Hlavní obsah

Chtěl jsem odcházet do Švédska jako mistr, mrzí florbalistu Garčara

Třetím českým florbalistou ve švédské Superlize po Radimu Cepkovi a Martinu Richterovi bude v příští sezóně obránce Tatranu Střešovice Milan Garčar. O stěhování do kolébky florbalu, podmínkách ve Falunu, polární noci i studiu švédštiny se šestadvacetiletý bek rozpovídal před vyhlášením letošní ankety Florbalista sezóny...

Článek

Jak vlastně došlo ke kontaktu s Falunem?

Tomáš Trnavský mě v únoru, v den svého zvolení reprezentačním koučem, informoval, že jeho asistent ve švýcarském Grünenmattu se vrací do Švédska a že mě pozorně sledoval při Poháru mistrů. Falun sháněl konstruktivního obránce, tak jsem poslal nějaké individuální statistiky, víc jsem to ale neřešil. Měli jsme před sebou konec sezóny. Jednání se znovu otevřela až na jaře.

Odcházíte z Tatranu po neúspěšném finále s Vítkovicemi. Už jste se s porážkou smířil?

Doufal jsem, že loučení spojím s oslavami titulu. Chtěl jsem uzavřít svou štaci v Tatranu vítězně, měl to být bonus. Najednou to nebylo.

Jak těžké bylo rozhodování odejít na sever?

Přítelkyni se příliš nechtělo, jsme oba jižní typy a kdyby se hrál špičkový florbal v Itálii, tak už tam jsme dvě sezóny. Největší problém ale byl, že mám výbornou práci na stanici Eurosport. Trvalo mi, než jsem se dostal na určitou pozici, navíc se bude česká verze rozšiřovat i na druhý kanál, kde by dostal prostor i florbal. To bylo velké lákadlo. Kdyby to bylo v jiném sportu, tak je to bez rozhodování, protože by v tom byly zcela jiné peníze. Tady se ale stále bavíme o poloprofesionální smlouvě. Nakonec jsem si ale řekl, že to ve Švédsku na rok zkusím. Prostě zjistit, o čem ten florbal vlastně je. On je rozdíl proti Česku patrný už z názvu. My hrajeme florbal, Švédové innebandy a ta kvalita je někde úplně jinde.

Jak funguje švédský poloprofesionální model?

Klub mi platí nějaké peníze, které jsem si nechal převést na zajištění bydlení, abych nemusel po téhle stránce nic řešit. Mohl bych si nechat peníze vyplácet, ale pak mi prasknou trubky v koupelně a než bych si to zajistil, tak by to trvalo 14 dní. K tomu se klub postará o to, abych měl práci. Ve smlouvě navíc je, že pokud práce nebude, tak je mi klub povinen hradit požadovanou částku.

Kdy vás čeká stěhování do Falunu?

Klub mi zařídil bydlení a mohl bych tam být už poslední týden v červnu. Teď to vypadá, že tam pojedeme dva tři dny před začátkem smlouvy a 1. července naskočím do přípravy.

Už víte, jakou práci budete ve Švédsku mít?

Zatím ne, ale nebojím se toho. Příležitostí spojených s angličtinou tam bude - byť na půl úvazku - určitě dost. Nechtěl bych vstávat v šest a jít někam lámat kámen, chtěl bych něco spojeného s hlavou. Ne, že bych neuměl pracovat rukama, ale chci odvést nějaké výsledky a nechodit na tréninky vyřízený z práce. Veškerou energii chci dát do florbalu. Nepočítám, že si tam udělám nějaké velké jméno, ale chtěl bych dosáhnout toho, aby o mně při odchodu věděli a třeba řekli: to je ten hráč, který tady něco dokázal.

Vystačíte si celý rok jen s angličtinou, nebo vás čeká také studium švédštiny?

I když asi budou v klubu zprvu benevolentní, tak si pouze s angličtinou nevystačím. Mám ve smlouvě, že mě klub pošle na studium jazyka. Je ale otázka, kolik na to budu mít času. Jsem domluvený s trenérem, že mi každý trénink napíše jednu švédskou větu. První textové školení jsem už dostal, i když to jsou věci, které veřejně nemohu použít. (smích)

Říkáte, že preferujete jih, ale Falun je vyhlášeným zimním střediskem. Nepřibalíte lyže?

Jsem Liberečák, takže ke sněhu mám také vztah. Nějaké zimní vybavení si určitě vezmu, velice populární je tam třeba bruslení. Nemám ani tak obavu ze zimy, jako spíš ze střídání polárního dne a noci. To bude možná nápor na psychiku. Je dobře, že tam jedeme teď v létě a užijeme si dlouhých dnů dřív, než přijde tma.

Kolikrát se během příští sezóny podíváte domů?

Vracet bych se měl na reprezentační srazy, v října na státnice, pak na promoci a na Vánoce. Klub mi bude hradit cesty na srazy národního týmu, pro ně je reprezentační angažmá hráče reklama. Teď ještě aby mě Tomáš Trnavský zval, abych nelétal do Čech a za reprezentaci nehrál. To by se asi vedení Falunu moc nelíbilo. (smích)

Reklama

Související témata: