Hlavní obsah

Folta, Zálesný, Kafka, Fridrich, nebo Garčar? Florbalistou roku bude jen jeden

PRAHA

Posledním připomenutím uplynulé florbalové sezóny bude sobotní galavečer v pražském Divadle Na Jezerce, kde budou vyhlášeni vítězové tradiční ankety Florbalista sezóny. V nejsledovanější mužské kategorii obhajuje loňské vítězství forvard Tatranu Střešovice Milan Fridrich, ve finálové pětce figurují také obránci Daniel Folta s Milanem Garčarem, brankář Tomáš Kafka a další útočník Aleš Zálesný.

Foto: Sport.cz

Sen českých florbalistů o medaili z MS se v Ostravě a Praze nenaplnil.

Článek

Český florbal má za sebou sezónu, na níž bude dlouho vzpomínat. Hned v létě příjemně překvapil střešovický Tatran postupem do finále Czech Open, v prosinci pak bez jakýchkoliv zádrhelů proběhl světový šampionát v Ostravě a Praze. Skvělou tečku pak obstarala finálová série play-off mezi Tatranem a Vítkovicemi, které nakonec v pěti zápasech ukončily osmileté kralování nejúspěšnějšího týmu domácí soutěže.

„Letošní sezóna si zaslouží zastavení. Hlavně díky mistrovství světa, na které rád vzpomínám, zvlášť, když v novinách vidím titulky, kde se třeba liberecký šampionát spojuje se slovem bankrot a podobně. Povedená ale byla i domácí soutěž, jejíž finále připomnělo památné bitvy Tatranu a ostravského Pepina,“ pravil na úterním setkání s novináři prezident České florbalové unie (ČFbU) Filip Šuman.

Favoritem Folta 

Povedené vystoupení na prosincovém mistrovství světa či účast v dramatické finálové sérii je také vodítkem pro nominaci pětice hráčů, z nichž vzejde vítěz letošní ankety Florbalista roku. Všichni nominovaní na šampionátu, na němž čeští reprezentanti skončili čtvrtí, hráli, Folta se Zálesným pak pronikli do elitního All Star týmu. Folta navíc vzal do rukou osud finálové série, byť jej v závěru sezóny pronásledovalo vleklé zranění kolene, které jej nakonec donutilo uzavřít bohatou kariéru.

Dvaatřicetiletý obránce vedl pořadí ankety již po podzimní části a je horkým favoritem i podle samotných hráčů. „Já bych si na svou obhajobu nevsadil. Hlavními favority jsou Dan s Alešem,“ nechal se slyšet střešovický kapitán Fridrich. "Z hlediska výkonnosti bych cenu udělil Alešovi, za to, jak dominuje ve švýcarské lize i jak hrál na MS. Z perspektivy osobnosti a působení v týmu bych zase ocenil Dana, jemuž se na závěr kariéry podařilo vyhrát titul a byl i v All Star na MS," přidal Kafka.

„Osobně si myslím, že vyhraje Dan a bude to pro něj krásná tečka za úspěšnou kariérou,“ doplnil Garčar, jenž do elitní pětky pronikl poprvé v kariéře. „Toho si moc vážím,“ dodal konstruktivní obránce, jenž bude v příští sezóně hájit barvy švédského Falunu.

Vyhlášením celkem dvanácti anket bude v sobotu oficiálně ukončena minulá sezóna, pomyslný zimní spánek českého florbalu ale bude trvat jen několik hodin. „Hned v neděli totiž proběhne los nové sezóny,“ podotkl Šuman, podle nějž florbal dál potvrzuje pověst jednoho z nejpopulárnějších sportů. „Je jasné, že florbal dodrží růstovou křivkou, do nové sezóny je přihlášeno více než 1350 družstev v mistrovských soutěžích. Rozšiřuje se i pohárová soutěž, která se s více než 160 přihlášenými týmy řadí k nejmasovějším v českém sportu,“ uzavřel šéf ČFbU.

Nominace na ocenění v anketě pro sezónu 2008/09
Florbalista sezóny: Daniel Folta, Milan Fridrich, Milan Garčar, Tomáš Kafka, Aleš Zálesný.
Florbalistka sezóny: Anet Jarolímová, Hana Lacková, Ilona Novotná, Klára Rozumová, Magdalena Šindelová.
Junior sezóny: Patrik Suchánek, Daniel Šebek, Adam Štegl, Martin Tokoš, Miloš Tyl.
Juniorka sezóny: Adéla Bočanová, Martina Čapková, Eliška Krupnová, Lucie Paulovičová, Tereza Urbánková.
Brankář sezóny: Jan Barák, Tomáš Kafka, David Rytych.
Brankářka sezóny: Jana Christianová, Lenka Suková, Hana Váňová.
Nejužitečnější hráč extraligy: Daniel Folta, Milan Fridrich, Petr Novotný.
Nejužitečnější hráč extraligy: Martina Čapková, Lenka Kubíčková, Ilona Novotná.
Trenér sezóny: Petr Ďarmek, Radomír Mrázek, Zdeněk Skružný.
Rozhodčí sezóny: Daniel Bartošek - Michael Bartošek, Petr Černý - Jiří Janoušek, Ondřej Vašíček - Marek Nováček.

Reklama

Související témata: