Hlavní obsah

Florbal jako zaměstnání? Statisíce ještě ne, ale vydělat se jím dá

Curych

Několik českých hráčů už si při vyplňování formulářů mohlo do kolonky povolání napsat florbalista. Vždy ale jen při zahraničních angažmá. Kdy bude sport s druhou nejpočetnější základnou v Česku profesionální? Ještě pár let to potrvá.

Foto: Sport.cz

Tohle Aleše Jakůbka zabolelo, hokejka Nora Thomase Straeteho zamířila do citlivých míst.

Článek

„Poloprofesionalizace není úplně daleko. Když budou oddíly stát o své klíčové hráče, začnou jim nabízet podporu ve formě zajištění bydlení a pomáhat se sháněním práce. Pak už je krok k tomu se domluvit na úlevách v práci,“ míní prezident České florbalové unie Filip Šuman.

Našetřit se dá

Vzorem může být švýcarský model, kde sice profesionálové v pravém slova smyslu nehrají, ale kluby hráčům vydatně pomáhají. „Pracují třeba na padesát až sedmdesát procent, klub platí pojištění a auto. Někde dostávají i plat kolem asi pěti až deseti tisíc korun. Když někdo není líný a pracuje třeba na sedmdesát procent, může si našetřit,“ říká útočník Vojtěch Skalík z Grasshopper Curych.

Ve švédské nejvyšší soutěži působí zhruba patnáct profesionálů, mezi nimi i český gólman David Rytych, který však souběžně studuje. „Profesionální smlouvu jsem měl už ve Finsku. Ale kdybych si chtěl vydělat víc, jdu do Švýcarska,“ potvrzuje platnost pravidla, že za vyšší kvalitou se chodí do Švédska, za lepšími financemi do Švýcarska.

Proto zvolil angažmá ve Skandinávii i jeden z největších českých talentů Milan Tomašík. „Je mi čtyřiadvacet, do Švýcarska můžu později. Měl jsem lepší finanční nabídky, ale šel jsem za florbalem,“ vysvětluje.

I přes sto tisíc

Kolik se dá florbalem vydělat? Legendární Niklas Jihde ve Švýcarsku bral v přepočtu přes sto tisíc měsíčně, čeští hráči ale na takové příjmy zatím nedosahují. „Profesionální smlouvu ještě nedostanu, ale chtěl bych aspoň dvakrát tolik, co mám dnes. Představoval bych si tak čtyřikrát vyšší plat, než je průměrný v Česku. Ve Skandinávii je to třeba, tam je všechno dražší,“ srovnává Tomašík.

V české extralize jsou podobné podmínky hudbou daleké budoucnosti. „Nejsou na to prostředky ani připravení hráči. Teď máme studenty, kteří ani nevědí, co to je dávat sportu všechno,“ tvrdí bývalý hvězdný útočník Radim Cepek.

„Nemyslím, že bychom ze studentů měli dělat profesionály jen proto, že jsou v extraligových týmech. Ve Švýcarsku tak mladí kluci nehrají. U nás se nejdřív musí změnit myšlení a přístup k florbalu,“ dodává Cepek.

Reklama