Hlavní obsah

Tatran sesadil Vítkovice z florbalového trůnu, stačila mu jedna třetina

PRAHA

Třináctý extraligový titul vybojovali a po roční odmlce se znovu ujali vlády florbalisté střešovického Tatranu. V úterním rozhodujícím duelu letošního finále play-off Pražané zbavili hráče Vítkovic myšlenek na obhajobu loňského triumfu už v první třetině, v níž nastříleli hostům v hale Sparty na Letné pět branek. Po vítězství 6:3 Tatran vyhrál finálovou sérii 3:2 na zápasy.

Foto: Sport.cz

Radost florbalistů Tatranu Střešovice (ilustrační foto)

Článek

Vítkovičtí dokázali hned v úvodu série Tatran doma zaskočit, rozhodující duel ale měli od prvních minut pevně v rukou Střešovičtí. Neuplynuly ještě ani dvě minuty a gólman Suchánek lovil míček dvakrát ze sítě a o další dvě minuty, kdy nezabránil balonku v cestě do sítě po střele Von der Pahlena z dálky, raději přepustil své místo Ciompovi.

"Před zápasem jsem si při rozhovoru s prezidentem florbalové unie dělal srandu, aby to po pěti minutách nebylo 3:0. Bylo a po čtyřech," durdil se po utkání kouč Vítkovic Radomír Mrázek. "Nechtěli jsme navázat na čtvrtý zápas a hrát zezadu. Soupeř nás ale dokonale zmrazil, zkušenost Tatranu se projevila. Zápas ale ztracený nebyl," dodal Mrázek.

Jenže drtivý úvod domácích pokračoval. Ve 14. minutě Hlavička po chytrém přistrčení ještě prázdnou branku minul, za moment ale pálil bekhendem bez přípravy Jedlička a bylo to 4:0. Vítkovice se snažily kombinovat, nedokázaly se ale prosadit přes soustředěnou obranu domácích, jejichž rychlé protiútoky byly smrtící. Dvě a půl minuty před první pauzou prohrávali hosté o pět branek, když nadvakrát dokázal prostřelit Ciompu kapitán Tatranu Fridrich.

Kafka inkasoval až ve třetí části

Hosté v prostřední části vrhli veškeré síly do útoku, ofenzivní manévry na polovině Tatranu ale gólový efekt nepřinesly. Naopak mnoho nechybělo a Střešovice šly málem do šestibrankového vedení, když po výpadu Fridricha míček poskakoval po čáře Ciompovy branky.

Šikovně kombinující hráči Vítkovic se dočkali až v úvodu třetí třetiny, kdy překonal dosud bezchybného brankáře Kafku Jankulár. Pak ale putoval na trestnou lavici P. Suchánek a Tatran znovu získal pětibrankový náskok, když pohlednou kombinaci zakončil prudkou ranou pod břevno Fridrich.

Vítkovičtí přesto zápas nevzdávali a v úvodu poslední desetiminutovky dokázali během dvou minut snížit na rozdíl tří branek. Vzápětí měli početní výhodu při vyloučení Jedličky, Tatran ale infarktové oslabení přežil a dovedl zápas do vítězného konce. V předposlední minutě navíc odmítl vyloženou šanci Jedlička, který při situaci 2 na 1 pálil do ležícího brankáře. Skóre se již neměnilo a Pražané mohli po roční pauze spustit lavinu mistrovských oslav, celkově již potřinácté.

"Šli jsme do utkání s cílem hrát od začátku na dvě lajny a konečně se dostat do vedení. To se nad očekávání povedlo a začátek zápasu rozhodl. Vítkovice byly v dalších dvou třetinách lepší, k ničemu nás nepustily. My jsme to ale dokázali dobojovat do konce a soupeři postupně ubývaly síly. Musím ocenit týmový výkon všech kluků, takhle se hraje o titul," pochvaloval si kouč Tatranu Jan Zahalka.

Finále play-off florbalové extraligy - 5. zápas
Tatran Střešovice - Vítkovice 6:3 (5:0, 0:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 2. Vávra (Podhráský), 2. Přívara (Ulmann), 5. Von der Pahlen (Klimeš), 15. Jedlička (Von der Pahlen), 18. Fridrich (Von der Pahlen), 48. Fridrich (Jedlička) - 42. Jankulár (Brus), 51. Jelínek (Tomašík), 53. Hrubý (Tomašík). Vyloučení: 2:3, využití: 1:0. Diváků: 2320. Konečný stav série: 3:2, předchozí zápasy 1:8, 10:1, 1:7, 4:3.

Reklama

Související témata: