podotkl.

Podle útočníka Milana Fridricha hosté nepodali výkon podle svých představ. "Měli jsme hodně prostupnou obranu. Udělali jsme pár chyb a to asi rozhodlo. Ani v útoku jsme nebyli tak produktivní. Oni měli i větší vůli po vítězství," uznala střešovická opora.

1. SC SSK Vítkovice - Tatran Střešovice 5:4 (2:0, 2:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 11. Tomašík (Sladký), 18. Ťopek (Kolosz), 31. Vladař (P. Suchánek), 36. L. Hrubý (Kološ), 48. Folta (L. Hrubý) - 23. Deutsch (Von der Pahlen), 24. Fridrich (Jedlička), 37. Richter (Garčar), 47. Von der Pahlen (Jedlička). Rozhodčí: Černý, Janoušek. Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. Diváci: 2826. Konečný stav série: 3:2.

Reklama

Související témata: