Hlavní obsah

Osm let florbalisté Finy neporazili. Dnes chtějí dát zapomenout na bídné výkony

HELSINKY

Dlouhých osm let trvá české čekání na výhru nad finskými florbalisty. Tehdy právě v helsinské Hartwall Areně při mistrovství světa dokázali favorita zaskočit. Dnes od 16.30 (živě na ČT 4, on-line na Sport.cz) se pokusí o splnění stejné mise. Do semifinále světového šampionátu vstupuje tým trenéra Trnavského opět v roli outsidera.

Foto: ČFbU

Český florbalista Milan Fridrich v souboji s Estoncem Thomssonem.

Článek

Zatím suverénní sebevědomá domácí reprezentace, proti ní tým, který už dvakrát jen tak tak odvrátil porážku s outsiderem. Je vůbec něco, co může českému týmu dodávat sebedůvěru? Právě osm let staré vzpomínky, v týmu je ještě několik pamětníků. „Finové nás tehdy neskutečně přestříleli, snad 80:40, už nevím přesně,“ loví v paměti útočník Aleš Zálesný. „Ale my tu měli tým, kde bylo vidět srdce a urvali jsme to,“ popisuje výhru 4:3. Právě on tehdy obstaral vítěznou branku.

Jenže naděje, že Česko bude schopné finskou reprezentaci čas od času porazit, nebyly naplněny. „Několikrát jsme byli blízko, sehráli s nimi vyrovnané zápasy, ale poslední dobou se to otočilo a dostáváme od nich víc gólů než od Švédů,“ říká další pamětník historické výhry, obránce Aleš Jakůbek. I poslední vzájemný zápas na Euro Floorball Tour ve finském Espoo skončil pro Čechy debaklem 1:8.

Raději zapomenout

Jasné je, že pro vítězství musejí svěřenci Tomáš Trnavského sehrát o sto procent povedenější partii než s Nory a Estonci. „Z těch zápasů si nejde vzít nic pozitivního, na ně musíme zapomenout,“ říká gólman Tomáš Kafka. „To je jediná cesta, jak Finy porazit, že začneme hrát, čeho jsme schopni, ne to, co jsme zatím předváděli,“ přidává Jakůbek.

Čeští reprezentanti včera vynechali trénink, po zápase s Estonci si mezi sebou bez trenérů vyříkali, co zlepšit. A nebylo toho málo. „Teď už ale musíme přestat mluvit a ukázat to na hřišti,“ burcuje Jakůbek.

I na Finy by mohl dolehnout tlak domácího prostředí a role favorita. „Mohli by být zranitelní v jejich útočné síle, když by nemysleli tolik na obranu. Přes jejich levou stranu bychom mohli procházet,“ tuší kouč Trnavský. „Naše hra bude vycházet z obrany, nebudeme se pouštět do nějakých nesmyslných útočných akcí. Hlavně nesmí chybět agresivita v osobních soubojích, jako tomu bylo v předešlých zápasech,“ zdůrazňuje trenér.

Na hecování nejsou

„Musíme pohlídat ty jejich šutéry, blokovat střely. Pak se můžeme prosadit protiútoky,“ spřádá vítězný plán Zálesný. Právě protiútoky označil za největší českou zbraň i nejlepší florbalista světa Mika Kohonen. „Vždycky to tak bylo, i když se nám v poslední době tolik nedařily. Ale i my je můžeme dostat pod tlak, a tím přinutit k chybám,“ věří obránce Pavel Brus.

Stejně jako několik jeho reprezentačních spoluhráčů hraje ve Finsku, ale k žádnému hecování své klubové parťáky nepřiměl. „Asi to mají zakázané. Zkoušel jsem to, ale žádná odpověď. Jsou chladní, nebaví se tolik ani na té klubové úrovni,“ všiml si.

Nově poskládaný první útok nastoupí ve složení Zálesný - Jendrišák - Sikora. Večerní semifinálovou dvojici tvoří Švýcarsko a Švédsko, o zlato a o bronz se hraje hned zítra.

Reklama

Související témata: