Hlavní obsah

Juniorské florbalistky touží po první medaili, v Olomouci je na úvod čeká Slovensko

Pavel NovotnýSport.cz

V pořadí čtvrté juniorské mistrovství světa florbalistek startuje v úterý v Olomouci a první ostrý test čeká také český výběr vedený trenérskou dvojicí Michal Marošek, Michaela Cepková. Mladé Češky nastoupí od 17 hodin proti Slovensku, ve středu je čeká Polsko a na závěr skupiny se ve čtvrtek střetnou s obhájkyněmi titulu ze Švýcarska.

Foto: Česká florbalová unie

Střídačka českých juniorských florbalistek při únorovém Polish Cupu.

Článek

Na třech předchozích šampionátech dokázal český tým vystoupat nejvýše před čtyřmi lety v Německu, kde svedl neúspěšný boj o bronz se Švýcarskem. Při světové premiéře i před dvěma lety v Polsku obsadily české florbalistky pátou příčku a letos proto touží získat před domácími fandy medaili. Trenéři motivovali hráčky heslem „Jsme na jedné lodi“ a tým do turnaje vstupuje s jednoznačným cílem postupu do semifinále. „Tým je semknutý, hráčky jako Hanka Koníčková či Dagmar Surá přinesly zkušenost,“ věří v úspěšné vystoupení další z opor, obránkyně Barbora Burdová.

Polsku je co vracet

Hned úvodní duel bude mít pro domácí tým pikantní nádech. Mladé Slovenky totiž od letošní sezóny vede český kouč Jaroslav Marks, který ještě loni v prosinci působil u ženského národního týmu. „Slovenky jsou nováčkem elitní A-divize a mnoho o nich nevíme, dosud jsme s nimi sehrály jen utkání v rámci Czech Open. Měly bychom ale být favoritem,“ uvažovala nad vstupem do turnaje Cepková.

Klíč od semifinálové brány papírově leží ve druhém duelu proti Polsku, které na šampionátu před dvěma lety na domácí půdě odsoudilo český výběr k utkání o páté místo. „Máme jim co vracet. Soupeřky vyznávají tvrdou hru, nám hraje do karet taktická a technická vyzrálost,“ věří Cepková.

Sebevědomí mladých Češek navíc pozvedlo vítězství nad polským výběrem na únorovém Polish Cupu ve Wolsztynu, kde naše juniorky získaly i skalp úřadujících mistryň světa ze Švýcarska. „Se Švýcarkami to bude na závěr skupiny otevřené, naše zápasy bývají hodně vyrovnané,“ poznamenala Cepková.

Všechna utkání živě na webu

Český tým odehraje všechny tři zápasy základní skupiny od 17 hodin v hale Univerzity Palackého a organizátoři věří, že domácí celek bude hrát v bouřlivé atmosféře. „V hale se staví mobilní tribuny, snažíme se diváckou kapacitu nafouknout, zájem je,“ podotkl prezident České florbalové unie Filip Šuman.

Harmonogram šampionátu je termínově našlapaný a hned v pátek jsou na programu semifinálová utkání a zápasy o umístění na 5.-8. místě, duely o zlato a o bronz se hrají v sobotu. Všechna utkání A- i B-divize je možné sledovat živě na webu tvcom.cz/wfc2010, Česká televize pak nabídne každý večer třicetiminutové shrnutí hracího dne na programu ČT4.

Program MSJ - Olomouc, divize A (hala Univerzity Palackého)
Úterý 4. května
11:15 Norsko - Lotyšsko (skupina B), 14:00 Polsko - Švýcarsko (A), 17:00 Česko - Slovensko (A), 19:45 Finsko - Švédsko (B)
Středa 5. května
11:30 Švýcarsko - Slovensko (A), 14:15 Švédsko - Lotyšsko (B), 17:00 Polsko - Česko (A), 19:45 Finsko - Norsko
Čtvrtek 6. května
11:30 Lotyšsko - Finsko (B), 14:15 Švédsko - Norsko (B), 17:00 Švýcarsko - Česko (A), 19:45 Slovensko - Polsko (A)
Pátek 7. května
11:00 utkání o 7. místo 4B - 4A, 14:00 utkání o 5. místo 3A - 3B, 17:00 semifinále 1 1A - 2B, 20:00 semifinále 2 1B - 2A*
Sobota 8. května
12:00 utkání o bronz, 15:00 finále
*) Pokud Česko postoupí do semifinále, hraje od 17 hodin

Reklama

Související témata: