Hlavní obsah

Po trápení oslavy? Florbalisty inspiruje pouť hokejových šampiónů

HELSINKY

Také se na šampionátu soužili s podceňovaným Norskem. Jenže odvrátili ostudu a pak senzačně došli pro světové zlato. Jarní cesta hokejové reprezentace za světovým titulem poslouží jako inspirace českému florbalovému týmu na mistrovství světa v Helsinkách. Ten zatím napodobuje hokejisty jen v první části jejich cesty – trápí se s outsidery.

Foto: ČFbU

Radost českých florbalistů po vítězství nad Estonskem.

Článek

Estonce, se kterými všechny předchozí zápasy jasně vyhráli, Češi udolali až po nervy drásajících nájezdech. „Asi abychom vykompenzovali, že některé týmy tu dávají třicet gólů, tak my z toho děláme drama,“ už mohl po šťastném konci zápasu zlehčovat špatný výkon reprezentace její kapitán Milan Fridrich.

Bez nasazení i srdce

Většina hráčů se při hodnocení zápasu nevyhnula rčení o hrobníkovi a lopatě. „Už jsme z ní utekli podruhé, poprvé to bylo proti Norům. Možná jsme Estonce trochu podcenili, vždyť jsme jim dávali osm gólů,“ přemítal největší český bojovník Aleš Zálesný.

I jeho středeční výkon týmu otrávil. „Bylo to neuvěřitelné, tak špatnou hru jsem nezažil. Bez nasazení, bez srdce… Jestli chceme přijet domů s medailí, takhle hrát nemůžeme,“ čílil se útočník švédského Warbergu. „Vypadnout by byla stoprocentní ostuda. Když se chceme rovnat se Skandinávci, nesmí pro nás být Estonci soupeřem,“ ujišťoval.

Měl slzy v očích

S bolavou patou nemohl trénovat, v zápase schytal spoustu dalších ran. „Dostal jsem velkou bídu – sekery, koňary. Ale hlavně pata je špatná, až mi slzy hrkaly do očí,“ vyprávěl. I dnešní trénink vynechá proto, aby byl připraven na páteční semifinálový souboj s Finy.

Právě Zálesnému přichází paralela s hokejovým šampionátem na mysl často. Medailové souboje týmu kolem kapitána Rolinka totiž sledoval na vlastní oči. „Byl jsem na semifinále se Švédy a na finále s Rusy. Jeli jsme tam s Radkem Sikorou a našimi dětmi, nevěřili jsme, že kluci můžou do finále,“ přiznává. Původně měl lístek jen na semifinále. „Ale když jsme jeli 600 kilometrů domů, tak jsme v autě říkali: ,Ty, jedeme aj zítra! Prostě senzace, to musíme´,“ zaníceně vypráví ostravský rodák.

S Tichonovem v lóži

Jak řekli, udělali, v neděli už sledovali boj o zlato. „A já viděl poprvé naživo, jak zvedli ten pohár. Úžasná věc. A shodou okolností jsme byli ve skyboxu vedle Viktora Tichonova, mám s ním i fotku. Dokonce nám gratuloval, když viděl, že máme české dresy. Kluci to vydřeli srdcem, to bylo vidět,“ vrací se ve svých vzpomínkách o půl roku zpátky.

A právě v nasazení většina týmu za jedním ze svých lídrů zaostává. Možná tedy dojde na záběry z Kolína nad Rýnem. „Budeme to muset sehnat, třeba od kluků z televize, a nakopnout se,“ říkal Zálesný, který plánoval osobní pohovor s některými mladšími hráči. „V týmu je sranda, pohodička, ale jak se vleze na plac, je tam nějaký blok. Protože jestli takhle chceme hrát s Finy, tak neskutečně vyhoříme,“ varuje Zálesný.

Reklama

Související témata: