Hlavní obsah

Florbalistky Herbadent Tigers SJM opět vyhrály Czech Open

Florbalistky Herbadent Tigers SJM počtvrté za sebou ovládly mezinárodní turnaj Chance Czech Open v Praze. V elitní kategorii žen vyhrály v nedělním finále nad švédským celkem Pixbo Wallenstam IBK 3:2. Tento švédský klub neuspěl ani v mužském finále, kde podlehl po inkasované brance od svého bývalého hráče Pedera Bodéna se závěrečnou sirénou Dalenu 4:5.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Florbalisté IBK Dalen se radují z vítězství v elitní kategorie mužů na turnaji Chance Czech Open.

Článek

Mistr české extraligy Herbadent Tigers SJM, který vyhrál Czech Open v roce 2006 pod názvem Triggers Praha a v dalších letech jako Děkanka Praha, pokřtil zlatem i svůj nový název. Navíc získal prémii 30 tisíc korun.

V deváté minutě otevřela skóre po faulu na Novotnou z trestného střílení Jílková. Hned za osmnáct sekund sice vyrovnala Perssonová, ale když ve druhé třetině zachránila Pražanky tyč po další střele Perssonové, strhl vedení na svou stranu český tým. Nejdříve se prosadila v 35. minutě Margarita Kalecká a v závěru druhé třetiny zvýšila na 3:1 Košturiaková. Vítězství suverénky české nejvyšší soutěže posledních tří let uhájily, přestože v 48. minutě snížila Dahlinová a sedm minut před koncem ještě Nilssonová trefila tyč.

Hráčky Herbadent Tigers SJM se prosadily i v daleko větší konkurenci, než nabídla tato kategorie v minulých letech. "Byl to lépe obsazený turnaj a finále bylo hodně náročné. Byly jsme outsidery, ale povedlo se nám to vyhrát," řekla ČTK a MF Dnes útočnice Ilona Novotná. Nejlepší česká florbalistka uplynulých tří sezón pocítila nejvíce ze svého týmu tvrdost Švédek. "Švédky takhle hrajou. Pro nás jsou to skvělé zápasy, abychom si vyzkoušely obranu a brejky. To budeme potřebovat v říjnu na Evropském poháru. Do týmu přišly nové holky a pocítí, jak se hraje na téhle úrovni," uvedla Novotná, podle které k tomu ještě před startem sezóny pomohou přátelské zápasy ve Švýcarsku.

Vstup do turnaje týmu, který 61 zápasů v domácí soutěži nepoznal přemožitele, ve čtvrtek vůbec nevyšel a prohrál s Elite Praha 1:5. "Prohrály jsme dost vysoko. Šly jsme do toho vlažně, byl to první zápas, asi jsme je i malinko podcenily. Jak se hrálo 2x20 hrubého času, tak už jsme to nedokázaly otočit. Dostaly jsme po zápase vynadáno, ale řekly jsme si s holkama, že první vyhrání z kapsy vyhání. Dostaly jsme se až do finále a ještě jsme ho vyhrály, takže super," dodala Novotná.

 Dalen vyhrál Czech Open podruhé

Turnaj vyvrcholil finálovým soubojem mužské elitní soutěže, v němž se podruhé v historii na Czech Open radoval Dalen. Duel elitních celků z kolébky florbalu nabídl 5762 divákům v Tesla Aréně vyrovnaný boj. Nejdříve v deváté minutě dostal Pixbo do vedení nejlepší kanonýr turnaj Rosén, ale soupeř stav otočil. Sice třikrát zamířil jen do tyče, ale pak mu pomohl vlastní gól Pixba a ve 23. minutě Hakansson upravil na 2:1.

V druhé části zase Janson s Agusem převážili skóre na druhou stranu, jenže pět vteřin před druhou pauzou Nilsberth vyrovnal. Druhá trefa Jansona přiblížila Pixbu už šestý triumf v Praze, ale Nilsberth v 58. minutě vyrovnal a se závěrečnou sirénou poslal míček do branky ještě Bodén. Po dlouhých dohadech nakonec švédští sudí Urban Henrixon a Daniel Lindberg rozhodli, že to stihl před vypršením 60. minuty. Za celkovou výhru bral Dalen prémii 100 tisíc korun.

"Byl jsem si jistý, že to byl gól. Před převzetím balónku jsem se stihl podívat na čas a pořád ho bylo dost. Teda ne tolik, ale pořád dost na to, abych zkusil překvapit brankáře. A povedlo se," řekl novinářům Bodén, který se míčku zmocnil za brankou a po rychlém výběhu pohotově zakončil.

Podle něj se při trvajících dohadech už jeho tým připravoval na nájezdy. "Nebylo o čem diskutovat, přesto se na verdikt dlouho čekalo. Naštěstí nakonec sudí rozhodli, že gól platí. My se radujeme, i když celkově možná Pixbo zahrálo lépe než my," dodal Bodén. Na triumf z roku 2005 tak navázal celek, který během turnaje prohrál s SSK Future 1:4, remizoval s Tatranem Střešovice 1:1 a Vítkovice ve čtvrtfinále udolal až 4:3 po samostatných nájezdech.

V kategorii B mužů prohrála pražská Sparta ve finále s finským celkem SBS Kings 1:2. Mezi juniory se radovali z triumfu hráči SSK Future, kteří zvítězili nad švédským týmem Hagunda IF WaterBuffalos 5:4.

Mezinárodní florbalový turnaj Chance Czech Open v Praze:
Elitní kategorie žen:
Finále:
Herbadent Tigers SJM - Pixbo Wallenstam IBK (Švéd.) 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)
Branky: 9. Jílková z trestného střílení, 35. M. Kalecká, 39. Košturiaková - 9. Perssonová, 48. Dahlinová.
Kategorie B mužů:
Semifinále:
Panthers Otrokovice - Sparta Praha 2:3, Chateau de Höpöhöpö (Fin.) - SBS Kings (Fin.) 1:4.
Kategorie B žen:
Finále:
Big Mama A.C. (Fin.) - Cerna Hora (Fin.) 3:5.
Kategorie juniorů:
Finále:
Hagunda IF WaterBuffalos (Švéd.) - SSK Future 4:5.

Reklama