Hlavní obsah

Florbalistky Gruzie netušily, kam jedou na MS, a tak se do Olomouce nepodívají

PRAHA

S nepříjemnou situací se museli vyrovnávat organizátoři světového šampionátu juniorských florbalistek, který se v příštím týdnu koná v Olomouci. Z účastníků mistrovství totiž na poslední chvíli vypadla Gruzie, jejíž patnáctičlenné reprezentaci nebyla udělena víza. „Museli jsme narychlo předělávat systém turnaje, měnit obsah tiskových materiálů,“ zlobí se prezident České florbalové unie Filip Šuman.

Foto: ČfbU

České florbalové juniorky budou v Olomouci usilovat o premiérovou medaili z MS. Do programu B-divize nezasáhnou hráčky Gruzie, jimž nebyla udělena víza.

Článek

Podle sdělení tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí ale mělo české zastupitelství v Tbilisi k neudělení víz čtrnácti hráčkám a jejich trenérovi jednoznačné důvody. „Byly zjištěny závažné skutečnosti, které poukazovaly na vysokou nedůvěryhodnost vízových žádostí, zejména ve vztahu k deklarovanému účelu cesty do Česka. Konkrétně? Žadatelky nedokázaly doložit účel cesty - tedy účast na MS v Olomouci. Trenér neznal ani složení svého týmu. Ani po opakované výzvě nebyla splněna podmínka osobní účasti. Hráčky ani neznaly místo konání akce,“ uvedl pro Sport.cz tiskový mluvčí MZV Filip Kanda.

Vedení českého florbalu se snažilo s konzulátem v Tbilisi komunikovat a rozhodnutí změnit, avšak bez výsledku. „Žadatelé nesplnili zákonné podmínky pro udělení Schengenského víza. Bohužel musíme konstatovat, že se setkáváme i s případy, kdy se snaží získat Schengenské vízum pod záminkou kulturních, obchodních či sportovních akcí,“ poznamenal Kanda. Florbalisté Gruzie v posledních letech na území zemí schengenské dohody hráli, objevily se ale případy, kdy část týmu využila výjezdu do zahraničí k emigraci.

Podle Šumana může náhlá komplikace v organizaci šampionátu poškodit český florbal na mezinárodní úrovni. „Mezinárodní florbalová federace určitě bude chtít od vlády vysvětlení. A možná to bude brát v potaz při rozhodování o pořadateli mistrovství světa žen 2013, o něž usilujeme,“ řekl Šuman na čtvrteční tiskové konferenci před zahájením šampionátu. Šéf českého florbalu přesto věří, že gruzínská kauza přidělení dalšího velkého šampionátu neublíží.

Mistrovství mladých florbalistek odstartuje v Olomouci v úterý 4. května a vyvrcholí bojem o medaile v sobotu 8. května. Chybět nebudou ani české hráčky, které si za minimální cíl vytkly postup do semifinále. V cestě jim budou stát v základní skupině florbalistky Slovenska, Polska a Švýcarska. Druhou skupinu A-divize tvoří Finsko, Švédsko, Norsko a Lotyšsko. V B-divizi se po odmítnutí Gruzie a odhlášení Ukrajiny utkají o postup mezi elitu Rakousko, Rusko, Maďarsko a Německo. Veškeré informace jsou na webu www.wfc2010.cz.

Reklama