Hlavní obsah

Florbalisty táhne hráč ze čtvrté ligy. Zálesný šel za penězi i palmami před domem

Curych

Jakoby fotbalista z divize měl být oporou týmu na mistrovství světa. Nepředstavitelné? Česká florbalová reprezentace podobnou raritu nabízí. Aktuálně nejproduktivnější útočník českého týmu Aleš Zálesný totiž před sezónou odešel až do čtvrté nejvyšší švýcarské soutěže!

Foto: Sport.cz

Florbalový útočník Aleš Zálesný.

Článek

Co k tomu hráče, který jako jediný na světě prošel elitními ligami kompletního kvarteta florbalových velmocí, vedlo?

Finance? Touha po odpočinku od vypjatých florbalových bojů? „Už jsem měl těch nejvyšších soutěží dost, tak jsem šel za podmínkami a za lepším životem. Ten je tam totiž nádherný,“ rozplývá se dvaatřicetiletý forvard.

Působí v nejjižnějším švýcarském kantonu Ticino, ve městě Gordola. „Je to kousek od Itálie, máme palmy před barákem, blízko na hory. Fakt krásné žití,“ rozplývá se Zálesný.

Snové zázemí

Podmínky v Gordole by mu záviděly i všechny české extraligové týmy. „Zázemí je fantastické. Do Ticina jezdí v létě švýcarský nároďák,“ vypráví. Bohatý tým, který si může dovolit zaplatit reprezentačního útočníka, ve čtvrté nejvyšší soutěži dlouho zůstat nechce.

„Do pěti let chtějí do nejvyšší ligy, nebo aspoň do druhé. Peníze na to mají, doufám, že na příští sezónu koupí ještě aspoň jednoho cizince,“ říká Zálesný.

Z formy neztratil

Dělá si hráč jeho kvalit ve čtvrté lize, co chce? „To si hodně lidí myslí, ale není to tak,“ kroutí hlavou. „Jeden hráč tým nedělá, bývám zdvojen nebo dokonce ztrojen, což si v nejvyšší lize nikdo nedovolí, protože by okamžitě vznikla díra. Osekávají mě, je těžké se prosadit,“ tvrdí.

Angažmá konzultoval s reprezentačním trenérem Tomášem Trnavským. „Už na turnajích Euro Floorball Tour ukázal, že z formy neztratil. Hraje pořád jako ve 20 letech, věk se na něm projevil jen na zdraví, agresivita i schopnost dávat góly mu zůstaly,“ ujišťuje Trnavský.

Po šampionátu konec

V příštích sezónách už se Zálesný klubovým povinnostem bude moci věnovat naplno, po šampionátu v národním mužstvu končí.

„Už toho bylo za ty roky hodně, dohodli jsme se tak i s trenérem. I kdybych na to měl kvality, už to nechám mladým,“ vysvětluje.

Na rozloučenou by chtěl po stříbru z roku 2004 a bronzu z minulého šampionátu přidat třetí kov. „Motivaci získat medaili mám obrovskou,“ ujišťuje týmový hecíř a motivátor.

Reklama