Hlavní obsah

Florbalisty čeká poslední ladění. I debakl může pomoct, vědí

PRAHA

Poslední zkoušení, pak už mistrovství světa. Florbalovou reprezentaci čeká o víkendu ve finském Espoo turnaj seriálu Euro Floorball Tour, za měsíc už Helsinky uvítají očekáváný vrchol sezóny. Proto kouč českého výběru Tomáš Trnavský na závěrečnou přípravu nominoval téměř to nejsilnější, co má k dispozici.

Článek

„Nominace na prosincové mistrovství světa už se od této nijak zásadně nezmění,“ tvrdí Trnavský. „Byli jsme limitováni soupiskou pro EFT, ale kluci, co zůstali doma, jsou pořád součástí kádru,“ upozorňuje někdejší reprezentační opora. Z klíčových hráčů výběru do Finska neletí například obránce Milan Garčar.

Tajenku, která brankářská dvojice bude chytat na světovém šampionátu, za kouče vyřešilo zranění ruky gólmana Baráka. „Je to velká škoda, teď už ale máme o brankářích skutečně jasno,“ přiznal Trnavský, že počítá s duem Kafka – Rytych.

Trnavský chce v Kuopiu především doladit hru obrany a rychlé protiútoky. Ve vzájemných zápasech s dalšími florbalovými velmocemi Švédskem, Finskem a Švýcarskem ale nebudou trenéři jednotlivých výběrů chtít odkrýt všechny karty. „Třeba Finové, s nimiž bychom se podle papírových předpokladů mohli potkat v semifinále, asi všechny standardky neukáží, ale návyky hráčů nejde měnit a ty se dají vypozorovat. Vždyť už na nich pracují několik měsíců,“ upozorňuje kapitán reprezentace Milan Fridrich.

Se svými spoluhráči má stále v paměti poslední přípravný turnaj před mistrovstvím světa v Česku v roce 2008. To si rovněž z finského Kuopia přivezl český tým kruté debakly od všech tří soupeřů. „Ale paradoxně nás to tehdy nakoplo. Zjistili jsme, na čem ještě zapracovat, možná nás pak i soupeři na šampionátu trochu podcenili. Důležité je si ty nejlepší výkony schovat na mistrovství světa. Teď ještě všechno vyhrát nemusíme,“ usmívá se Fridrich.

Česká nominace:
brankáři: Kafka (Střešovice), Rytych (Josba/Fin.), obránci: Deutsch (Střešovice), Jelínek (Vítkovice), Slaný (Mladá Boleslav), Štegl (Chodov), Brus (Nokia/Fin.), Chrápek (Grünenmatt/Švýc.), Jakůbek (Grasshopper Curych/Švýc.), útočníci: Fridrich, Richter (oba Střešovice), Sikora, Šebek (oba Grünenmatt/Švýc.), Jendrišák (Chodov), Tomašík (Vítkovice), Cepek (Grasshopper Curych/Švýc.), Ostřanský (Malans/Švýc.), Skalík (Rychenberg/Švýc.), Sladký (Koovee/Fin.), Zálesný (Warberg IC/Švéd.).

Reklama