Hlavní obsah

Florbalový reprezentant Cepek se chystá i na osmé MS ve Finsku

PRAHA

Rekordman české florbalové reprezentace Radim Cepek sice na začátku kalendářního roku kandidoval na post trenéra národního týmu, ale po zvolení Tomáše Trnavského si ještě prodlouží svou aktivní kariéru. V současné době má kontrakt jako hrající kouč švýcarského Rychenbergu Winterthur na dvě sezóny a nebrání se startu i na osmém mistrovství světa v prosinci 2010 ve Finsku.

Foto: Sport.cz

Kapitán florbalové reprezentace Radim Cepek při MS v Ostravě.

Článek

Třiatřicetiletý Cepek při volbě nástupce Zdeňka Skružného avizoval, že bude určitě v sezóně 2009/10 ještě za Rychenberg hrát. To Trnavský ukončil na loňském šampionátu v Ostravě a Praze kariéru a už se věnuje v Grünenmattu jen trenérské práci. Volba kamaráda Trnavského mu tak ulehčila rozhodování, zda si prodloužit svou bohatou kariéru na hřišti.

"Já jsem Tomovi řekl v době, kdy jsme byli pravděpodobně kandidáty už jen my dva, že jestli to chce dělat, tak budu rád a budu pod ním taky rád hrát dál," řekl Cepek v rozhovoru pro ČTK a MF Dnes. "Takže to nebylo nějaké rozhodování mě proti Tomášovi, ale zda ukončit kariéru, nebo hrát dál. Když vybrali Toma, bylo to pro mě vlastně docela ulehčení."

Myšlenky na to, aby pověsil florbalovou hůl na hřebík, se prý honily Cepkovi hlavou po domácím šampionátu, kdy tým přes kvalitní hru těsně nedosáhl na medaili, ale velká chuť do florbalu jej stále drží na hřišti. "Nechce se mi moc končit s hraním. Necítím se mladý, ale pořád mě to baví. I když nad tím přemýšlím každý den, že bych to už mohl udělat, tak přijdou zápasy jak při Czech Open nebo v lize a já zjistím, že tým mě pořád potřebuje jako hráče. Pak jsem při zápasech svým přehledem a zkušenostmi pořád platný, i když fyzicky je třeba horší," doplnil Cepek, který zůstává oporou Rychenbergu v nejvyšší švýcarské soutěži.

Z výkonu na MS nadšený nebyl, chce to týmu vrátit

V národním týmu absolvoval všechny dosud konané velké akce a loni se se stovkou reprezentačních startů zařadil mezi hrstku hráčů na světě, kteří tuto metu překonali. Ani další mistrovství světa ve Finsku pro něj není nedosažitelným cílem. "Pokud budu mít fazónu a budu zdravý, nemám problém s tím, abych hrál příští mistrovství světa. Chci se o to porvat," prohlásil centr, který ve 113 utkáních v národním týmu posbíral 125 bodů za 63 tref a 62 asistencí.

Nic si nedělá z toho, že už zřejmě nezažije takový zájem fanoušků jako při turnaji v Ostravě a Praze, když příznivci zaplnili jak ČEZ Arénu v Ostravě, tak O2 Arénu v Praze. "Byl to nezapomenutelný zážitek. Ale nic nepřebije ani to, když jsme byli ve Švýcarsku v roce 2004, kdy jsme třeba nehráli tak dobře, ale přijelo za námi sto, dvě stě fanoušků, kteří v kotli taky vytvořili úžasnou atmosféru," připomněl Cepek historický turnaj, kde Češi nakonec získali stříbro.

"Já byl na domácím mistrovství hodně nespokojený s tím, jak jsem sám hrál. Vím, že jsem tu práci neodvedl pořádně. Chci to týmu vrátit," dodal i další motivační faktor k prodloužení kariéry Cepek.

Reklama