Hlavní obsah

Fanoušci trnuli u televizí, pak překřičeli Finy

HELSINKY

Jako florbalový fanoušek si za 10 000 korun koupíte zájezd do Helsinek, abyste mohli povzbudit český tým v boji o medaili. Jenže pak přiletíte do Finska a v semifinále místo Česka vidíte Estonsko. Kousek od naplnění této fanouškovské noční můry bylo ve středu 130 příznivců, kteří zaplníli letadlo na mistrovství světa.

Foto: ČFbU

Fanoušci povzbuzovali české florbalisty v semifinále proti Finsku marně.

Článek

„Z domova mi psali, že byli vylekaní a poslední tři minuty už se ani nedívali,“ tlumočil trápení svých příbuzných kapitán týmu Milan Fridrich. Právě za ním dorazil nejpočetnější fanclub: rodiče, manželka, sestra i kamarádi. „Dali si to jako vánoční dárek, tak jsme je nechtěli zklamat,“ tvrdil Fridrich, na něhož se část rodiny chodí dívat i v domácí extralize. „Manželka skoro na každý domácí zápas, rodiče jsou ze Znojma, tam je to složitější, ale i oni občas na play off přijedou,“ popisoval kapitán.

Blízké měli v hledišti i další hráči, za Alešem Zálesným přiletěla rodina, za dalším útočníkem Vojtěchem Skalíkem přítelkyně. „Naši zůstali doma, rodina fandí u televize a dává si slivovici. Proti Estoncům asi litr padnul,“ odtušil s úsměvem. „U mě zase půlka rodiny hlásila, že byla na infarkt,“ přitakával obránce Aleš Jakůbek.

Paruky i trubky

V pátek se více než stovka českých fanoušků se do Hartwall Areny trousila na zápas s Finy už dvě hodiny před zápasem. Paruky v barvách trikolóry, trubky i vlajky, v početní převaze domácích příznivců se rozhodně neztráceli. A byli slyšet, i když v pátek poprvé se Hartwall Arena zcela zaplnila. V návštěvnosti totiž dosud šampionát za tím českým z roku 2008 mírně zaostával. „Chybělo to tady, před plnou halou se člověk namotivuje líp. Ten sport se hraje proto, aby se vyhrálo, ale i pro lidi,“ vykládal Jakůbek.

Čeští fanoušci viděli v semifinále MS florbalistů debakl svého týmu v duelu proti domácím Finům.foto: ČFbU

Červený český ostrůvek v modrobílém moři s vlajkami z Pelhřimova či Slavičína, byl během zápasu pořádně hlasitý, nezřídka měl navrch nad finskou většinou a neztišil se ani za rozhodnutého stavu. „V základní skupině mě atmosféra trochu zklamala, ale teď to bylo skvělé. Dvanáct tisíc lidí v hale člověka nakopne a ten český ostrůvek byl hodně vidět,“ těšilo střelce jediné české semifinálové branky Tomáše Sladkého.

Nejlepší na světě

I jeho spoluhráči měli pro český fan club jen slova uznání. „Jsou nejlepší na světě,“ vysekl jim podporu Jakůbek. „Stálo je to spoustu peněz, odhodlali se přijet, klobouk dolů před nimi,“ cenil si i forvard Tomáš Sikora.

V sobotu v pravé poledne českého času dostane česká skupinka druhou šanci radovat se z výhry svých favoritů v souboji o třetí místo. „Porveme se o to, aby měli důvod k oslavám,“ slibuje brankář Tomáš Kafka. „Urveme to pro ně, zaslouží si to,“ přitakává obránce Pavel Brus.

Reklama