Hlavní obsah

Florbalový Czech Open odstartuje s rekordním počtem účastníků

PRAHA

Největší florbalový klubový turnaj Chance Czech Open proběhne v pražských halách 13.-16. srpna za rekordní účasti 244 mužstev z 16 zemí. Síly poměří přední švédské a švýcarské týmy s domácími zástupci.

Článek

V nejprestižnější mužské kategorie Elite se utká celkem šestnáct klubů. Kromě sedmi zástupců domácí extaligy se diváci mohou těšit na čtyři zástupce ze Švédska, tři ze Švýcarska a jednoho ze Slovenska. Svoji loňskou absenci si letos vynahradí v Čechách známé Pixbo Wallenstam za Švédska, které přiveze i svoji největší hvězdu Henrika Quista. Loňský semifinalista Czech Open IBK Dalen taktéž se Švédska přijede i letos, ovšem již bez bratrů Hofbauerových. Ani o ně ovšem český divák nepřijde, neboť se představí v dresu jiného pravidelného účastníka, švýcarského Willeru-Ersigen.

Na finálovou účast z loňského roku by rád navázal domácí Tatran Střešovice. „Cíle máme opět vysoké. V týmu došlo k několika změnám a zúžili jsme kádr. Hlavní opory zůstaly, jen jsme museli zacelit odchod Milana Garčara. S tímto úkolem přišel z SSK Future Michal Podhráský, který je přes své mládí již zkušeným hráčem,“ přiblížil připravenost českého vicemistra trenér Jan Zahalka na čtvrteční tiskové konferenci. Zajímavá bude i konfrontace s u nás neznámým slovenským florbalem, který přijede reprezentovat aktuální mistr z Trenčína.

Přímé přenosy pouze na internetu

Novinkou je přesun turnaje Czech Open z vysílání České televize na Nova Sport. Přímých přenosů se ovšem nedočkáme ani zde. Naplánovány jsou pouze záznamy dvou vybraných utkání z každého dne, vysílané vždy o čtyřiadvacet hodin později. Přímé přenosy bude možné sledovat pouze na internetu na stánkách www.videosport.cz.

„S Českou televizí jsme jednali, bohužel nám bylo řečeno, že letos by mohl být přímý přenos pouze z finálového střetnutí. To jsme v vzhledem k zodpovědnosti, kterou cítíme k florbalové veřejnosti a našim partnerům vyhodnotili jako nedostatečné,“ upřesnil rozhodnutí pořadatelů Martin Vaculík, který má na starosti rozpočet turnaje. „Kdyby se vysílalo jen finále, neměl by turnaj kontinuitu a šlo by pouze o jeden vytržený zápas, což jsme nechtěli,“ dodal ředitel turnaje Tomáš Vaculík.

Letošní ročník turnaje klade větší důraz na kategorii, jejíž setrvání nebylo dříve jisté. Elita žen bude mít také 16 týmů. Ze Švédska dorazí například IKSU Ungdom, Umeå a dva týmy Pixba Wallenstam, ze Švýcarska Zug United a Red-Ants Rychenberg Winterthur a z Finska SB-Pro. Kromě sedmi extraligových týmů se zúčastní i slovenská reprezentace a ruská ŽKF Nauka. Pořadatelé se tak snaží více zpopularizovat ženský florbal před mistrovstvím světa juniorek v květnu 2010 a žen v květnu 2013, která bude Česká republika pořádat.

Složení základní skupin:
Elitní kategorie mužů:
Skupina A: Liberec, IBK Dalen (Švéd.), Tatran Střešovice, UHC Grünenmatt (Švýc.).
Skupina B: FBC Ostrava, IBK Handen (Švéd.), Wiler-Ersigen (Švýc.), SSK Future.
Skupina C: 1. SC Vítkovice, Bulldogs Brno, Pixbo Wallenstam (Švéd.), Trenčín.
Skupina D: Caperio Täby (Švéd.), Mladá Boleslav, Rychenberg Winterthur (Švýc.), Chodov.
Elitní kategorie žen:
Skupina A: FBC Ostrava, Umea IBF (Švéd.), JM Chodov, Zug United (Švýc.).
Skupina B: 1. SC Vítkovice, IKSU (Švéd.), FBC Liberec, Rychenberg (Švýc.).
Skupina C: FbŠ Bohemians, Nauka (Rus.), Pixbo Wallenstam IBK (Švéd.), Slovensko.
Skupina D: Elite Praha, Herbadent Tigers SJM, Pixbo Wallenstam IBF (Švéd.), SB-Pro (Fin.).

Reklama