Hlavní obsah

V sobotu začíná MS florbalistů, Češi narazí na Itálii

Osmé mistrovství světa florbalistů startuje v sobotu v Helsinkách a Češi vstoupí do turnaje ve 12. hodin v Hartwall Areně proti Itálii. Svěřenci trenéra Tomáše Trnavského sehrají všechny tři zápasy v základní skupině D během tří dnů. V neděli také v poledne je čeká další outsider Japonsko a v pondělí pak klíčový zápas o první místo s Norskem.

Článek

S Itálií se Češi utkali naposledy na domácím mistrovství světa v prosinci 2008, v Ostravě vyhráli 12:2. "Itálie je nevyzpytatelný soupeř. Mají v kádru naturalizované Švýcary. Měli díky tomu docela kvalitní hráče, spousta z nich se rozhodla už neprezentovat," prohlásil trenér Trnavský.

Celkem čeští florbalisté sehráli s Itálii v historii šest zápasů a připsali si šest výher při celkovém skóre 54:10. Naopak s Japonskem se utkají poprvé. Japonci hráli na posledním šampionátu v Ostravě a Praze v divizi B, kde skončili šestí, byli tedy celkově šestnáctí na světě.

Japonská velká neznámá

Po změně systému nasazování pro šampionát, který se rozšířil z deseti na šestnáct zemí, ale Japonci postoupili spolu se Singapurem a Austrálií z kvalifikační skupiny Asie a Oceánie. "Japonci jsou velká neznámá, takže se necháme překvapit, co předvedou. Jsou houževnatí a bojovní, nevzdávají se, ani kdyby prohrávali 0:15," doplnil Trnavský.

Jeho svěřenci se budou snažit uhrát v prvních dvou duelech co nejlepší skóre. Při případné remíze s Norskem by mohlo být klíčové pro boj o první místo, z kterého by neměl hrozit čtvrtfinálový souboj se silným Švédskem. "Je pro nás dobře, že první zápasy nejsou nejtěžší a Norsko přijde na řadu až třetí. Můžeme ve hře ještě vychytat to, co nám bude chybět, a proti Norům do toho chceme dát úplně všechno. Tam už musí přijít kvalita v té největší míře," řekl kapitán Milan Fridrich.

Oba víkendové zápasy českých florbalistů, stejně jako i jejich další zápasy na turnaji, vysílá přímým přenosem program ČT4 Sport.

Reklama

Související témata: