Hlavní obsah

Tatran s Ostravou napíší derniéru sérií o florbalový titul. Za rok přijde superfinále

PRAHA

Tatran Střešovice proti FBC Ostrava. Po pěti letech se finále florbalové extraligy vrací ke stejnému obsazení. A ve finálové sérii se o mistrovský pohár bude bojovat naposledy. Za rok se po švédském vzoru český florbal vydá cestou jediného zápasu – tzv. superfinále.

Článek

Obě semifinálové série se natáhly na maximální počet pěti utkání, čas na oddech je tedy minimální. „Není čas na nějakou důkladnou taktickou přípravu. Uvítal bych delší pauzu, ale zase je to lepší než čekat na finále přes týden,“ uvažuje kapitán obhájců zlata ze Střešovic Milan Fridrich.

Berou jen zlato

Oba celky vstupují do série v rozdílném rozpoložení. Jedenáctinásobní šampióni ze Střešovic jsou v pozici favorita. „V semifinále s Chodovem jsme museli zapnout na maximum, až za hranici. Teď bereme jen vítězství,“ ujišťuje kouč Pražanů Jan Zahalka.

Pro ostravský FBC Remedicum jde naopak o sezónu snů. Vždyť ještě před rokem hrál o záchranu, nyní pod vedením Martina Smetáka skončil druhý v základní části a v semifinále vyřadil předloňské šampióny z Vítkovic. „Finále je velký úspěch, s každým zápasem nám rostlo sebevědomí. Teď už máme splněno nad plán a můžeme jen získat mistrovský bonus,“ přijímá roli finálového outsidera kouč Smeták.

Za rok finálovou sérii na tři vítězná utkání nahradí jedno superfinále. „Už dlouho se o tomto modelu diskutovalo. Je to odvážný krok, kterým chceme ukázat, že florbal může jít vlastní cestou,“ vysvětluje prezident České florbalové unie Filip Šuman.

Chtějí do O2 Areny

Po čtvrtfinálových a semifinálových sériích hraných nově na čtyři vítězné zápasy se dva nejlepší mužské a ženské týmy utkají v jeden den o titul. „Bude to den zasvěcený florbalu, Česká televize tomu slíbila věnovat velký prostor, spojíme to s oslavami 20 let českého florbalu,“ těší se Šuman na 21. dubna 2012.

O hale, kde se florbalový svátek uskuteční, není ještě rozhodnuto. „Chceme do největší a nejmodernější haly, tedy O2 Areny, ale víme, jaká tam teď je situace,“ odkazuje Šuman na problémy Sazky. „Předběžnou rezervaci máme i v hale hokejové Sparty a ostravské ČEZ Areně, ale na 99 procent se bude hrát v Praze,“ říká.

Mistr změny nevítá

Nízké návštěvy se Šuman nebojí, i když vyloučena není ani možnost, že se v Praze bude hrát o zlato třeba mezi FBC Ostrava a Vítkovicemi. „Cílíme na počet diváků, co chodí na celou finálovou sérii, průměr byl čtyři až pět tisíc a já bych chtěl, aby se ta návštěva blížila sedmi tisícům,“ troufá si.

Kluby si sice tuto změnu odhlasovaly, ale o její správnosti nejsou všichni přesvědčeni. „Já z toho moc velkou radost nemám. Nás je těžké porazit ve třech zápasech, ale jednou to z těch silných týmů dokáže kdokoliv,“ uvědomuje si střešovický kouč Zahalka.

„Mě spíš mrzí, že vloni ve finále jsem zažil pět fantastických zápasů, které mi mnohé daly, teď až o čtyři přijdu. Z hlediska atraktivity to podle mě krok dopředu není, v kabině s tím nesouhlasil snad nikdo a někteří i dost radikálně,“ přiznává kapitán Tatranu i reprezentace Fridrich.

Program finále
9. 4. od 11.15 a 10. 4. od 12.45 v Praze a 16. 4. v 10.30 v Ostravě, případně 17. 4. v Ostravě, a v dosud neurčeném termínu v Praze. Všechna utkání vysílá živě ČT 4.

Reklama

Související témata: