Hlavní obsah

Čeští florbalisté zničili Švýcary a vybojovali na MS bronz. Titul obhájili Finové

HELSINKY

Čeští florbalisté získali na mistrovství světa v Helsinkách bronz, když v duelu o třetí místo porazili Švýcarsko 9:3. Hrdinou zápasu se stal obránce Tomáš Chrápek, který v klíčových chvílích vstřelil dvě branky a na jednu přihrál. Český tým dosáhl na historicky osmém mistrovství světa na druhou medaili po zisku stříbra v roce 2004. Titul mistrů světa obhájili domácí Finové, kteří porazili ve finále Švédy 6:2.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Čeští florbalisté se radují z bronzových medailí.

Článek

Čeští florbalisté se museli obejít bez zraněného útočníka Sikory. V brance dostal důvěru Rytych, kterého po opatrném začátku prověřil Krahenbühl. Švýcaři byli aktivnější a Zimmermann nebezpečným pokusem minul branku.

Čeští florbalisté Tomáš Chrápek, Aleš Zálesný a Tomáš Sladký se radují z bronzových medailí po vítězství nad Švýcarskem.foto: ČTK/AP/Markku Ulander

Na druhé straně zahrozil i Ostřanský a v 13. minutě se ocitl v první velké šanci po Skalíkově přihrávce Tomašík, nezamířil však přesně. Další dvě příležitosti měl úvodním dějství Ostřanský, ale zblízka neuspěl. Ani Zálesný Philippa Gerbera nepřekonal.

Po 114 vteřinách druhého dějství se dočkal českým tým vedení. Po švýcarské chybě v rychlém protiútoku přihrál do Fojta do středu Fridrichovi, který prostřelil Philippa Gerbera. Švýcarský gólman pak čelil dalším pokusům, ale v 25. minutě bylo vyrovnáno. Antenerovu střelu ještě Rytych vyrazil, ale skákající balónek trefil bekhendem přesně do levého horního rohu Stucki.

Češi zlomili zápas ve druhé třetině

Vzápětí sice dostal Jendrišák míček do švýcarské branky, ale švédští sudí Skoog a Pettersson gól neuznali pro jeho postavení v brankovišti. A v 28. minutě pohotově ze vzduchu Matthias Hofbauer po přihrávce bratra Christopha stav zápasu otočil. Z vedení se Švýcaři radovali jen dvě minuty, protože Češi využili za 11 vteřin přesilovku při Brunnerově vyloučení. Zálesný přenesl hru z levé strany na pravou a Garčar pálil k odkryté levé tyči.

Český flrobalista Tomáš Chrápek překonává švýcarského gólmana Philippa Gerbera v zápase o bronz.foto: ČTK/AP/Markku Ulander

V 34. minutě nejdříve Rytych chytil nebezpečný pokus Markuse Gerbera a vzápětí se radovali Češi, když Chrápek krásnou střelou trefil levý horní roh švýcarské branky. Další chvíle obránce švýcarského Grünenmattu přišla 44 vteřin před koncem druhé třetiny. Nejdříve trefil Zálesný tyč, Jendrišák se neprosadit z dorážky, ale Švýcaři se provinili postavením v brankovišti a následoval nájezd. Chrápek při něm nezaváhal. V úvodu závěrečného dějství se Švýcaři tlačili za snížením, ale propadli v defenzivě a osamocený Richter po Fridrichově přiťuknutí po 58 vteřinách vedli Češi už 5:2. V 45. minutě ideálně uvolnil Chrápek Ostřanského a medaile byla pro Trnavského tým ještě blíže. Další možnost měl Jendrišák. Švýcaři zkusili už v 47. minutě při vyloučení Zálesného power play. Snížení se dočkali až necelých devět minut před koncem, když svou dvanáctou trefu na turnaji zaznamenal Matthias Hofbauer. V 55. minutě ale z otočky zhasl jiskru švýcarské naděje Tomašík. V power play ještě zvýraznili výhru střelami do prázdné branky Richter a Sladký.

Finové opět zdolali Švédy a obhájili titul

Florbalisté Finska obhájili na domácím mistrovství světa v Helsinkách titul. Ve finále osmého světového šampionátu dnes porazili šestinásobné šampiony ze Švédska 6:2. Pro tým Tří korunek to byla vůbec první porážka na MS v základní hrací době, předtím prohráli jen v roce 2008 ve finále v Praze s Finskem 6:7 v prodloužení.

Před zaplněnou Hartwall Arenou, v níž se sešlo 13.276 diváků, získali Finové rychle vedení. V šesté minutě se trefil Mika Kohonen a za 56 vteřin jásali finští fanoušci podruhé, když překonal gólmana Patrika Janssona kapitán Mikael Järvi. Švédové sice snížili v 28. minutě díky Kimu Nilssonovi, ale zápas patřil nadále Finům. Nejlepší florbalista světa Mika Kohonen svou druhou trefou v utkání v 35. minutě domácí tým uklidnil.

Na začátku závěrečného dějství Rickie Hyvärinen a Mikko Kohonen zvýšili už na 5:1. Při vyloučení Mikka Kohonena v 53. minutě zkorigoval stav Rasmus Sundstedt, ale Finové si výhru bez potíží pohlídali. Při power play Švédska ještě 77 vteřin před koncem dovršil výsledek Lassi Vänttinen.

V duelu o konečné páté místo porazili Lotyši Norsko 6:5 v prodloužení a zajistili si přímou účast na dalším světovém šampionátu ve Švýcarsku. Na turnaji v roce 2012 budou hrát i Finsko, Švédsko, Švýcarsko a Česko, další země čekají boje v kontinentálních kvalifikacích. Lotyši sice v zápase prohrávali už 1:3, ale v závěru otočili na 5:4. V 58. minutě sice vynutil prodloužení Andreas Sletten, ale v čase 66:51 rozhodl Janis Jansons.

Finále:
Finsko - Švédsko 6:2 (2:0, 1:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 6. Mika Kohonen (Tiitu), 7. Järvi, 35. Mika Kohonen (Vehkaoja), 43. Hyvärinen (Savolainen), 46. Mikko Kohonen (Forsten), 59. Vänttinen (Hyvärinen) - 28. K. Nilsson (K.-J. Nilsson), 53. Sundstedt (Svensson). Rozhodčí: Erhard, Renz (oba Švýc.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 13.276.
O 3. místo:
Česká republika - Švýcarsko 9:3 (0:0, 4:2, 5:1)
Branky a nahrávky: 22. Fridrich (Fojta), 30. Garčar (Zálesný), 34. Chrápek (Tomašík), 40. Chrápek z trestného střílení, 51. Richter (Fridrich), 45. Ostřanský (Chrápek), 55. Tomašík (Brus), 58. Richter, 59. Sladký - 25. Stucki (Antener), 28. M. Hofbauer (Ch. Hofbauer), 52. M. Hofbauer (Ch. Hofbauer). Rozhodčí: Skoog, Pettersson (oba Švéd.). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 10.875.
O 5. místo:
Lotyšsko - Norsko 6:5 v prodl. (1:2, 2:2, 2:1 - 1:0)
Branky: 30. a 54. Kostusevs, 16. Malkavs, 30. Atis Blinds, 44. Juškevičs, 67. Jansons - 12. Straete, 15. Eriksen, 25. E. V. Nielsen, 38. Snellingen z trestného střílení, 58. Sletten.
Konečné pořadí: 1. Finsko, 2. Švédsko, 3. Česká republika, 4. Švýcarsko, 5. Lotyšsko, 6. Norsko, 7. Estonsko, 8. Rusko, 9. Polsko, 10. Německo, 11. Kanada, 12. Itálie, 13. Dánsko, 14. Austrálie, 15. Japonsko, 16. Singapur.
All Stars tým: Tomáš Kafka (Česko) - Juha Kivilehto (Finsko), Rasmus Sundstedt (Švédsko) - Matthias Hofbauer (Švýcarsko), Mika Kohonen, Tero Tiitu (oba Finsko).

Reklama

Související témata: