Hlavní obsah

Rytychova naganská inspirace: za dres dostal pokutu, teď vsadil na Dominátora

Curych

Kdyby se na mistrovství světa v Curychu vyhlašovala nejpropracovanější brankářská maska, David Rytych by měl triumf jistý. Jeho zápasová pokrývka hlavy odkazuje na národní hrdost i na jeden z největších úspěchů historie českého sportu. Vždyť právě Nagano přivedlo pětadvacetiletého gólmana švédského Helsingborgu do florbalové branky.

Foto: ČFbU

Florbalový brankář David Rytych a jeho maska na mistrovství světa.

Článek

Bylo mu jedenáct let a svou sportovní kariéru viděl spíše ve fotbale. Než ho stejně jako celý národ pobláznilo vítězné tažení Haška a spol. olympijským turnajem.

„Kamarádi mě přitáhli na florbalový kroužek a hned jsem šel do branky, i když do té doby to byl pro mě neznámý sport,“ popisuje. „K Haškovi jsem vzhlížel už jako malý, četl jsem o něm knížku, byl to zajímavý příběh,“ vzpomíná Rytych.

Snížený trest

Stal se elitním světovým brankářem, prosadil se do nejkvalitnější světové ligy ve Švédsku, ale odkaz Nagana v něm nadále přežívá.

Na akademickém mistrovství světa letos na jaře vychytal triumf v červeném hokejovém dresu z turnaje století, stejný si na sebe vzal i na zápasy Euro Floorball Tour ve Švýcarsku. Tenhle nápad se mu ale prodražil…

Od florbalové unie byl potrestán za porušení smlouvy, neboť nechytal v dresu s partnery reprezentace. Dostal na florbalové poměry vysokou pokutu 8000 korun. „Tehdy mě to naštvalo, i když mi ji později snížili. Hrajeme zadarmo, pro zábavu, nebylo to nic příjemného,“ vzpomíná.

Znak, lev i mapa

Odradit od reminiscencí na Nagano se ale nenechal. Na mistrovství světa si od designéra nechal nachystat masku v národních barvách. Na jedné straně státní znak, na druhé český lev, vepředu jeho číslo 30, vzadu Rytychovo jméno a mapa ČR. K tomu všemu obrázek Dominika Haška z Nagana.

Tentokrát florbalovou unii dopředu informoval a vyjednal si výjimku, ve stejné masce bude chytat i ve švédské lize, kde tak každý na první pohled pozná, odkud gólman pochází.

„Jsem hrdý Čech. Odmala koukám na hokej, kde mají velký státní znak, to je parádní. Také bych uvítal mít v reprezentaci podobný, ale respektuju, že bez sponzorů to nejde,“ uznává Rytych.

Reklama