Hlavní obsah

Švýcarům Emiráty nezávidí. Když uspějeme, můžeme do Dubaje taky, hlásí florbalista Fridrich

Michal OsobaPrávo
Aktualizováno

Sluníčko a exotiku v Dubaji zvolili švýcarští florbalisté pro závěrečné soustředění před mistrovstvím světa. Český výběr musel vzít za vděk tradičním prostředím v Bystřici nad Pernštejnem. Podmínky pro přípravu ale šampionáty nerozhodují, Švýcaři se o tom přesvědčili před dvěma lety, kdy je o bronz připravil právě český tým pod vedením kapitána Milana Fridricha. Stejný muž velí na hřišti reprezentačnímu výběru i letos.

Foto: ČFbU

Kapitán florbalové reprezentace Milan Fridrich

Článek

Nezávidíte Švýcarům soustředění v Dubaji?

Také by nás lákalo být dva týdny u moře a nabírat sílu od sluníčka, bohužel by se nám to do toho společného víkendu nevešlo… Švýcaři to pojali jako teambuildingovou akci, ladí formu už půlroku, mají pravidelná soustředění. My měli méně času a potřebovali jsme se hlavně sehrát. A pak je jedno, jestli jsme v Bystřici nebo v Dubaji, haly jsou u nás lepší. A když ve Švýcarsku uděláme výsledek, můžeme do Dubaje po šampionátu. (úsměv)

Před dvěma lety jste jako kapitán dovedl tým k bronzu. Je ten současný ještě silnější?

Z mého pohledu ano. Kluci, kteří byli před dvěma lety mladí, jako Tomašík či Jendrišák, za tu dobu neuvěřitelně vyrostli. Jsou z nich špičkoví hráči a je to cítit na jejich projevu. Máme hodně zkušeností a celý tým šel dopředu. Je nejsilnější, v jakém jsem kdy v reprezentaci hrál.

Čtvrtina českého týmu hraje švýcarskou ligu. Může být znalost prostředí výhodou?

Když jsem v televizi sledoval mistrovství světa 2004, kluky, kteří hráli ve Švýcarsku, to neuvěřitelně motivovalo a předváděli ty nejlepší výkony. I teď to pro ně bude prestižní, zabydlují se tam a předvedou se před téměř domácím publikem.

Sedí vám pořadí zápasů? Začínáte s papírově nejslabšími Japonci…

Je to určitě lepší, než hrát na úvod klíčový zápas, výkonnost by měla postupně gradovat. Ale musíme hrát i na skóre, před dvěma lety jsme se přesvědčili, že může rozhodovat.

Reklama