Hlavní obsah

Na čtvrté místo asi patříme, uznal kouč florbalistek Marks

Michal Osoba (Västeras)Právo

Dovedl reprezentaci florbalistek k historickému úspěchu, jen medailová tečka chyběla. Přes prvotní zklamání nacházel trenér Jaroslav Marks důvody k optimismu, tým má podle něj slibnou budoucnost.

Foto: ČfbU

Trenér českých florbalistek Jaroslav Marks (vlevo) se svými svěřenkyněmi

Článek

Proti elitním soupeřům jste dali vždy jen po jedné brance. Byla slabá produktivita jedním z důvodů, proč se do Česka nevracíte s medailí?

Nejsme schopni v té rychlosti, která u nás v extralize není a holky na ni nejsou zvyklé, vystřelit. Neumíme zpracovat míček, všechno nám trvá déle, proto náznaky šancí neproměňujeme. Druhá věc je, že když se dostaneme do přečíslení, máme zlozvyk z ligy, že to končí přihrávkou do rohu místo střely. Chybí tah na branku, v lize se to netrénuje, my se snažíme, ale hráčky to musejí mít tisíckrát zažité v tréninku, aby to potom v zápase zahrály bezmyšlenkovitě.

Je čtvrté místo tedy reálným odrazem kvality českého ženského florbalu?

Asi na něj patříme, i když jsme pro ještě lepší výsledek udělali maximum. Ale myslím, že v tom zápase o bronz jsme ukázali, že jsme za poslední dva roky pokročili výš, s Finskem jsme sehráli vyrovnaný zápas.

Kdo z hráček vás tady nejvíc potěšil?

Své si odehrála Šindelová, to je dříč a srdcař. To samé platí o Novotné, byť se jí střelecky tolik nedařilo, je to zase ohromný bojovník, který při každém střídání nechá na hřišti srdce. Je třeba ocenit i nejmladší hráčku Háňu Koníčkovou, která ve svých 17 letech odehrála vynikající zápasy, v posledním zápase zase zachytala perfektně gólmanka Jana Christianová. Byl to dobrý tah ji nasadit proti Finkám, vytáhla se proti nim. Žádná hráčka mě vysloveně nezklamala, ty, co tady byly, jsou nejlepší, které momentálně v Česku máme.

Takže jste pro budoucí reprezentační akce optimistou?

Zase se bude muset skloubit mládí se zkušeností a teď ta zkušenosti zčásti odejde, určitě čtyři pět hráček skončí, nebo za dva roky nebudou v takové formě, aby si mistrovství světa zasloužily.

Vy u reprezentace zůstanete?

Nevím, v neděli mi končí kontrakt a padá celý realizační tým, komise reprezentace má v nejbližší době určit, komu ženskou reprezentaci nabídne. Já bych o to samozřejmě stál, ale mám jednu podmínku, která se týká doby činnosti. Já byl u tohoto týmu čtyři roky a myslím si, že je to optimální doba na uzavření cyklu, navíc pokud považujeme za vrchol MS 2013 (o něj se uchází Česko - pozn. red.), ten trenér by u toho týmu měl být čtyři roky.

Reklama