Hlavní obsah

Fridrich doufá, že florbalisté Tatranu zúročí v superfinále zkušenosti

Už patnáctý triumf v devatenáctileté historii domácí nejvyšší soutěže mohou v sobotu slavit florbalisté Střešovic a kapitán Milan Fridrich doufá, že Tatran zúročí proti Vítkovicím zkušenosti ze zářijového Poháru mistrů v Mladé Boleslavi. Tam v nové podobě silně obsazeného turnaje šampiónů prohráli Pražané až ve finále s SSV Helsinky a vítěz sobotního premiérového extraligového superfinále si zahraje další ročník turnaje letos ve švédské Umee.

Foto: ČFbU

Milan Fridrich

Článek

"Za Pohár mistrů jsme velice rádi, protože máme v týmu řadu mladých kluků okolo osmnácti devatenácti let a ti zažili zápasy s Wilerem a SSV. V přípravě si zahráli se Storvretou, takže jim to hodně pomohlo," řekl Fridrich. Kapitán české reprezentace naopak patří mezi část kádru Tatranu, která má řadu zkušeností z národního týmu i dalších mezinárodních zápasů.

Účast na Poháru mistrů je opět velkou motivací. "V říjnu se hrálo poprvé s novým a o dost atraktivnějším modelem. Budou tam dva švédské týmy, finský a švýcarský šampión a právě pro rozvoj mladých hráčů je to skvělá příležitost. Potřebují co nejvíce těžkých zápasů a ty mohou nabrat na mezinárodní scéně," doplnil Fridrich.

Podle Fridricha je ale v novém modelu jediného zápasu o titul těžké říci, jaké jsou výhody Tatranu či Vítkovic. "Uvidíme, kdo se na to připraví lépe a kdo ten den odevzdá na hřišti maximum," navázal dvaatřicetiletý útočník, který se v sezóně potýkal se zraněním.

Není šance na nápravu

Finalisté potřebují načasovat formu na jediný zápas, v případě zaváhání už není šance na nápravu. "Musíme být v jediném zápase připraveni na všechny varianty. Přeci jen v sérii po prvním zápase může člověk nějak reagovat na vývoj. Teď budeme muset všechno měnit v průběhu toho zápasu. Připravujeme více variant, co může nastat. Je to spíše o soustředění," prohlásil lídr týmu, který loni v rozhodujícím pátém finále proti FBC Ostrava dokázal otočit výsledek na 9:8 v prodloužení, přestože ještě v 51. minutě prohrával 3:8.

Tatran se těší na podporu svých příznivců v O2 areně, kam má zavítat okolo sedmi až osmi tisíc diváků. Nebude chybět ani Fridrichova rodina. "Přijedou rodiče, bratr a ségra. Bohužel nemůže manželka s malou dcerkou, protože by to takhle večer a tolik lidí ještě nerozdýchala. Tak snad budou fandit doma u televize," dodal Fridrich.

Vítkovický Jelínek: Vyhraje ten, kdo se lépe vyspí

"Víme, že je to všechno nebo nic. Bude to o tom, kde se lépe vyspí a kdo zahraje v sobotu lépe. Těšíme se na to, je to něco nového," řekl kapitán Vítkovic Jan Jelínek. Se svými spoluhráči by raději přivítal dřívější sérii na tři vítězné zápasy, ale duel před rekordní ligovou návštěvou má podle něj také své kouzlo.

"Vždycky byly v sériích play off první zápasy takové oťukávačky. Člověk zjišťoval, co bude fungovat a jak by mohl hrát. To je tím teď samozřejmě vymazáno. Každý laciný gól může rozhodovat o výsledku celé sezóny," navázal Jelínek.

Jestli je výhoda či nevýhoda hrát na jeden zápas proti týmu kalibru Střešovic, se podle něj uvidí až v sobotu. "Tatran má samozřejmě jednoznačně nejzkušenější tým u nás. Jeho kostra je strašně dlouho pospolu, je to kvalitní tým. Ale jak by vypadala finálová série, to se letos nedozvíme," připojil obránce s nebezpečnou a tvrdou střelou.

Tatran prošel do finále snadněji přes Havířov a FBC Ostrava, Vítkovice po souboji s Brnem svedly napínavou bitvu s Chodovem. "Může být výhoda, že nás Chodov více otestoval, ale třeba se může stát, že ve třetí třetině vytuhneme, protože ta série nás vyždímala. Ale nemyslím si, že se to stane. Je hodně faktorů, které hovoří pro nás, a Tatran má to samé."

Předností vyrovnaný kádr

Předností Vítkovic je podle Jelínka vyrovnaný a soudržný kádr. "U nás je fakt jedno, kdo dá gól. Když se nedaří jedné lajně, tak zahraje další. Zase jsme letos výborně začlenili mladé kluky, kteří přišli z juniorů nebo odjinud. Tým šlape od začátku do konce a táhne za jeden provaz, v tom je naše silná stránka," doplnil Jelínek.

V Praze nebude chybět početný kotel vítkovických fanoušků. "Máme lidi, kteří jezdí na naše venkovní zápasy v play off a samozřejmě fandí i doma. Moje mamka to skoro vede a přijede určitě i s celou tou partou. Těch opravdových fanoušků z Vítkovic přijede hodně," těší se na podporu bronzový medailista z mistrovství světa v Helsinkách z roku 2010.

Skvělou diváckou kulisu si pamatuje z rozhodujícího pátého finále z roku 2009, kdy Vítkovice po výhře 5:4 nad Tatranem na zimním stadiónu v Ostravě-Porubě slavily titul. "Byla plná hokejová hala a byl to taky zápas o všechno. Teď je to něco podobného, i když O2 arena je ještě větší a lidí by mělo být ještě víc," dodal Jelínek.

Reklama

Související témata: