Hlavní obsah

Čeští florbalisté podlehli na EFT v Brně mistrům světa Finům

BRNO

Čeští florbalisté zakončili své vystoupení na Škoda Floorball Cupu v Brně porážkou s úřadujícími mistry světa Finy 2:6. V dodatečných nájezdech ale svěřenci trenéra Tomáše Trnavského vyhráli 4:3 a s čtyřmi body skončili na třetím místě. Turnaj, který je součástí Euro Floorball Tour, ovládli Švédové, kteří vyhráli všechny tři zápasy.

Článek

Do branky českého týmu se podle předem naplánovaného střídání postavil tentokrát Rytych, který působí ve finském klubu SPV Seinäjoki. Domácí tým vstoupil do zápasu aktivně a brankáře Ihmeho prověřil Ostřanský. Na druhé straně přestřelil Riitesuo, další nebezpečné pokusy ze strany Suomi měli Vänttinen a Hyvärinen. Z české strany se do šancí dostali Cepek a Richter. V 19. minutě ale po ideální přihrávce Niiranena otevřel skóre Kapanen.

V úvodu druhého dějství byli opět při chuti Češi, ale v 23. minutě opět inkasovali, když se trefil Hätönen. Vzápětí mohl snížit Kotlas, ale sám před Ihmem neuspěl. V 25. minutě trefil Fin Moilanen tyč a vzápětí nevyzrál na finského gólmana opět Cepek.

Domácí často stříleli, dokonce zahrozili při Jelínkově vyloučení brejkem Ostřanského s Cepkem na jediného obránce Finů. Ke snížení ale nevedla ani přesilovka při Savolainenově vyloučení a v 37. minutě pomohla soupeři po Deutschově střele tyč.

V závěrečném dějství zkoušeli změnit stav neúspěšně Garčar a Chrápek, naopak Finové díky trefám Hyvärinena a Riitesua získali už čtyřbrankový náskok. Mezi 48. a 49. minutou dvěma góly za 94 vteřin zkorigoval výsledek Tomašík. Nejdříve se prosadil po přihrávce Sladkého ze středu a pak využil asistenci Šebka ze standardní situace. V 53. minutě ale po Deutschově faulu proměnil trestné střílení Mika Kohonen a 29 vteřin před koncem dovršil výsledek Väänänen.

Na nájezdy se postavil do české branky místo Rytycha specialista Kafka a pomohl k výhře 4:3, když jej z třinácti pokusů překonali jen tři finští exekutoři. Za domácí se trefili Štegl, Novotný, Šebek a v 13. sérii rozhodl Jendrišák.

"Přestože jsme dnes prohráli, jsem s výkonem našeho týmu opravdu spokojený. Určitě se nám zápas povedl víc než ten v dubnu ve Švédsku a hráli jsme s Finy vyrovnaněji. Musíme ale lépe využívat šance, které si vytvoříme, a v útoku dokázat víc držet balónek," řekl oficiálním stránkám České florbalové unie trenér Trnavský.

Pochvaloval si testovanou novinku EFT v podobě samostatných nájezdů, které vynesly jeho týmu na turnaji dva body navíc. "I když vlastně o nic nejde, hráči jsou přesto nervózní, a to je pro ně dobrý trénink do podobných situací v mistrovských zápasech. A bod navíc se v konečném účtování může také hodit," dodal Trnavský.

Škoda Floorball Cup, turnaj Euro Floorball Tour mužů v Brně:
Česká republika - Finsko 2:6 (0:1, 0:1, 2:4), sam. nájezdy 4:3
Branky a nahrávky: 49. Tomašík (Sladký), 51. Tomašík (Šebek) - 19. Kapanen (Niiranen), 23. Hätönen (Moilanen), 44. Hyvärinen (Kivilehto), 48. Riitesuo (Jussila), 53. Mika Kohonen z trestného střílení, 60. Väänänen (Niiranen). Rozhodčí: Baumgartner, Kläsi (oba Švýc.). Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 1342.
Švédsko - Švýcarsko 8:4 (0:1, 3:3, 5:0), sam. nájezdy 1:2
Branky: 29., 49. a 57. Hagberg, 25. Johnsson, 35. Samuelsson, 43. Sundstedt, 54. Bron-Sundbom, 60. Stenberg - 25. a 38. M. Hofbauer, 3. Ch. Hofbauer, 24. Binggeli.
Konečná tabulka:
1. Švédsko330019:126
2. Finsko320117:135
3. Česko31028:104
4. Švýcarsko30038:173
Pozn.: Za výhru na nájezdy se uděluje bod, do skóre se nezapočítávají.

Reklama

Související témata: