Hlavní obsah

Florbalista Cepek poprvé nepojede na MS, trenér ho nevzal

PRAHA

V nominaci florbalistů na mistrovství světa ve Finsku chybí nejzkušenější opora Radim Cepek, který jako jediný hráč na světě nechyběl na žádném z dosavadních sedmi šampionátů. Polovinu dvacetičlenného kádru tvoří krajánci, pět hráčů dodal Tatran Střešovice.

Foto: Sport.cz

Kapitán florbalové reprezentace Radim Cepek.

Článek

Kouč Tomáš Trnavský uvedl, že konečná volba po závěrečném přípravném turnaji ve finském Espoo nebyla jednoduchá. "Kromě herního přínosu je pro nás hodně důležitá otázka mezilidských vztahů v týmu a Radimův specifický způsob vyjadřování uvnitř kolektivu k ideální týmové atmosféře poslední dobou opravdu moc nepřispíval. Tohle těžké rozhodnutí by mělo týmu přinést větší klid na závěrečnou fázi přípravy a následné úspěšné vystoupení na MS ve Finsku," uvedl Trnavský na oficiálních stránkách České florbalové unie.

Cepek se nechce vyjadřovat

Cepek byl jedním z hlavních strůjců stříbrného úspěchu na MS v roce 2004 a za poslední dva roky nevynechal jedinou reprezentační akci. "Nezlobte se, nechci se k tomu nyní vůbec vyjadřovat. Hodně mě to vzalo. Víc k tomu možná řeknu v nejbližších dnech," řekl serveru florbal.cz brzy pětatřicetiletý útočník Grasshopper Curych.

Žádné mistrovství světa vedle něj nevynechali už jen Norové Raymond Evensen a Willy Fauskanger. Cepek startoval i na obou evropských šampionátech v letech 1994 a 1995 a v reprezentaci nasbíral ve 127 zápasech 144 bodů za 72 branek a stejný počet asistencí.

Reprezentační tým bude spoléhat na zkušenou brankářskou dvojici Tomáš Kafka, David Rytych. Oproti poslednímu turnaji Euro Floorball Tour v Espoo nahradili Cepka a Adama Štegla obránce Milan Garčar a útočník Ondřej Fojta. Kouč Trnavský vyměnil pouze šest hráčů oproti kádru z minulého mistrovství světa v Praze a Ostravě, kde sám ještě nastupoval v obraně. Vedle něj i Cepka chybí také Daniel Folta a Pavel Kožušník, kteří také už ukončili kariéru, a dále Lukáš Nesměrák a Petr Novotný.

Bez Cepka je v kádru šest vicemistrů světa ze Švýcarska z roku 2004. Jsou to brankář Kafka, obránce Aleš Jakůbek a útočníci Vojtěch Skalík, Martin Ostřanský, Aleš Zálesný a Radek Sikora, který je ve 34 letech nejstarším hráčem týmu.

Světový šampionát se uskuteční od 4. do 12. prosince v Helsinkách a Vantaa.

Nominace českých florbalistů na MS ve Finsku:
Brankáři: Tomáš Kafka (Tatran Střešovice), David Rytych (Josba/Fin.)
Obránci: Pavel Brus (Nokian/Fin.), Marek Deutsch, Milan Garčar (oba Tatran Střešovice), Tomáš Chrápek (Grünenmatt/Švýc.), Aleš Jakůbek (Grasshoppers Curych/Švýc.), Jan Jelínek (Vítkovice), Štěpán Slaný (Mladá Boleslav),
Útočníci: Milan Fridrich, Martin Richter (oba Tatran Střešovice), Ondřej Fojta (Mladá Boleslav), Vojtěch Skalík (Rychenberg Winterthur/Švýc.), Martin Ostřanský (Alligator Malans/Švýc.), Radek Sikora, Daniel Šebek (oba Grünenmatt/Švýc.), Tomáš Sladký (Koovee/Fin.), Aleš Zálesný (Warberg/Švéd.), Matěj Jendrišák (TJ JM Chodov), Milan Tomašík (Vítkovice).

Reklama