Hlavní obsah

Florbalista Cepek ukončil reprezentační kariéru. Tak negativní tečku si nepředstavoval

PRAHA

Po šestnácti letech a sedmi světových šampionátech se těšil na loučení s reprezentačním dresem na prosincovém MS ve Finsku. Nečekané vyřazení z kádru pro šampionát ale způsobilo, že florbalista Radim Cepek ohlásil své Končím! bezmála dva týdny před tím, než na turnaji padne první buly.

Foto: Sport.cz

Kapitánská páska, oslavy gólů v dresu národního týmu. To vše je minulost. Radim Cepek ukončil reprezentační kariéru.

Článek

„Byl jsem rozhodnutý uzavřít reprezentační kariéru na mistrovství světa. Oficiálně ale tak činím už dnes. Je to negativní tečka, neodcházím s dobrým pocitem,“ řekl bývalý kapitán národního týmu při úterním setkání s novináři.

Když před dvěma týdny po Euro Floorball Tour ve Finsku přispěl kriticky do společného hodnocení turnaje reprezentantů s trenérem Tomášem Trnavským, netušil, jaký dopad jeho řeč bude mít. „Bavili jsme se o herní i organizační stránce. Říkal jsem, že je třeba zapracovat na hře dopředu. Trenéra se dotklo i to, že jsem kritizoval málo využitý čas na turnaji, v hale či na hotelu. Byla to ale pozitivní kritika, nikterak špatně mířená,“ přiblížil Cepek. Podobně se vyjádřili i někteří další florbalisté.

Kouč Trnavský poté uzavíral nominaci pro MS a Cepka do ní nezařadil s vysvětlením, že má negativní vliv na mužstvo. „S těmi důvody nesouhlasím. Dodnes si neumím vysvětlit, co se vlastně stalo. S Tomášem jsem nikdy neměl problém, na posledním MS, kde byl ještě jako hráč, jsme spolu dokonce spali na pokoji. A vyjadřovali se k chodu týmu stejně kriticky. Florbal je malý sport, trenérů je málo a zkušení hráči se vždy snažili pomoci,“ líčil brzy pětatřicetiletý forvard.

V prosinci uzavře i švýcarskou kapitolu 

Verdikt reprezentačního kouče šokoval řadu Cepkových spoluhráčů, zejména těch generačně blízkých. Nezasáhne vyřazení ostříleného útočníka tým v tu nejnevhodnější dobu? „Kluci to určitě mají v hlavách. Budou se o tom bavit, budou to řešit, i když to trenér pravděpodobně zakáže. Najednou se od toho ale nedá odvrátit. Musejí postavit novou přesilovku, nové oslabení... Já ale věřím, že šampionát zvládnou,“ poznamenal Cepek, který se do Finska chystá podpořit dnes již bývalé spoluhráče alespoň z tribuny.

A po návratu ze severu hodlá učinit další významný krok: po osmi letech ukončí své působení ve Švýcarsku a vrátí se do Česka. „Poslední zápas za Grasshoper Curych odehraji 21. prosince, pak se vracím. Je to pro mě hodně rozhodující krok, zvažoval jsem ho dva tři měsíce. Nakonec jsem se s ohledem na manželku a další pracovní příležitosti rozhodl pro návrat,“ vysvětloval rekordman v počtu reprezentačních startů.

O působení v českém florbale zatím jasno nemá. Ačkoliv věkově již klepe na brány veteránské soutěže, rád by ještě okusil extraligu. „S žádným klubem jsem zatím nebyl v kontaktu. Možná ale přijde zajímavá trenérská nabídka a s hraním nadobro skončím. Uvidíme,“ poznamenal Cepek.

Reklama