Hlavní obsah

Bereme jedině titul, všechno ostatní je neúspěch, říká nový kouč Tatranu Střešovice

Osm let trvala vláda florbalistů Tatranu Střešovice v české extralize, v letošním finále play-off se ale Pražané museli sklonit před Vítkovicemi. V neděli střešovický klub vstoupí do nové sezóny proti stejnému soupeři. „Chceme Vítkovicím vrátit finálovou porážku a jasně naznačit, že letos bude všechno jinak,“ říká kouč Tatranu Jan Zahalka v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

K jakým změnám došlo v Tatranu po minulé sezóně?

Změny jsou ve vedení klubu, na trenérském postu a určitá změna proběhla i v hráčském kádru. Do mužstva jsme se každopádně nesnažili příliš zasahovat, jen ho vhodně doplnit určitými typy hráčů. Stavím nejen na florbalových kvalitách, ale také na kvalitách lidských. Charakterové vlastnosti hráčů jsou to, co rozhoduje těžké zápasy v play-off a určuje, jak tým drží pohromadě.

Jak se změnil kádr oproti loňské sezóně?

Velkou ztrátou je odchod Milana Garčara do Švédska, navíc odešli i někteří mladí hráči, kteří nedostávali v minulé sezóně tolik příležitostí. Hodně mě mrzí odchod Matěje Jendrišáka a Adama Štegla do Chodova. Tím vznikla určitá mezera, kterou bylo třeba zaplnit. Sáhl jsem po klucích z Future, obránci Michalu Podhráském a důrazném forvardovi Vlastimilu Princovi, jehož přestup dotahujeme. A nesmím zapomenout na pomoc Míry Hanzlíka, který chtěl ukončit kariéru, ale podařilo se jej přesvědčit, aby nám pomohl v pozici staršího hráče, který usměrní mladší.

Obměnil se ale i realizační tým…

Trenér Petr Ďarmek se posunul do vedení klubu a spolu s další střešovickou legendou Vladimírem Fuchsem mají na starosti sportovní fungování týmu. Změna struktury byla podle mého podařeným krokem, vše funguje bezvadně. A jsem rád, že pozici hrajícího asistenta přijal Johan von der Pahlen. Jeho odlišný pohled na věc je pro nás velice cenný, osobně jsem rád, že od něj mohu něco odkoukat a naučit se zase něco nového.

Střešovice jsou historicky nejúspěšnějším oddílem v českém florbalu, cíl pro nadcházející je tedy jasný, že?

Naprosto. Jednoznačně vyhrát zpátky titul. Chceme ale vyhrát také pohár, kde dostanou šanci i hráči ze širšího kádru. Nicméně věříme, že i tak na vítězství v poháru máme.

Jak jste zvládl přechod do Tatranu z SSK Future, nesmiřitelného pražského rivala střešovického klubu?

Je pravda, že rivalita mezi oběma kluby se dá srovnat s nesmiřitelností fotbalistů Sparty a Slavie. Já jsem ale v Tatranu působil ještě jako hráč a v podstatě šlo o návrat do mateřského klubu. Jsem rád, že mě kluci z vedení oslovili. Po nepodařené sezóně – a v Tatranu je každá sezóna, která neskončí ziskem titulu, automaticky braná jako nepovedená – chtěli udělat změnu.

Co napověděly výsledky z letního Czech Open a kvalifikace Evropského poháru?

Na Czech Open jsme hráli po intenzivní desetitýdenní přípravě a očekával jsem proto dobrý výkon. Vedle kvalitního výsledku jsme navíc předvedli i kvalitní hru. Pak však přišel skok dolů. V kvalifikaci EP jsme neuspěli, ani výsledkově, ani herně. Neprodali jsme to, co jsme měli natrénováno. Pak jsme ještě vyhráli turnaj v Liberci, který ale příliš nenapověděl. Jak na tom opravdu jsme, nám řekne až nedělní zápas s Vítkovicemi. Vím, že nás trápí proměňování šancí, tak snad na to o víkendu nedojedeme.

Duel s Vítkovicemi slibuje atraktivní souboj, zápas je reprízou posledního finále. Cítíte zvýšenou motivaci v kádru?

Mužstvo je hodně nažhavené. Chceme Vítkovicím vrátit finálovou porážku a jasně naznačit, že letos bude všechno jinak.

Reklama