Hlavní obsah

Florbalisté Vítkovic podlehli ve finále EP Storvretě

VALMEIRA

Florbalisté Vítkovic prohráli ve finále Evropského poháru v lotyšské Valmieře se švédskou Storvretou 3:6, přesto dosáhli ziskem stříbra historického úspěchu. Triumf zajistila favoritovi hattrickem finská hvězda Mika Kohonen. Storvreta tak oplatila českému vicemistrovi porážku 6:7 ze základní skupiny.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Valmiera (Lotyšsko) 9. října (ČTK) - Ostravanům, kteří na turnaji startovali díky odřeknutí šampiona Tatranu Střešovice, se vstup do utkání vůbec nepodařil. Už v 47. vteřině otevřel skóre z dorážky Kanebjörk a za dalších 54 vteřin zvýšil náskok favorita Mika Kohonen.

Vítkovice se z raketového úvodu Storvrety otřepaly a v 9. minutě inkasoval také gólman Klinsten po střele Lukáše Hrubého. Pak se Ostravané ubránili při vyloučení Patrika Suchánka, který v 18. minutě čtyři vteřiny po skončení svého trestu navíc vyrovnal.

I ve druhém dějství musel Mrázkův tým dohánět ztrátu. V 25. minutě vrátil Storvretě vedení Stenberg a na trefu Poláška, který překvapil Klingstena zpoza branky, odpověděl Mika Kohonen. Po 24 vteřinách závěrečného dějství uklidnil Švédy Öhman a v 54. minutě dovršil hattrick po jeho přihrávce Mika Kohonen. Necelé čtyři minuty před koncem mohl ještě zdramatizovat vývoj Kološ, ale neproměnil trestné střílení a snížení nepřinesla ani následná přesilovka.

Storverta si triumfem zajistila účast na evropském turnaji v Česku, který se bude hrát v nové podobě jako Pohár mistrů. Dalších šest účastníků budou tvořit mistři ze Švédska, Finska, Švýcarska a Česka, které bude mít místo ještě pro další tým.

Třetina snů, pochvaloval si trenér

Trenér Radomír Mrázek byl rád, že jeho tým se sehrál se soupeřem kvalitní partii. "První třetina byla pro mě florbalově asi nejlepší, co jsem kdy odtrénoval. Ukázal se tam charakter a morálka. I florbalové umění kluků. Prohrávat s takovým soupeřem 0:2 ve druhé minutě a z té třetiny udělat nakonec naši třetinu... V první části jsme odehráli náš strop, na co momentálně máme," řekl po utkání Mrázek.

Vítkovice v létě ztratily osobnosti jako Pavla Bruse, Martina Vladaře i Finy Tuomase Mustakallia a Turkku Lehtinena. "Na to, že to máme nově poskládané, jsme zahráli úplně fantasticky. Jasně, že soupeř v pokračování zápasu hrál maximálně rutinovaně, je to vidět na každém pohybu hráčů, tam je minimum zaváhání. Snažili jsme se je dostat naším způsobem maximálně pod tlak, ale zkušenosti u těch hráčů jsou obrovské," doplnil Mrázek. "Navíc ta jejich první lajna Kohonen, Stenberg, Öhman náš vždycky přehrála. To jsou top světoví hráči, člověk asi nenajde moc lepších."

Podle útočníka Lukáše Hrubého Vítkovice začátek utkání nepodcenily, ale prostě udělaly chyby. "Ale říkali jsme si, že jsme je porazili už jednou a prohráváme jen kvůli vlastním chybám a nemáme co ztratit. Chtěli jsme udělat výsledek. Před zápasem jsme si řekli, že jdeme hrát 60 minut za každého stavu, ať se děje cokoliv, což jsme dodrželi až do konce," podotkl Lukáš Hrubý.

Hráčky IKSU slaví zlatý hattrick

Florbalistky švédského klubu IKSU vyhrály potřetí za sebou Evropský pohár, když ve finále v lotyšské Valmieře zdolaly švýcarský celek Piranha Chur 5:4. Zápas rozhodla v 58. minutě Cassandra Edbergová. Klub z Umey triumfoval v 18. ročníku celkově počtvrté a překonal bilanci dalších švédských celků Högdalenu a Balrogu, které mají na kontě po třech titulech.

Třetí místo obsadil další švýcarský tým Red Ants Rychenberg Winterthur s českou brankářkou Jana Christianovou, který zvítězil nad SC Classic z Finska 4:3. Christianová k tomu pomohla 29 úspěšnými zákroky. České mistryně Herbadent SJM Praha 11 skončily na turnaji páté.

Příští rok se bude hrát soutěž v nové podobě jako Pohár mistryň v České republice, kde se představí v šestičlenném turnaji jen týmy ze Švédska, Finska, Švýcarska a tuzemska. Vedle mistryň mají zajištěnou účast jako obhájkyně hráčky IKSU a navíc bude hrát i další zástupce pořadatelské země.

Evropský pohár florbalistů ve Valmieře (Lotyšsko)
Muži
Finále:
1. SC WOOW Vítkovice - Storvreta IBK (Švéd.) 3:6 (2:2, 1:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 9. L. Hrubý, 18. P. Suchánek, 27. Polášek - 2., 28. a 54. Mika Kohonen, 1. Kanebjörk, 25. Stenberg, 41. Öhman.
O 3. místo:
Tunet IBK (Nor.) - SSV Helsinky 3:11 (0:3, 3:6, 0:2)
Branky: 30. Olesen, 34. Svensson, 35. Gundersen - 3., 6., 11. a 29. Järvinen, 21. a 53. Forsten, 24. Lax, 26. Kivi, 29. Huhtimo, 38. Järvi, 55. Lehti.
Konečné pořadí: 1. Storvreta, 2. Vítkovice, 3. SSV Helsinky, 4. Tunet, 5. SV Wiler-Ersigen (Švýc.), 6. RTU/Inspecta (Lot.), 7. SK Augur (Est.), 8. Team Aarhus (Dán.).
Kanadské bodování: 1. Järvi (SSV Helsinky), Stenberg oba 5 zápasů/11 bodů (6 branek + 5 asistencí), 3. Mika Kohonen (oba Storvreta) 5/10 (6+4), 4. Tomašík (Vítkovice) 5/10 (3+7), 5. Järvinen (SSV Helsinky) 5/9 (8+1), ...11. L. Hrubý (Vítkovice) 5/8 (2+6).
All Star tým: Roman Ciompa (Vítkovice) - Jesper Berggren (Storvreta), Jan Jelínek (Vítkovice) - Henrik Stenberg (Storvreta), Milan Tomašík (Vítkovice), Mikael Järvi (SSV Helsinky).
Ženy
Finále:
Piranha Chur (Švýc.) - IKSU (Švéd.) 4:5 (0:1, 2:2, 2:2)
Branky: 38. Pasanenová, 40. Rüttimannová, 45. Andereggová, 56. Putziová - 21. a 30. Wikströmová, 18. Erikssonová, 54. Anderssonová, 58. Edbergová.
O 3. místo:
SC Classic (Fin.) - Red Ants Rychenberg Winterthur (Švýc.) 3:4 (1:1, 1:3, 1:0)
Branky: 14. a 55. Saarinenová (obě z trestného střílení), 40. Pöllänenová - 13. Stadelmannová, 24. Piotrowská, 25. Fricková, 40. Ordellová.
Konečné pořadí: 1. IKSU, 2. Piranha Chur, 3. Red Ants Rychenberg Winterthur, 4. SC Classic, 5. Herbadent SJM Praha 11, 6. Rubene (Lot.), 7. Energa Olimpia Osowa Gdaňsk (Pol.), 8. Frederikshavn Bulldogs FC (Dán.).
Kanadské bodování: 1. Saarinenová (Classic) 5 zápasů/14 bodů (8 branek + 6 asistencí), 2. Jarolímová (Herbadent) 4/10 (5+5), 3. Andereggová, Rüttimanová (obě Chur) oba 5/9 (4+5), 5. Anderssonová (IKSU) 4/8 (6+2), ...6. Urbánková 4/8 (5+3), 12. Šindelová (obě Herbadent) 4/7 (5+2).
All Star tým: Jonna Mäkihonkoová (Classic) - Silvana Nötzliová (Rychenberg), Irja Lahtinenová (Classic) - Victoria Wikströmová, Cassandra Edbergová (obě IKSU), Mirca Andereggová (Chur).

Reklama

Související témata: