Hlavní obsah

Florbalisty čeká premiéra pod novým trenérem i volba kapitána

PRAHA

První ostrý test pod vedením nového reprezentačního trenéra Tomáše Trnavského čeká o víkendu ve Švédsku české florbalisty. Nástupce dlouholetého kouče Zdeňka Skružného bere na sever Evropy k prvnímu podniku letošní Euro Floorball Tour dvacítku hráčů, z nichž polovina odehrála prosincové mistrovství světa v Ostravě a Praze.

Foto: Sport.cz

Čeští florbalisté na archivním snímku z MS v Ostravě.

Článek

Sám Trnavský se na domácím šampionátu pod taktovkou Skružného rozloučil se svou dlouholetou hráčskou kariérou a na sklonku roku pak vystřídal zkušeného kouče v roli hlavního trenéra. Do Švédska reprezentace pojede již s novými asistenty Filipem Vítkem a Janem Vavrečkou. „Akce by měla především ukázat společné naladění hráčů a trenérů, tedy schopnost převést do hry všechny naše taktické pokyny,“ naznačil Trnavský cíle první společné mise.

V kádru mají jednoznačně navrch hráči z nejvyšší domácí soutěže, Trnavský výběr doplnil jen třemi krajánky ze Švýcarska - Alešem Jakůbkem, Vojtěchem Skalíkem a Radimem Cepkem. Ten narozdíl od šampionátu v Česku již nebude vykonávat roli kapitána. „S Radimem jsem na toto téma hovořil a můj názor byl, že vybereme nového kapitána. Radim je vůdčí osobností sám o sobě a my potřebujeme, aby se více soustředil na své výkony,“ vysvětlil nový reprezentační kouč s tím, že nového muže s „céčkem“ na prsou vybere realizační tým. „V reprezentaci se kádr neustále obměňuje, je těžké nechat vybírat samotné hráče,“ dodal.

Program EFT - Pitea (Švédsko)
Pátek 24. dubna: 17:00 Finsko - Švýcarsko, 20:00 Švédsko - Česko, sobota 25. dubna: 14:00 Švýcarsko - Česko, 17:00 Švédsko - Finsko, neděle 26. dubna: 11:00 Česko - Finsko, Švédsko - Švýcarsko.

V nominaci tak chybí i elitní útočná trojice Radek Sikora, Martin Ostřanský, Aleš Zálesný. „Radek oznámil, že bude hrát již jen jednu sezónu a nelze s ním již zřejmě počítat pro případnou nominaci na MS 2010. Martin se cítí unavený po náročné sezóně, proto bude odpočívat. Aleš si chtěl dát reprezentační pauzu, uvidíme, jak to s ním bude, až si odpočine,“ uvedl Trnavský.

V týmu pro zápasy se Švédskem, Švýcarskem a Finskem jsou jen dva nováčci, obránce Marek Deutsch a útočník Aleš Hlavička z Tatranu Střešovice. V brankařské dvojici nechybí velezkušená střešovická opora Tomáš Kafka, jehož doplnil Jan Barák z pražského Chodova. Ve srovnání s MS tak chybí David Rytych z SSK Future. „S Davidem jsme se domluvili, že si odpočine po nepovedeném závěru sezóny. S Honzou budeme ve Švédsku konzultovat jeho přípravu a další rozvoj, potřebuje tlačit ke kvalitnější přípravě. Otázku brankářů nesmíme podcenit, ve spolupráci s kluby je třeba vychovat nové talenty a ty stávající posunout dál,“ doplnil Trnavský.

Nominace pro turnaj ve Švédsku
Brankáři
Tomáš Kafka (Tatran Střešovice), Jan Barák (Chodov)
Obránci
Marek Deutsch, Milan Garčar (oba Tatran Střešovice), Tomáš Chrápek (Ostrava), Aleš Jakůbek (Curych), Jan Jelínek (Vítkovice), Michal Kotlas (Brno), Milan Tomašík (Vítkovice)
Útočníci
Radim Cepek (Rychenberg), Ondřej Fojta (Ml. Boleslav), Milan Fridrich, Aleš Hlavička, Michal Jedlička (všichni Tatran Střešovice), Petr Novotný (Ml. Boleslav), Petr Salát (Liberec), Petr Skácel (Ostrava), Vojtěch Skalík (Rychenberg), Tomáš Sladký (Vítkovice), Daniel Šebek (Future).

Reklama

Související témata: