Hlavní obsah

Florbalistům zatím o výsledky nejde, uspět ale chtějí i na nádraží v Curychu

PRAHA

Rušný víkend napříč kategoriemi čeká české florbalisty a florbalistky. Mužský reprezentační výběr má před sebou turnaj Euro Floorball Tour ve švýcarském Curychu, ženy sehrají tři duely se světovou elitou ve švédském Karlstadu, junioři odehrají v České Třebové přípravný dvojzápas s Finskem a juniorky absolvují v Bystřici nad Pernštejnem závěrečné soustředění před květnovým mistrovstvím světa v Olomouci.

Článek

Muži se scházejí poprvé od listopadového podniku EFT v Brně a kouč Tomáš Trnavský v rámci přípravy na prosincové mistrovství světa ve Finsku proto hodlá pokračovat v práci na herní úrovni i psychické přípravě. „Budeme pokračovat ve zkoušení různých herních prvků. Nejvíc nás ale trápí vnášení klubové taktiky do reprezentace. To je potřeba odstranit co nejdříve. Mistrovství v Helsinkách začíná za osm měsíců, které utečou jako voda. Srazů už mnoho nezbývá, proto je musíme využívat co nejefektivněji. O výsledky ale zatím nejde. Momentálně musíme být spokojení s předvedenou hrou,“ má jasno Trnavský.

Z elity chybí jen Zálesný

Švýcarští organizátoři pro elitní světový čtyřlístek připravili efektní místo turnaje, jímž chtějí přispět k velkolepým oslavám pětadvacátého výročí založení tamní florbalové federace. Zápasy Tour se totiž odehrají v aréně postavené v hale hlavního curyšského nádraží. „Nádražím denně projde obrovské množství lidí a pro florbal to bude dobrá reklama. Aréna bude zhruba podobná jako při plážovém volejbalu a měla by prý pojmout až dva tisíce diváků,“ přiblížil prezident České florbalové unie Filip Šuman. „Bude to určitě hodně zajímavý zážitek,“ těší se na setkání v reprezentačním dresu jeden z osmi krajánků Milan Garčar.

Trnavský působící ve Švýcarsku již netrpělivě vyčkává příjezd svých svěřenců, kteří se vydají na cestu do země Helvétského kříže ve středu. Na turnaj pozval nejsilnější výběr jaký má k dispozici, chybí jen elitní střelec švýcarské ligy Aleš Zálesný, který si poranil v posledním utkání play-off naštípl kost v kotníku.

Sopka ovlivňuje i florbal 

Podobně jako jiné sportovní dění, i florbal napříč Evropou komplikuje mrak sopečného popele z islandské sopky Eyjafjallajökull. Třicetihodinovou cestu autobusem do Švýcarska budou muset přetrpět florbalisté Finska a aktuální omezení vzdušného prostoru nad starým kontinentem dělá vrásky i vedení ženského výběru z Česka před přesunem do Švédska.

„Odjezd budeme řešit do poslední chvíle, rozhodnutí leží na ČSA. Pokud řeknou, že se neletí, tak bude připraven autobus a jely bychom ve čtrvtek brzy ráno s příjezdem v noci nebo v pátek ráno,“ líčila reprezentační trenérka Markéta Šteglová, která má již v záloze náhradnice za brankářku Janu Christianovou a útočnici Hanku Lackovou, které mají problém dostat se do Karlstadu ze svého působiště ve Finsku. „Trajekty jsou teď hodně přeplněné, uvidíme, zda se jim podaří odjet,“ dodala Šteglová.

Reklama