Hlavní obsah

Florbalistovi Ondruškovi skvělý debut nezkazilo ani komolení jména

To byl debut! Poprvé nastoupil za český tým na mistrovství světa a už po 62 vteřinách se dvacetiletý benjamínek zapsal do střelecké listiny. Nastartoval tak florbalovou reprezentaci ke spanilé jízdě za vítězstvím nad Japonskem 21:1. Pramálo mu vadilo, že hlasatel po obou jeho brankách hlásil, že jejich autorem je Tomáš Ondrušek, byť má střešovický útočník v rodném listě kratší variantu jména Tom.

Foto: ČFbU

Útočník florbalové reprezentace Tom Ondrušek

Článek

Mohl jste si přát lepší premiéru za národní tým?

Asi ne, ale nepřeceňoval bych to. Jsou to Japonci, kteří byli rádi, že na šampionátu jsou a chtěli si to užít. Začátek byl pomalejší, nebyli jsme v tempu, nedávali jsme si rychle balónek, a když oni hrají kontaktní obranu, tak je těžké se prosadit. Postupem času odešli fyzicky, to byl hlavní důvod vysokého skóre.

Mají podle vás takové zápasy na mistrovství světa smysl?

Samozřejmě, že ano. Pro nás tolik ne, ale pro florbal je důležité, aby se základna dobrých týmů rozvíjela. My takové zápasy hrajeme rádi, zvedneme si sebevědomí, oni získají zkušenosti a jen takhle se bude florbal posouvat dál.

Mrzí vás, že jste zápas nedohráli s nulou na straně inkasovaných branek?

Z pohledu Davida Rytycha mě to mrzí, zasloužil by si nulu, chytal výborně. Na druhou stranu ten gól Japoncům upřímně přeju. Makali celý zápas, s klukama jsme si říkali, že si gól zasloužili.

Byl jste před premiérou na šampionátu nervózní?

Těch pár dnů, co jsme tu byli, mi přišlo divné, že nervozita nepřichází. Ráno jsem si říkal, že konečně dorazila, ale nic velkého. Už mám něco odehráno i v juniorské reprezentaci, sice tohle je jiná úroveň, ale že bych byl vyloženě nervózní, se říct nedá.

V zápise jste byl uvedený jako Tomáš, i hlasatel vás tak jmenoval. Vadí vám to?

Bojuju s tím v šatně a nějakou dobu už i u různých pořadatelů… Není obvyklé, aby se někdo jmenoval Tom, trochu mě to mrzí, ale jsou důležitější věci.

Proč vlastně rodiče zvolili kratší variantu Tom?

Jen nechtěli, abych měl dlouhé jméno Tomáš Ondrušek. Je to drobnost, ale kdyby mi říkali Tom, budu radši.

Na pravé ruce jste měl dlouhý rukávek. To je image?

Kdepak, na image nejsem. To je ze zdravotních důvodů, bolí mě loket, tak aby byl zahřátý.

Reklama