Hlavní obsah

Florbalové Czech Open bude komornější, halu Sparty zabrali jehovisté

PRAHA

Tradiční letní florbalový turnaj Czech Open, který již podevatenácté v řadě přivábí na konci příštího týdne do Prahy tisíce příznivců děrovaného míčku takřka ze všech koutů světa, letos nenabídne finále v bouřlivé atmosféře holešovické Tesla arény, kde závěrečné boje v posledních sedmi letech sledovalo i na šest tisíc diváků. Svatostánek hokejové Sparty si totiž pronajali pro své setkání Svědkové Jehovovi a florbalisté museli hledat útočiště jinde. Finále se nakonec odehraje v Areně Sparta na Podvinném mlýně ve Vysočanech.

Foto: Czech Open

Tomáš Sladký (vlevo) se na Czech Open opět představí v dresu finského Koovee.

Článek

„Byl bych opravdu nerad, kdyby se celé věci dávaly nějaké negativní souvislosti. Jde čistě o komerční hledisko. Jehovisté mají halu pronajatou na deset dní, tomu jsme s jednodenním pronájmem nemohli konkurovat. Ekonomika je prostě na prvním místě,“ poznamenal jeden ze šéfů největší florbalového turnaje na světě Martin Vaculík.

Úspěch nakonec nepřinesla ani jednání s O2 arenou. A to i přesto, že provozovatel arény údajně nabídl velice přijatelnou výši pronájmu. „Dostali jsme skutečně mimořádnou nabídku. Nakonec jsme se ale rozhodli jít střízlivější cestou. Situace nás donutila sednout si na zem, přestat nafukovat bublinu a začít se chovat podle toho, na co máme. Nechtěli jsme odehrát devatenáctý ročník v O2 areně a přijít o rezervy, které nás mohou posunout v dalším roce dál,“ poznamenal Vaculík. I přes úsporná opatření je rozpočet čtyřdenní akce přes čtyři milióny korun.

Pořadatelé proto museli řešit, jak naložit s omezenou kapacitou haly na Podvinném mlýně, kam se vejde maximálně 1500 diváků. „Přinese to negativní ohlasy... Do předprodeje jde jen tři sta vstupenek, zbytek míst mají vyhrazený účastníci turnaje. Vedle haly ale vyroste fanouškovská vesnice s velkoplošnou obrazovkou a kvalitním občerstvením. Snad to bude pro diváky, kteří se do haly nedostanou, adekvátní,“ doufá Vaculík.

Zájem elitních týmů nepolevil 

Organizační změny však nikterak nepoznamenaly zájem elitních týmů o start na prestižním turnaji, který je pro florbalisty příjemným zpestřením letní přípravy. „Zní to jako klišé, ale i tento ročník bude rekordní. Máme 252 mužstev ze šestnácti zemí. Velký nárůst je mezi ženskými týmy, které nyní tvoří třetinu turnaje. Vůbec poprvé se také přihlásili florbalisté z Islandu,“ líčil druhý ze šéfů Czech Open Tomáš Vaculík.

Vedle osmičky českých extraligových celků v čele s mistrovským Tatranem Střešovice nebudou v elitní mužské kategorii chybět tři zástupci z nejvyšší švédské soutěže – IBK Dalen, AIK Stockholm a tradiční účastník a obhájce loňského vítězství Pixbo. Z Finska opět přijede tým Koovee s Tomášem Sladkým, tři celky vyslali Švýcaři: Wiler-Ersigen, Tigers Langnau (Michal Rybka, Aleš Zálesný) a poprvé též UHC Uster. "A to jsme dokonce museli odmítnout švédské celky IBK Sirius a Helsingborg," nestěžují si na nezájem zahraničních účastníků bratři Vaculíkové.

Turnaj odstartuje ve čtvrtek a vyvrcholí finálovým dnem v hale na Podvinném mlýně v neděli. Program posledního hracího dne začne ve Vysočanech již v 9 hodin ráno a uzavře jej finále mužské elitní kategorie (od 15.30 hodin).

Reklama

Související témata:
Jehovisté