Hlavní obsah

Startuje nová florbalová éra, po osmi letech není obhájcem Tatran

PRAHA

Pikantnější úvod si snad ani nový ročník florbalové Fortuna extraligy nemohl přát. V neděli se na hřišti Tatranu Střešovice představí v repríze posledního finále čerstvý mistr z Vítkovic, který letos v dubnu ukončil osm let trvající vládu pražského celku. O den dříve odstartuje desetiměsíční florbalový maratón dvěma zápasy.

Článek

Vítkovičtí vstupují do nové sezóny bez dvou opor, Tomáš Sladký se vrátil do Švýcarska a hrdina pátého finálového duelu Daniel Folta byl donucen kvůli vážnému zranění kolene ukončit aktivní činnost. Se dvěma posilami z Finska je ale jasným cílem svěřenců kouče Radomíra Mrázka třetí postup do finále v řadě a obhajoba mistrovského titulu.

Návrat na trůn je ovšem hlavní motivací i ve Střešovicích, kde zdobí klubové vitríny celkem dvanáct mistrovských pohárů. „Po loňské neúspěšné sezóny chceme jednoznačně titul zpět. Nic jiného, než celkový triumf v Tatranu za úspěch nepovažujeme,“ má před startem sezóny jasno nový trenér Jan Zahalka, který se na střešovickou střídačku vrátil po angažmá v SSK Future a nahradil Petra Ďarmeka.

Postup do play-off je hlavním cílem v ostatních klubech a zahanbit se nechce nechat ani nováček nejvyšší soutěže z Pardubic, který se mezi elitu vrátil po jednoroční pauze a vystřídal sestupující Třinec. „Výsledky z přípravy nás nabudily optimismem, věříme v postup do play-off,“ zní z východních Čech. Připravenost Pardubických prověří jako první Buldoci z Brna.

Jaké cíle si dávají do nové sezóny...
Vítkovice
Jednoznačným cílem je obhajoba a zisk celkově čtvrtého titulu. Z kádru odešli Folta a Sladký, přišly ale dvě posily z Finska.
Tatran Střešovice
Tatran se hodlá vrátit na první místo. Ztrátou je odchod Milana Garčara do Švédska, s novým koučem ale přišli z Future Podhráský a na spadnutí je přestup Prince.
Future
Příprava v dalším pražském celku pokulhávala, brzdily ji příchody a odchody. V rámci možností si Future dává cíle nejvyšší.
Mladá Boleslav
Dlouho touží po finále play-off. Po letech se může spolehnout na široký kádr, jehož velikost výkonnost týmu v minulosti omezovala.
Brno
Odešli starší hráči, jejichž výkonnost již nestačila. Stabilizovaný mladý kádr hraje s výhledem do budoucnosti.
Ostrava
Po dvou neúspěšných sezónách se chce vrátit na medailové pozice. Pomohl  sestup Třince, z nějž Ostrava získala Curneye a Krzyžánka. Do play-off chce nejhůře ze čtvrté příčky. Po deseti letech mění název, z Pepina je FBC Ostrava.
Liberec
Chce do play-off na hratelného soupeře, loni vypadli ve čtvrtfinále s Tatranem. Ztrátou je odchod Petra Saláta do Švýcarska, přípravné zápasy ukázaly, že jeho góly budou chybět. Největším příchodem finský obránce Teemu Tuhkanen.
Chodov
Po nepovedeném závěru minulé sezóny a výpadku ve čtvrtfinále chtějí letros minimálně do semifinále. Povedly se přestupy, ze Střešovic přišlo trio Štegl, Jendrišák, Noha. Ztrátou odchod Martina Zozuláka, který po návratu Pardubic do extraligy odešel do svého mateřského klubu..
Havířov
Jako každý rok se potýkali s odchody hráčů do Prahy a do Brna. Chtějí do play-off a vyhnout se baráži. Klan Kožušníků bude bez Petra, který se vrátil do Švýcarska.
Sparta Praha
Přes léto stabilizovali kádr a atmosféru v klubu. Žádné velké příchody a odchody, po kvalitní přípravě ale věří, že budou štikou ligy a postoupí do play-off.
Znojmo
Cílem je postup do play-off, i když v kádru žádné významné změny. Družstvo doplněno juniory a odchovanci.
Pardubice
Po jednoroční pauze se vrátily mezi elitu a věří, že nebudou patřit mezi outsidery. Nejsilnější kádr za posledné léta, návrat Zozuláka a příchod posil z Polska a Slovenska.

Z florbalové mapy dál mizí bílá místa  

Vedení České florbalové unie (ČFbU) před startem nové sezóny neskrývá spokojenost, mladý sport se totiž dál rozrůstá. „Do soutěží přibylo dalších sto družstev a v české florbalové mapě se tak dál zaplňují bílá místa,“ těší prezidenta Filipa Šumana. V poháru se pak florbal stal vůbec nejobsazenějším sportem v Česku, když registruje 131 přihlášených družstev. O fotbalový Ondrášovka Cup proti tomu usiluje 112 klubů.

Ani v letošní sezóně nebude chybět florbal na obrazovkách České televize. „Chystá se opět víc přímých přenosů než loni, asi dvacet až pětadvacet. První poběží 20. září a pak zhruba každé dva týdny,“ doplnil Šuman. Novinkou je vysílání na portálu TVCom.cz, kde budou další utkání vysílána živě a navíc budou uložena také v archivu.

Základní část nejvyšší soutěže mužů vyvrcholí 22. kolem 28. února příštího roku. Play-off odstartuje 6. března a mistr letošní sezóny bude znám nejpozději 17. dubna. Vedení ČFbU současně potvrdilo, že jedná se zástupci klubů o zavedení formátu jednozápasového finále, který je tradiční v elitních evropských ligách. Jeho zavedení by však připadalo v úvahu až od následující sezóny.

Vládci českého florbalu
ROKMISTR - FINALISTASÉRIEZÁPASY
1994Střešoviceplay-off se nehrálo
1995Střešoviceplay-off se nehrálo
1996Vítkoviceplay-off se nehrálo
1997Vítkovice - Střešovice2:14:1, 2:4, 2:0
1998Střešovice - Vítkovice2:11:5, 3:1, 2:1
1999Střešovice - Ostrava2:14:1, 3:5, 4:1
2000Vítkovice - Střešovice2:12:3, 4:3, 2:1
2001Střešovice - Sparta3:01:0sn, 4:0, 4:2
2002Střešovice - Havířov3:18:3, 2:3pp, 6:2, 3:0
2003Střešovice - Ostrava3:21:4, 6:3, 3:5, 4:1, 5:4pp
2004Střešovice - Ostrava3:21:5, 2:3sn, 4:3, 5:4, 6:4
2005Střešovice - Ostrava3:14:7, 7:2, 5:4, 4:3pp
2006Střešovice - Ostrava3:17:5, 3:4sn, 7:5, 5:3
2007Střešovice - Havířov3:08:7sn, 4:3, 5:1
2008Střešovice - Vítkovice3:15:2, 5:3, 5:6, 10:2
2009Vítkovice - Střešovice3:25:4pp, 2:5, 4:2, 4:5sn, 5:4

Reklama

Související témata: