Hlavní obsah

Vyřazené eso Cepek: Nervy mám, snad si budu muset koupit nové trenky

Byl vyhlášen pátým nejlepším florbalistou světa letošního roku, do české nominace na mistrovství světa se ale Radim Cepek kouči Tomáši Trnavskému senzačně nevešel. Do Helsinek přesto dorazil, z hlediště pozorně sledoval trápení svých bývalých spoluhráčů z reprezentace v pondělí proti Norsku i ve středečním čtvrtfinále s Estonskem.

Foto: ČFbU

Radim Cepek

Článek

Nechtělo se vám vtrhnout na hřiště a vzít ty zápasy do svých rukou?

Ne, to ani náhodou, já jsem nad věcí. Jsem tu jako divák, spíš se snažím sledovat, co děláme za chyby a co děláme dobře.

Ale nervy asi prožíváte pořádné…

To jo, snad si budu muset jít koupit nové trenky... Ten zápas s Estonci byl hodně špatný, sledovat tu křeč bylo šílené. Kluci si asi nevěřili, něco tomu chybí. Estonci byli lepší, myslím, že jsme vyhráli s velkým štěstím.

Psal jste po zápase svému kamarádovi Tomáši Kafkovi, který vychytal nájezdy?

Nepsal, ale já věděl, že to vychytá, když šel zápas do penalt. Těch 70 minut to byla kriminálka, ba přímo horor, ale pak už jsem byl klidný.

Co byste v zápase trenér udělal jinak?

Nechci kritizovat, někdy ten tah vyjde, jindy ne. Ale přišlo mi, že v přípravě máme velké rezervy. Nevím, na kolik se připravovali na zápas proti Norsku nebo Estonsku, ale z toho, co jsem viděl na ploše, tak asi moc ne.

Už jste se v Helsinkách potkal s trenérem Trnavským?

V nákupním centru. Podali jsme si ruku, řekli ahoj, jinak jsme spolu nekomunikovali. Byl jsem spíš s ostatními kluky na kafi, příjemně jsme pokecali. Neřešili jsme florbal, spíš jsem se je snažil odreagovat.

Neptali se vás na váš názor na českou hru?

Spíš šlo o individuální rady, ne o kritiku. Snažil jsem se jim říct, co jsem viděl z tribuny, jak by měli reagovat v daných situacích. Bavím se třeba s Radkem Sikorou, ten je z toho hodně špatný, na pozici hráče první lajny je tlak strašně velký.

Když tu potkáte své kamarády z dalších zemí, vyptávají se, proč nejste v české reprezentaci?

Potkávám hodně známých, spíš se mě ptají, jak se mi daří, ale vždycky pronesu jednu dvě věty kolem toho.

Ani trochu na vás nepadl splín, když jste dorazil do Hartwall Areny jako divák?

Opravdu ne, spíš jsem byl ve stresu, když finské aerolinky stávkovaly, jestli vůbec stihnu náš zápas. Ale jinak se snažím povznést nad to, že nehraju. Chtěl bych klukům pomoct, ale bohužel to nejde, jsem s tím smířený.

Může podle vás takový upachtěný postup hráče nakopnout?

Může, teď od nich nikdo nic nečeká. Jestli dostanou na zadek od Finů, tolik se nestane, budou bez tlaku, teď už vede jen cesta nahoru. Spíš mám strach z toho, co říkal Tomáš Sladký, že český florbal stagnuje, nepřibližujeme se špičce, naopak týmy jako Lotyšsko, Norsko nebo Estonsko se blíží k nám, i když mají jen tři a půl hráče, což mě na tom mrzí nejvíc. Měli bychom už skončit s tím poplácáváním, že máme dobrou náladu v týmu, ale jak jsem to bohužel dělal vždycky já, i kritizovat a sáhnout si do vlastního svědomí.

Ukazuje se podle vás zatím, že českému týmu chybí Radim Cepek?

Zajímavá otázka… Všechno se řeší až po mistrovství světa, teď jsme vlastně ještě v půlce. Doteď tým nějak funguje, někdo říká, že by se mnou fungoval lépe, jiný zaplaťpánbůh, že tam nejsem. Tomáš rozhodl, že v týmu nebudu, už se nedozvíme, jaké by to bylo, kdybych tu hrál, proto to ani neřeším. Pro mě je to v reprezentaci konec, tak se budu soustředit na hraní v extralize nebo trenérskou činnost.

Když vás nedávno vyhlásili jako pátého nejlepšího hráče planety, cítil jste zadostiučinění?

Určitě to byla pocta. Možná se to v Česku bere na lehkou váhu, ale tuhle anketu dělali novináři a třicet elitních trenérů. Tomáš Kafka mi říkal, že nikdo z hráčů od nás nikdy tak vysoko nebyl, takže zadostiučinění tu určitě je.

Už se rýsuje, kam se od nového roku v extralize vydáte? Vrátíte se do střešovického Tatranu?

Zrovna jsem mluvil s Tomášem Kafkou a bohužel jsem mu musel sdělit, že není reálné, abych hrál za Tatran, protože je napojen na firmu Unihoc, což by nebylo dobré pro mou obchodní stránku, neboť budu v Čechách zastupovat čtyři florbalové značky s textilem a vybavením. Tak to zatím nechávám otevřené.

Reklama

Související témata: