Hlavní obsah

Mezi oběma národy je teď víc úcty než za federace, tvrdí český kouč slovenských florbalistek

Pro české florbalistky to bude netradiční pohled. Muž, jenž jim na minulém světovém šampionátu udílel pokyny, bude tentokrát stát u lavičky soupeře. Jaroslav Marks povede dnes od 16:30 proti reprezentaci své rodné země Slovenky. „Nemyslím, že by to bylo nějak vyhrocené, ale těším se,“ říká zkušený kouč.

Foto: ČfbU

Trenér Jaroslav Marks (vlevo) ještě na lavičce české reprezentace.

Článek

Přesto to asi bude pro vás netradiční, většinu českého kádru znáte…

I realizační tým a prostředí. Zvláštní to bude, ale jde jen o můj pocit, pro tým je hlavní, aby to odehrál co nejlépe.

Už jste tento pocit zažil na lavičce slovenské juniorské reprezentace. Tehdy jste říkal, že se ještě potřebujete doučit část slovenské hymny…

První sloku jsem samozřejmě uměl z doby federace, druhou už jsem se za ten rok a půl, co na Slovensku působím, doučil. Ale na veřejnosti bych ji pořád zpívat nechtěl. (úsměv)

Pomůže vám znalost českých hráček k určení taktiky?

Nechci být zlý, ale v ženském florbale není taktická příprava na takové úrovni, aby se hráčky přímo soustředily na jednotlivé soupeřky. Na určité prvky je samozřejmě upozorním, sledoval jsem i mistrovský Herbadent, jehož prvky reprezentace přijímá, ale důležitější bude spíše bojovnost a štěstí.

Jsou Slovenky schopné český tým porazit?

Asi jako mohla Plzeň zdolat Barcelonu. Ale také šanci měla, kdyby dal Petržela gól… Výhra by byla obrovským překvapením, rozdíl je vážně velký. Vidím to tak na deset procent.

Vám Česká florbalová unie po minulém mistrovství světa nenabídla novou smlouvu, i když jste tým dovedl ke čtvrtému místu. Zvyšuje vám to motivaci pro dnešní zápas?

To ne. Strávil jsem u českých žen pět let, střídání trenérů je normální.

Jaký je rozdíl v podmínkách práce u české a slovenské florbalové reprezentace? Můžete si dovolit soustředění před šampionátem?

Žádné nebylo. Hráčky si část pobytu na mistrovství platí samy, každá si přispívá 150 euro. Kdybychom jeli na soustředění, tak je to pro každou dalších 50 euro navíc.

Stalo se, že některá hráčka kvůli financím nemohla na mistrovství světa odjet?

Ano, bohužel. Když to jde, snažíme se to řešit individuálně a pomoct. Na druhou stranu holky si pak reprezentace víc váží, mají k ní jiný vztah a jsou vděčné za každou maličkost. To je na tom takové drobné pozitivum, možná by to prospělo i jiným reprezentantům, a teď nemyslím ve florbale.

Kolik času vy přes rok na Slovensku strávíte?

Samozřejmě, když jsou reprezentační termíny, jinak tam vyrážím vždycky na den dva. Ráno vyjedu ve čtyři, pak se o půlnoci vrátím, najedu tisíc kilometrů, abych několik zápasů viděl. U týmu mám dva asistenty, kteří mají přehled o slovenské lize. Počet hráček, které připadají v úvahu pro reprezentaci, není tak velký. Na Slovensku se nehraje juniorská soutěž, takže i ženská liga je plná juniorských prvků, bez větší taktiky.

Trenér slovenských hokejistů Vladimír Vůjtek říká, že ho hráči za cizince nepovažují. Jak vnímají slovenské florbalistky vás?

Už toho pamatuju dost a přijde mi, že česko-slovenské vztahy jsou teď na daleko lepší úrovni, než za dob federace. Je tam vzájemná úcta a přátelství, nesetkal jsem se s negativním ohlasem. Navíc, jak je tam spousta českých kanálů, nemají problém rozumět, u české mladší generace to bývá se slovenštinou horší.

Nikdy se nestalo, že by hráčky nepochopily váš pokyn v češtině?

Občas nějaké speciální slovíčko nevědí, ale výjimečně. Navíc já už dřív rok na Slovensku pracoval, a když jsem tam delší dobu, tak už pomalu přecházím do slovenštiny…

Reklama

Související témata: