Hlavní obsah

Florbalisté Ostravy jsou po výhře nad Střešovicemi krok od titulu

OSTRAVA

Florbalisty FBC Ostrava dělí jediná výhra od premiérového titulu. Ve třetím finálovém utkání extraligy zdolali obhájce prvenství Tatran Střešovice 6:4 a v sérii vedou 2:1 na zápasy. Rozhodnout mohou svěřenci trenéra Martina Smetáka v neděli, kdy se hraje opět na jejich hřišti od 18:00. Pražané se pokusí vynutit si pátý zápas, který by v úterý hostili.

Foto: Sport.cz

Florbal

Článek

I ve třetím finálovém utkání se dostal jako první do vedení Tatran. Při Hanicově vyloučení v 6. minutě využil clony před gólmanem Schulmeistrem střelou ze střední vzdálenosti Richter. Domácí odpověděli za 28 vteřin, když vystřelil za půlkou Kryžanek a před brankou dorážel úspěšně Hanic.

Ostravané otočili stav v 19. minutě při Přívarově vyloučení. Podhráský ztratil balónek v tvrdém souboji a po Skácelově přihrávce zpoza branky zakončoval do odkryté branky osamocený Žák.

V druhém dějství se nejdříve Ostrava ubránila v oslabení při Robenekově trestu a sama během Ullmannova vyloučení zvýšila náskok. Po standardní situaci skóroval po Machalově křížné přihrávce Skácel. Pak ve velké šanci přestřelil bekhendem Richter a v 38. minutě vedli domácí už 4:1, když Curney přešel přes Deutsche a trefil se přesně k levé tyči.

Jenže za 53 vteřin zapomněli Smetákovi svěřenci za sebou Von der Pahlen, který zamířil k pravé tyči. Vzápětí na druhé straně zabránil gólu po Šmídově dorážce po podklouznutí v brankovišti Deutsch a 20 vteřin před pauzou dostal opět prostor Von der Pahlen. Svou 18. trefou v letošním play off snížil na rozdíl jediného gólu.

Střešovice na úvod závěrečné části ubránily oslabení, ale v 43. minutě zvýšil na 5:3 povedenou střelou od půlky do pravého horního rohu Kryžanek. Za tři minuty prostřelil Schulmeistra Ondrušek, ale domácí Tatranu podobný obrat jako v druhém utkání nepovolili. V 53. minutě se trefil z otočky Žák a výsledek 6:4 už domácí ubránili i v závěrečné power play.

"Byli jsme jasně lepší a zvládli jsme i závěr zápasu. Ještě nás čeká hodně práce," uvedl trenér FBC Ostrava Smeták s tím, že proti držiteli 13 zlatých medailí z dosavadních 17 ročníků ještě není rozhodnuto.

"Vypracovali jsme si dost šancí, ale neproměňovali jsme je. Třetí třetinu Ostrava hrála s nadšením, byli jsme všude o krok později a to je asi to nejdůležitější, co musíme změnit," prohlásil brankář Tomáš Kafka, který se po návratu z angažmá ve švédském Balrogu zařadil dočasně na pozici asistenta střešovického trenéra Jana Zahalky.

V koncovce vidí problém Tatranu i obránce Marek Deutsch. "Trestá nás poslední dobou neproměňování šancí. Až je budeme dávat, vstřelíme víc gólů a budeme vyhrávat," řekl. "Je to i trošku o štěstí, bylo to tak i v druhém zápase, kdy jsme dvě třetiny hráli špatně a třetí třetinu nám tam spadlo všechno. Doufám, že se to zítra otočí."

Naopak Ostravané byli s produktivitou spokojení. "Konečně se nám podařilo využít přesilovku a situace jeden na jednoho," pochvaloval si útočník Pavel Machala, který pamatuje i poslední neúspěšnou bitvu se Střešovicemi ve finále z roku 2006. "Musíme se vyvarovat podcenění a euforie z dnešního zápasu, zítra jít od nuly a uvidíme, jak to dopadne," dodal Machala. Jisté je, že nebude v Ostravě slavit titul Tatran, jak se mu to povedlo při všech pěti předchozích finálových soubojích obou soků.

Finále play off extraligy florbalistů - 3. zápas:
FBC Ostrava - Tatran Střešovice 6:4 (2:1, 2:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 6. Hanic (Krzyžanek), 19. Žák (Skácel), 32. Skácel (Machala), 38. Curney (Krzyžanek), 43. Krzyžanek (Skácel), 53. Žák (Machala) - 6. Richter (Podhráský), 39. Von der Pahlen, 40. Von der Pahlen (Podhráský), 44. Ondrušek (Olšiak). Rozhodčí: Janoušek, Černý. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 550. Stav série: 2:1.

Reklama

Související témata: