Hlavní obsah

Florbalovou juniorku prověří před obhajobou stříbra Švýcaři

PRAHA

Poslední herní přípravu před květnovým mistrovstvím světa ve Finsku absolvují o víkendu ve švýcarském Zuchwilu čeští florbalisté do 19 let. Juniorští reprezentanti se v sobotu a v neděli utkají s domácím výběrem, s nímž se o necelé dva týdny později mohou potkat v bojích o medaile na světovém šampionátu.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Trenéři Rudolf Škubal a Radomír Mrázek berou do Švýcarska sestavu, která se již příliš neliší od výběru, s nímž chtějí uspět ve Finsku. „Sice plánujeme drobné změny, ale kostra týmu je hotová. Máme jasno na všech postech,“ komentoval dvaadvacetihlavou soupisku Škubal, jenž konečnou nominaci pro šampionát oznámí po nedělním utkání ve Švýcarsku.

Přátelský dvojzápas se Švýcary nebyl v rámci přípravy na mistrovství světa vybrán náhodně. „Švýcarsko je horkým kandidátem na soupeře v semifinále nebo v bojích o medaile. Mimo doladění sestavení jednotlivých formací je zde i záměr vyzkoušet si taktiku a vhodný herní styl na tohoto soupeře,“ vysvětlil Škubal.

Trenéři chtějí nejen ve Švýcarsku, ale především ve Finsku uspět s kompaktní, týmovou hrou. „Chceme stavět na rychlosti, dravosti a individuálních schopnostech hráčů. Snažili jsme se naši hru co nejvíce přiblížit modernímu florbalu, rychlému, aktivnímu presingu s dobrou obranou. Oporami jednoznačně budou Adam Štegl, Patrik Suchánek, Robin Žydel a Vlastimil princ,“ připomněl reprezentační kouč největší esa týmu. Z mužstva, které před dvěma lety ve švýcarském Kirchenbergu podlehlo v boji o zlato Švédsku, jedou na letošní mistrovství jen Štegl se Žydelem.

V semifinále raději Švýcary 

Český tým čeká v Turku v základní skupině Norsko, Finsko a na závěr Slovensko. „Norsko je sice nováček, má ale velmi šikovné kluky a snaží se hrát otevřený florbal. To by nám mohlo vyhovovat. Finsko bude v domácím prostředí těžko k poražení, případná výhra by ale nejspíš znamenala nepotkat v semifinále Švédsko. Slovensko se soustředí na obranu a snaží se hrozit z rychlých brejků,“ přiblížil Škubal soupeře pro úvodní fázi turnaje.

Jasným cílem české družiny je postup do bojů o medaile, v semifinále by pak měli čekat buď hráči Švédska nebo Švýcarska. „Švýcaři jsou hratelnější, i když nám nevyhovuje jejich osobní obrana. Švédové jsou na tom jak po fyzické, tak technické stránce velmi dobře a případné utkání s nimi bude hodně těžké,“ doplnil Škubal.

Na přípravu do Švýcarska s českými mladíky odcestují i juniorky, které rovněž sehrají dva přátelské zápasy s domácím výběrem.

Reklama

Související témata: