Hlavní obsah

Florbalistky přepisují dějiny, poprvé jsou v semifinále

Michal Osoba (Västeras)Právo

První meta splněna, dalším cílem je medaile. České florbalistky si úterním vítězstvím nad Norskem zajistily druhou příčku v základní skupině a poprvé v historii postoupily mezi čtyři nejlepší týmy světa. A v pátek si ve švédském Västeras zahrají o postup do finále proti Švýcarsku!

Foto: ČfbU

Česká obránkyně Zuzana Macurová střílí přes Norku Hege Oisethovou.

Článek

O stvrzení postupu se v Bombardier areně postaraly proti Norkám. V historické bilanci mají navrch Seveřanky, ale tentokrát po zápase juchaly české hráčky. „Perfektní, skvělý úspěch, i když jsem myslel, že výhra bude snazší,“ rozplýval se kouč Jaroslav Marks po triumfu 6:2.

Byl to zápas o všechno a na jeho začátku to bylo znát. Češkám stačila k semifinále remíza, jenže do vedení šly Norky. „Měly jsme problémy s jejich rychlými protiútoky a to se nám rychle vymstilo,“ přiznávala zatím nejlepší česká střelkyně na turnaji Kristýna Jílková.

V půlce zápasu ale nastal zlom, zápas začal směřovat k radosti českých hráček. „Klíčové bylo, že jsme ustály četná oslabení,“ kvitoval kouč Marks.

Pálila i přes zranění

Dvěma brankami se blýskla kapitánka Magdalena Šindelová i Kristýna Jílková. Ta byla přitom ve druhé třetině dlouho ošetřována za mantinelem. „Zvrtla jsem si kotník, ale zaledovalo se to, zatejpovalo, dostala jsem prášky proti bolesti a bylo to dobré,“ vykládala obětavá útočnice, která skóre pečetila z nájezdu stejně jako proti Lotyškám po faulu na Křížovou. „Taky už mi Eliška říkala, že to takhle budeme hrát - ona vybojuje nájezd a já ho proměním,“ usmívala se.

Z české kabiny byl ještě dlouho po zápase slyšet oslavný ryk. „Vždyť některé hráčky jsou v reprezentaci strašně dlouho a tohle se nikdy nepovedlo,“ vykládala Jílková. Uspokojení ale nehrozí. „Já chci přivézt domu medaili a ostatní holky jsou na tom stejně,“ říká bojovně. „Všechny věříme, že na medaili máme,“ přitakává obránkyně Zuzana Macurová.

Chtěly Finky, mají Švýcarky

Po svém zápase sledovaly Češky v hale souboj Finek se Švýcarkami, v němž se rozhodovalo o jejich semifinálovém soupeři. „Teď ve Finsku se nám dařilo víc proti nim, ale tady už si nevyberete,“ tušila Jílková. „Já bych také radši Finky, proti kterým se nám hraje líp,“ souhlasila i Šindelová.

Přání českých hráček však zůstalo nevyslyšeno. Švýcarské hráčky totiž dokázaly dvakrát vymazat jednobrankový náskok finských soupeřek a v závěru druhé třetiny nakročily za vítězstvím 5:3 a celkovým prvenstvím ve skupině. Cestu do finále jim tak zkříží svěřenkyně trenéra Markse a Finky čeká neporažený suverén "české" skupiny Švédsko. Semifinálový zápas českého týmu začíná v pátek v 15.15 a živě jej bude vysílat ČT 4.

Mistrovství světa florbalistek ve Västeras (Švédsko):
Elitní kategorie:
Skupina A:
Česká republika - Norsko 6:2 (1:1, 3:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 20. Šindelová (Novotná), 30. Křížová (Macurová), 32. Novotná, 36. Šindelová, 51. Jílková (Šindelová), 56. Jílková z trestného střílení - 4. Hansenová (Farnesová), 31. Knudsenová (Landsgaardová). Rozhodčí: Larinovs, Gross (oba Lot.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 400.
Sestava ČR: Váňová - Moťková, Kalecká, Šimáčková, Billá, Bartošová, Macurová - Rozumová, Novotná, Šindelová - Křížová, Šteglová, Jílková (32.-40. Szotkowská) - Rullová, Jelínková, Koníčková.
Lotyšsko - USA 13:3 (4:0, 2:2, 7:1)
Branky: 19., 19. a 59. Z. Bankavová, 7. a 50. Klabereová, 36. a 57. Varšaová, 44. a 59. E. Bankavová, 10. Jurušaová, 24. Abolinová, 45. Adamaneová, 52. Rudziteová - 32. a 32. Winklerová, 51. Godoyová.
Skupina B:
Dánsko - Polsko 3:5 (2:0, 0:1, 1:4)
Branky: 4. Lauridsenová, 6. Samuelsenová, 46. Di Nardoová - 31. Kwiecinská, 46. Samsonová, 47. Sarná-Pohrebná, 49. Plechanová, 57. Kolesinská.
Švýcarsko - Finsko 5:3 (0:1, 3:1, 2:1)
Branky: 22. Stadelmannová, 29. Grabathulerová, 38. Stettlerová, 42. vlastní, 60. Andereggová - 18. Merikantová, 28. Ukkonenová, 55. E. Kujalová.
Kategorie B:
Skupina C:
Austrálie - Slovensko 6:5 (0:2, 4:0, 2:3).
Skupina D:
Maďarsko - Estonsko 7:6 (2:1, 2:1, 3:4), Kanada - Japonsko 3:9 (0:4, 2:2, 1:3).

Reklama

Související témata: