Hlavní obsah

Florbalisté Střešovic budou hrát na Poháru mistrů o zlato

MLADÁ BOLESLAV

Florbalisté Tatranu Střešovice budou bojovat na Poháru mistrů v Mladé Boleslavi o zlato. V dnešním semifinále zvítězili nad švýcarským SV Wiler-Ersigen 6:5 v prodloužení a v sobotu od 16:00 se utkají o historický triumf s SSV Helsinky. Finský celek porazil obhájce vítězství Storvretu ze Švédska 8:3.

Článek

Hráčky Herbadent SJM Praha 11 si o titul nezahrají, protože podlehly finskému SC Classic 3:5 a podělily se o bronzovou pozici se švýcarským Red Ants Rychenberg. Ten prohrál se švédským Djurgaardenem 2:8. Ženské finále se hraje v sobotu od 13:00.

Triumf Střešovic řídil čtyřmi body za dvě branky a stejný počet asistencí Tom Ondrušek. V 10. minutě po jeho asistenci otevřel povedenou střelou skóre Garčar. Tatran bránil těsný náskok a Švýcaři neměli dlouho recept na gólmana Kafku. Mezi 31. a 37. minutou pak získaly Střešovice díky dvěma trefám Ondruška a jedné Deutsche vedení dokonce 4:0. Jenže ještě v druhé části vrátili Wileru naději Jussila a Fankhauser.

A hned v úvodu třetí třetiny smazali ztrátu opět Fankhauser s Zimmermannem a Wiler to stihl za čtyři minuty a 12 vteřin hry. Vedení Tatranu vrátil Garčar, pak trefil Deutsch tyč a na druhé straně vyrovnal Jussila. Wiler měl převahu, ale v 59. minutě mohl rozhodnout Von der Pahlen, jehož střela zamířila do horní tyče. V čase 61:15 ale už rozhodl z brejku Marek Vávra.

První semifinále skončilo vyšším rozdílem, i když podle českého brankáře vítězného týmu Davida Rytycha neodpovídal dění na hřišti. "Zápas byl hodně těsný, rozhodlo se až v poslední desetiminutovce. Máme v sezoně asi čtyři cíle a jedním z nich je tady vyhrát. Wiler jsme měli už ve skupině, zahrál bych si proto finále s Tatranem, to by bylo pěkné," přál si Rytych.

Začátek duelu mezi Herbadentem a Classic vyšel proti mírným favoritkám Pražankám. Krajanku v brance finských mistryň Danielu Kreisingerovou nejdříve překonala ve čtvrté minutě v přesilovce Kotíková a za 57 vteřin zvýšila Skořepová. Ještě v první části ale Classic stav otočil, když Sukovou překonaly Rantalaová, Lahtinenová a v přesilovce Sipiläinenová.

V úvodu druhé třetiny zvýšila náskok týmu z Tampere Saarinenová. Na kontakt dostala Herbadent Košturiaková, ale v 35. minutě v druhé početní výhodě v rychlém sledu opět vrátila dvoubrankový náskok pro Classic Suomalainenová. V závěrečné části se Češky marně snažily zápas zdramatizovat, v power play trefila Kotíková jen tyč.

"Nedokázaly jsme odpovědět na jejich góly. Nějaké šance jsme měly, ale nedařilo se a nespadlo to tam do poslední chvíle. Jsem ale ráda, že jsme dokázaly hrát vyrovnaný zápas," řekla novinářům trenérka Herbadentu Markéta Šteglová. Pražanky porazily Classic na evropské scéně v roce 2009 v boji o bronz 9:3, tentokrát byly Finky nad jejich síly. "Holky si věřily. Doufaly, že vyhrajou. Ale nestalo se. Finky byly lepší, gólů daly víc."

Její dcera, kapitánka Dominika Šteglová, se svými spoluhráčkami opouštěly hřiště se slzami v očích. "Nevím, jestli jsme se ukolébaly tím, že nám to tam na začátku dvakrát spadlo, a přestaly jsme hrát. Neměly jsme polevit, tenhle zápas nám nevyšel tak, jak jsme chtěly," litovala.

"Mohly jsme mít víc štěstí, taky jsem v power play netrefila prázdnou bránu. To je sport," dodala reprezentační útočnice. Český mistryně dosáhly v nové podobě Poháru mistrů na třetí pozici počtvrté v historii.

Na výhře Djurgaardenu měla opět velkou zásluhu Emelie Lindströmová, která zaznamenala čtyři body za tři branky a jednu asistenci a má na kontě ze tří zápasů osm gólů a tři přihrávky. Česká brankářka Jana Christianová ani obránkyně Klára Möglichová v dresu poražených Red Ants do zápasu nezasáhly.

Poháru mistrů ve florbalu v Mladá Boleslavi:
Muži - semifinále:
Tatran Střešovice - Wiler-Ersigen 6:5 v prodl. (1:0, 3:2, 0:2 - 1:0)
Branky: 10. a 45. Garčar, 31. a 37. Ondrušek, 35. Deutsch, 62. M. Vávra - 38. a 49. Jussila, 40. a 41. Fankhauser, 42. A. Zimmermann. Rozhodčí: Rasbrink, Grahn-Gustavsson (oba Švéd.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 962.
SSV Helsinky - Storvreta 8:3 (1:1, 2:1, 5:1).
Ženy - semifinále:
Herbadent SJM Praha 11 - SC Classic 3:5 (2:3, 1:2, 0:0)
Branky: 5. Kotíková, 6. Skořepová, 28. Košturiaková - 9. Rantalaová, 15. Lahtinenová, 19. Sipiläinenová, 24. Saarinenová, 35. Suomalainenová. Rozhodčí: Bienkowski, Chomnicki (oba Pol.). Vyloučení: 3:1. Využití: 1:2. Diváci: 243.
Djurgaarden IB - Red Ants Rychenberg 8:2 (1:1, 3:1, 4:0)

Reklama