Hlavní obsah

Střešovice ani Chodov do semifinále Czech Open neprošly

PRAHA

Florbalisté Tatranu Střešovice ani Chodova neprošli přes favorizované švédské celky do semifinále mezinárodního turnaje Chance Czech Open v Praze. Mistrovské Střešovice podlehly ve čtvrtfinále elitní kategorie mužů Falunu 2:4, Chodov prohrál 3:5 s Pixbem Wallenstam, které se následně po jasné výhře 5:1 nad obhájcem prvenství Dalenem stalo prvním finalistou. Druhý vzejde z klání Falunu se Siriusem.

Foto: Czech Open

Tomáš Sladký (vlevo) se na Czech Open představil v dresu svého nového klubu - finského Koovee.

Článek

Naopak už na pátý triumf za sebou budou útočit české mistryně Herbadent SJM Praha 11, které zdolaly nejdříve ve čtvrtfinále švédskou Alundu 3:1 a v semifinále pak 6:2 švýcarský Red Ants Rychenberg Winterthur, kde působí česká brankářka Jana Christianová. Ve finále je čekají vítězky duelu mezi švédským Dalenem a Vítkovicemi, které o kolo dříve vyřadily Liberec (3:2).

Nejsledovanější kategorii mužů ovládne podeváté z posledních deseti ročníků švédský tým. Už v semifinále totiž byla kompletní čtyřka týmů ze Superligy, za které nehraje ani žádný český krajánek. Dalen vyřadil po samostatných nájezdech finské Koovee s českým útočníkem Tomášem Sladkým a brankářem Davidem Rytychem. Sirius zvítězil 5:4 nad Grasshopper Curych s bekem Alešem Jakůbkem a útočníkem Radimem Cepkem.

České celky Švédy nepřekvapily

Dvojice českých celků také Švédy nepřekvapila. Střešovice se sice po bezbrankové úvodní části dostaly do vedení po Princově trefě, ale v třetí třetině otočili na 3:1 pro Falun Wagneryd, Malmström a Norell. Naději pro Tatran ještě vykřesal Fridrich, ale v závěru z trestného střílení pojistil výsledek Björk.

"Je to pro nás zklamání, protože jsme chtěli minimálně do semifinále. Ale zkomplikovali jsme si situaci v základní části," řekl kapitán Střešovic Milan Fridrich. Jeho tým skončil ve skupině třetí a hrál kvalifikaci play off. Nejdříve rozdrtil Spartu, pak vyřadil favorizovaný Wiler-Ersigen, ale narazil na nejlepší tým osmifinálové skupiny F.

S Falunem se Tatran potkal už v základní skupině, kdy se hrálo ještě na 2x20 minut hrubého času, zatímco play off už klasicky na 3x20 čistého, a přes vedení 3:0 duel skončil remízou 3:3. "Dneska to bylo podobné v tom, že jsme vedli. Rozhodlo hlavně to, že jsme nedávali šance a netrefovali branku, zatímco Falun byl efektivnější," doplnil Fridrich.

Chodov se držel

Chodov dokázal díky trefám Sýkory a Šišmy smazat náskok Pixba, který vedl díky Rosénovi a Östholmovi. Jenže favoritovi vrátil vedení Ljunggren, výsledek pak pojistili Agus a do prázdné branky opět Rosén. "Rozhodně jsme nechtěli nastoupit do zápasu s obavami ze švédského soupeře a hrát zanďoura. Spíš jsme se snažili hru otevřít. Pozorně jsme čekali na pohyb Pixba, vyráželi do útoku a taky si vytvořili několik dobrých šancí," prohlásil gólman Chodova Jan Barák.

Chodov hrál s Pixbem také v základní skupině a podlehl 1:2. Byla to jeho jediná trefa v této části turnaje, protože při porážkách s Koovee a Libercem neskóroval. V kvalifikaci proti Future a Brnu už se ale tým kouče Lukáše Procházky rozstřílel a mohl se předvést proti švédskému elitnímu celku znovu.

"Odehráli jsme důstojnější partii než v prvním vzájemném souboji, i když prvně jsme Pixbu podlehli o jedinou branku. Teď se hrálo celých šedesát minut, a tak výsledek odpovídá hře více," dodal Barák.

Chance Czech Open, mezinárodní florbalový turnaj - výsledky:
Muži - elita:
Čtvrtfinále: TJ JM Chodov - Pixbo Wallenstam IBK (Švéd.) 2:5 (Sýkora, Šišma - Rosén 2, Agus, Östholm, Ljunggren), IBK Dalen (Švéd.) - Koovee (Fin.) 6:5 po sam. nájezdech (P. Bodén 2, Samuelsson, Svahn, Wahlgren, Nilsberth - Salminen 4, Lahtinen), Tatran Střešovice - IBF Falun (Švéd.) 2:4 (Fridrich, Princ - Björk, Wagneryd, Norell, Malmström), IK Sirius IBK (Švéd.) - Grasshopper Curych 5:4 (Nilsson 2, Svenson, Sandkvist, Strandh - A. Bodén, Mächler, Maffioletti, Scalvinoni).
Semifinále: IBK Dalen - Pixbo Wallenstam IBK 1:5 (P. Bodén - Rosén 3, Julkunen, Brännberg).IK Sirius IBK - IBF Falun 5:4 po sam. nájezdech (Nilsson 2, J. Eriksson 2, Svensson - Lundmark, Larsson, Carlgren, Enström).
Ženy - elita:
Čtvrtfinále: Herbadent SJM Praha 11 - Alunda IBF (Švéd.) 3:1 (Jílková 2, Krupnová - Larssonová), Pixbo Wallenstam IBK - Red Ants Rychenberg Winterthur (Švýc.) 2:3 po sam. nájezdech (Joronnssonová, Dalgrenová - Hofstetterová, Stettlerová, Nötzliová), 1. SC Vítkovice - FBC Liberec 3:2 (Sládečková, Hašová, Macurová - Koníčková, Kabeláková), IBK Dalen - FBŠ Bohemians 4:0 (Ivarssonová 2, Öhmanová, Lundströmová).
Semifinále: Herbadent SJM Praha 11 - Red Ants Rychenberg Winterthur 6:2 (Jarolímová 2, Billá, Šteglová, Urbánková, Svobodová - Meienhoferová, Stadelmannová).1. SC Vítkovice - IBK Dalen 0:3 (I. Larssonová, Nordinová, S. Larssonová)

Reklama