Hlavní obsah

Kouč Trnavský má na Czech Open na očích téměř celou reprezentaci

Aktuální formu kandidátů na start na prosincovém mistrovství světa ve Finsku sleduje na mezinárodním turnaji Chance Czech Open v Praze trenér českých florbalistů Tomáš Trnavský, který zároveň vede švýcarský Grünenmatt. Více svěřenců najednou v akci v klubových barvách už v sezoně neuvidí, protože na turnaji v Praze nestartuje letos z širšího kádru jen čtveřice stabilních členů reprezentačního týmu.

Foto: ČFbU

Tomáš Trnavský

Článek

"Strávím celé dny po halách, abych viděl co nejvíce hráčů z mého výběru a ověřil si, jak na tom jsou. Tento turnaj využiju na sto procent, jak to jen půjde," řekl Trnavský.

Před šampionátem čeká jeho výběr od 8. do 12. září Polish Open v Babimostu, kde budou hrát vedle Polska také Finové, Švédové, Dánové a Norové. V listopadu pak přijde na řadu tradiční Euro Floorball Tour ve Finsku proti domácím, Švédům a Švýcarům a také závěrečné soustředění v Bystřici nad Pernštejnem.

S výjimkou nové posily švédského Warbergu Aleše Zálesného, čerstvé akvizice finské Nokie Pavla Bruse a švýcarských krajánků Martina Ostřanského z Malans nebo Vojtěcha Skalíka z Rychenbergu startují na Czech Open všichni reprezentanti. Trnavský má už prý v hlavě kádr pro světový šampionát z 80 až 85 procent.

"Naskytly se ještě nějaké možnosti zařazení Matěje Jendrišáka, a to si ještě na posledních akcích prověříme. A Radek Sikora projevil zájem o návrat do národního týmu, tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Radka mám pod drobnohledem v klubu. U zbytku týmu uvidíme na reprezentačních akcích, jak se jim bude dařit a co předvedou ještě do mistrovství světa v lize," doplnil Trnavský.

Přestup Záleského vidí jako plus

Vítá přestup jedné z dosavadních hvězd švýcarské ligy Zálesného z Langnau do Warbergu. "Myslím si, že to bude plus, protože ve Švédsku nebudou trpět jeho manýry, které on má. Mohli by mu trošku uklidnit hlavu, což by nám taky pomohlo před mistrovstvím světa. Aby si uvědomil, že to není sport o individualitách, ale o týmu, který perfektně funguje," podotkl Trnavský.

Kvalitní finskou ligu si zahraje po přesunu ze švýcarského klubu UHC Waldkirch-St. Gallen do Koovee útočník Tomáš Sladký, do stejné soutěže zamířil Pavel Brus. V rámci Salibandyliigy změnil působiště také gólman David Rytych ze Sienäjoki do Josby; na Czech Open pomáhá Koovee. "Doufám, že i klukům, kteří šli do Finska, to pomůže. Pokud budou hrát pravidelně, určitě je to posune dál. Pokud nebudou nastupovat, tak to bude otázka, co to na nich zanechá," uvedl reprezentační kouč.

Už se nemůže soustředit jen sám na sebe

Na minulé mistrovství světa v roce 2008 v Ostravě a Praze se Trnavský chystal ještě jako aktivní hráč. "Je to jiné hlavně v tom, že se nemůžu soustředit jen sám na sebe, ale na všechny kluky. Ale je zodpovědnost každého hráče, který za reprezentaci chce hrát, aby se připravil. Reprezentační trenér je musí kontrolovat, potřebuje k tomu hodně pomoci klubového trenéra a získat informace, abychom mohli vymýtit všechno to, co nesedí, a dělali jsme na hráče tlak," poznamenal Trnavský.

Kapitán vicemistrů světa z roku 2004 ukončil po domácím šampionátu kariéru a v loni v únoru vystřídal na reprezentační lavičce Zdeňka Skružného. Dlouhá léta už působí v Grünenmattu a žije tam s rodinou. Nyní jej čeká časové náročný podzimní program.

"Komunikace s hráči bude hodně intenzivní, budu sbírat informace i na internetu. Chci mít přehled nejen o tom, jestli hrajou a jak jsou na tom, ale i o jejich celkové pohodě. Je velice důležité pro mistrovství světa, aby všichni ti kluci, kteří tam pojedou, neměli vůbec žádné problémy, co se týče boje o sestavu, rodinné zázemí, vztahy s manželkami či přítelkyněmi," dodal Trnavský.

Reklama