Hlavní obsah

Finy rozebrali ve finské sauně. Kdy jindy je porazit než teď, burcují florbalisté

Pokud chtějí odvrátit výsledkový propadák, musejí předvést malý florbalový zázrak. Z devětadvaceti dosavadních zápasů proti Finsku se čeští florbalisté radovali jen dvakrát. Vylepšit si bilanci můžou ve čtvrtečním čtvrtfinále mistrovství světa v Curychu. Porážka by znamenala nečekaně brzký konec medailového snu, což chtějí odvrátit i oba čeští reprezentanti působící ve finské lize: obránce Jan Jelínek a útočník Tomáš Sladký. Zápas, který začne v 15:30, vysílá přímým přenosem ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž z utkání můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: ČFbU

Krajánci z finské ligy v české reprezentaci, Tomáš Sladký (vlevo) a Jan Jelínek

Článek

Co vám zatím působení ve Finsku dalo a co byste si tam naopak rádi vzali?

Sladký: Přivezl jsem si dobrou náladu, a chtěl bych tam dovést sluníčko, to mi chybí.

Jelínek: Já si přivezl depresi. Tam jsme viděli slunko tak hodinu týdně…

Sladký: Já jsem tam třetí rok, věděl jsem, co čeho jdu a připravoval na to Jeldu. Ale už se těším na léto.

Jelínek: Já tam byl teď čtyři měsíce a jsem rád, že jsem si konečně zase mohl vyvětrat hlavu tady. Úplně se na to klima zase netěším…

Finové jsou mistři světa z posledních dvou šampionátů, ale letos jejich výběr takový strach nebudí. Jsou podle vás zranitelnější, než v minulosti?

Jelínek: Přijde mi, že trochu jo. Jestli je máme někdy porazit, tak letos. Jejich trenér nemá ve Finsku úplně vysoký kredit. Moc změn za ty dva roky neudělal, vzal si staré zkušené hráče a věří, že to zvládnou sami.

Sladký: Co jsem se bavil s kluky z Finska, trenér Kettunen není Nykky, kterému čtyři roky věřili a uhráli s ním dva tituly. Je to strašná změna, Kettunen trochu alibisticky vzal dvanáct starších hráčů a věří, že zkušenostmi se to nějak uplácá. Slyšel jsem názory, že Finové tady zatím nepodávají stoprocentní výkony. Stejně jako my. Ve čtvrtek to bude padesát na padesát.

Největším pojmem ve finském kádru je Mika Kohonen, nejlepší florbalista světa posledních tří let. Je pořád největší hrozbou?

Sladký: Výkonnost si drží delší dobu, ale nemůžeme se dívat jen na něj. Potřebujeme rozložit naší sílu mezi tři pětky a soustředit se na sebe. Jsme teď hodně dole vůči všem fanouškům, nemáme zítřejším zápasem co ztratit, můžeme jen získat.

Rozebírali jste o volném dnu ještě nečekanou porážku s Lotyši?

Jelínek: Moc jsme se v tom pitvat nechtěli, ale člověku to nedá. Je třeba si rozebrat, co nefungovalo, aby se to zítra neopakovalo.

Sladký: Byli jsme v hotelové finské sauně, tam jsme to rozebrali. Já usnul až ve čtyři ráno. Na ten zápas jsem se díval dvakrát, bylo tam toho hodně… Teď za tím uděláme tlustou čáru.

Vloni jste Finy dokázali porazit, poslední zápas skončil remízou. Berou vás už jako rovnocenné soupeře, ze kterého mají respekt?

Sladký: To si nemyslím. Mají v kádru nějaké mladé hráče, ale pořád jsou sebevědomím na takové výši, že si nepřipustí žádný problém.

Jelínek: Také jsem o tom přesvědčený. Nejsou úplně nadšení z toho, že hrají s námi, ale o tom přemýšleli tak dvě minuty a teď do toho půjdou s tím, že jsou úplně jasní favorité.

Sladký: Ale my víme, že poslední dva tři zápasy jsme s nimi zahráli hodně dobře, ve středu jsme měli i nějakou poradu bez trenérů. Řekli jsme si hodně věcí, a shodli se, že na Finy si dost věříme. Půjdeme do toho s tím, že máme před sebou klasické Euro Floorball Tour. Finové, Švýcaři, možná Švédové ve finále. To už známe. (úsměv)

Jelínek: Hrajeme o vlastní trika. V úterý jsme to hodně podělali, nezbývá než se od toho dna odrazit.

Reklama

Související témata: