Hlavní obsah

Florbalisté Vítkovic jsou po senzační výhře nad Storvretou v semifinále EP

Florbalisté Vítkovic se postarali o senzaci na Evropském poháru v Lotyšsku a po výhře nad švédským favoritem Storvretou 7:6 postoupili do semifinále. Pro mužský florbal to byla vůbec první výhra nad Švédy na velkém mezinárodním turnaji v historii. Ostravané vykročili za výhrou rázně už v úvodní části, po které vedli nad švédským mistrem 4:1. Storvreta také v boji o medaile nebude chybět, protože postup už měla zajištěný.

Článek

Svěřenci Radomíra Mrázka se díky vítězství posunuli na první místo skupiny B a narazí na papírově nejslabšího účastníka bojů o medaile - norský Tunet IBK, který v souboji o vítězství v "áčku" prohrál s SSV Helsinky 3:7. Vítkovicím se tak otevírá velká šance hrát i o zlato. Souboj s Tunetem je čeká v pátek od 19:00. O tři hodiny dříve je na programu semifinálový zápas SSV se Storvretou.

Český vicemistr, který se vydal na Evropský pohár po odřeknutí šampiona Střešovic, měl skvělý vstup do utkání. Už po 72 vteřinách hry vedl po trefě Víta Hrubého. Náskok navýšili Juhaňák s Kološem a na snížení Stenberga odpověděl dvěma góly Tokoš. Po trefách Stenberga a Holtze na straně Švédů a vítkovického Mojžíška si Vítkovice držely před závěrečným dějstvím náskok 6:3.

Ostravané bojovali s vypětím sil o senzaci a v 52. minutě ji přiblížil ještě více další trefou Jelínek. Následoval nápor Storvrety - Stenberg dovršil hattrick a po brankách Miky Kohonena a Öhmana už to bylo necelých pět minut před koncem jen o gól. Gólman Marcel Suchánek ale další gól nepovolil a celkem 30 úspěšnými zákroky se podílel na překvapivé výhře.

Kouč Mrázek prožíval zápas emotivně a sám sebe za to pak kritizoval. "Pracovaly bohužel emoce. Šlo o hodně, navíc s takovým soupeřem," řekl serveru florbal.cz. "Na kluky to nepůsobí dobře, na hřišti na moje podněty, na to řvaní, reagují. Ještě nejsem dost zkušený, abych to v sobě udržel."

Jeho tým postupně ztrácel v závěru čtyřbrankový náskok, když Storvreta přepnula na vyšší stupeň, ale nakonec senzační výhru Vítkovičtí udrželi. "Šlo o to, jestli se někteří kluci z toho presingu a z toho tlaku položí, nebo ne. A dva z nich absolutně zkolabovali. Za stavu 7:3 jsme to měli poctivě odbránit, dali by nám z tlaku jeden, dva góly. Ale ne čtyři. Dva hráči dělali na hřišti úplné nesmysly," doplnil Mrázek.

Rozhodně však svému mladému týmu, který jel do Lotyšska především sbírat zkušenosti, nechtěl nic vyčítat. "Tyhle zápasy totiž 99 procent týmu nikdy nezažilo. Jen Jelínek s Tomašíkem něco podobného odehráli v reprezentaci. Je to milník tohohle mladého mančaftu," ocenil velký úspěch.

Vítkovice už vyrovnaly nejlepší umístění Tatranu Střešovice, který dokázal být na Evropském poháru či jeho předchůdci Poháru mistrů čtyřikrát čtvrtý. Jestli půjdou na Tunet, mají poprvé v historii v mužské části na dosah medaili. "Bude to pro nás těžší než s Wilerem nebo Storvretou. Motivace a elán hráčů rostou se sílou soupeře. Jak byl obtížný zápas proti nám pro Wiler a Storvretu, to samé nás čeká proti Norům, kteří budou bránit jak psi," myslí si Mrázek.

Mezi hrdiny zápasu patřil útočník Milan Tomašík. Nejen tím, že zaznamenal dvě asistence, ale především proto, že nastoupil po zranění ruky, kterou mu zalehl v duelu s Wilerem Švéd Henrik Qvist. "Velká poklona. To je hráč, se kterým se dá vyhrát titul. Jako když loni Dan Folta odehrál se zraněním finále extraligy proti Tatranu," ocenil Mrázek.

Tomašíkova spolupráce s Martinem Tokošem navýšila náskok Vítkovic z 3:1 na 5:1. "Vůbec jsem nemohl vystřelit. Hrál jsem přes bolest, ráno jsem do ruky nemohl nic chytit, nemám v ní sílu. Musel jsem si před zápasem vzít brufen. Nevěděl jsem, jestli budu hrát. Jsem rád, že jsme to zvládli," podotkl Tomašík. "Původně jsem nechtěl hrát vůbec, abych to klukům nekazil, protože jsem věděl, že to není ono. Ale trenér mě přesvědčil. Radši jsem jen nahrával, měl jsem strach vystřelit, nešlo to," dodal.

Evropský pohár ve florbalu ve Valmieře (Lotyšsko):
Skupina B:
1. SC Vítkovice - Storvreta IBK (Švéd.) 7:6 (4:1, 2:2, 1:3)
Branky: 19. a 32. Tokoš, 2. V. Hrubý, 3. Juhaňák, 8. Kološ, 35. Mojžíšek, 52. Jelínek - 13., 33. a 53. Stenberg, 36. Holtz, 54. Mika Kohonen, 56. Öhman

Reklama

Související témata: