Hlavní obsah

Nový kouč florbalistů chystá změny. Kdo chce reprezentovat, musí se obětovat, říká

Pavel NovotnýSport.cz

S jasným cílem vrátit české florbalisty mezi elitu převzal ve čtvrtek vedení národního týmu Radim Cepek. Vicemistr světa z roku 2004, dlouholetý kapitán a rekordman v počtu reprezentačních startů má napravit debakl z nedávného mistrovství světa ve Švýcarsku, kde florbalisté skončili až sedmí.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Radim Cepek převzal českou florbalovou reprezentaci.

Článek

Nevnímáte jako satisfakci fakt, že střídáte u týmu Tomáš Trnavského, který vás před dvěma lety z reprezentace vyřadil?

Nespojuji to. S panem Trnavským se sice od jisté doby nebavím, nechci a nebudu ale jeho práci navenek kritizovat. Určitě dělal to nejlepší, co uměl. S týmem pracoval čtyři roky, i na poslední šampionát vybíral s realizačním týmem podle nejlepšího úsudku.

Přebíráte tým po nejhorším výsledku v historii. Není to vlastně výhoda, když už to horší být nemůže?

(smích) Jako výhodu to nevidím. Každý bude čekat, že se reprezentace posune tam, kde má být. Bezpochyby musíme hrát top čtyři, a lépe ještě výš. Dostali jsme se do stavu, kdy musíme začít od začátku. S disciplínou, fungováním týmu... Těch bodů je spousta.

Co myslíte změnami ve fungování týmu?

Je třeba změnit myšlení hráčů, aby si reprezentace vážili. Pozvánka do týmu nesmí být poděkováním za dobrou práci, ale otázkou cti. A hráč musí být odhodlaný obětovat týmu všechno. Sám jsem dlouhá léta v reprezentaci hrál a vím, co mě to stálo. Jinak to ale nejde, jsme studentský sport, nejsme fotbalisti, ani hokejisti. V rámci nové koncepce reprezentace chci zajistit také mnohem lepší komunikaci s hráči i trenéry z extraligy.

Dají se očekávat výraznější personální změny v kádru?

Na mistrovství světa byla spousta dobrých hráčů, s kterými rozhodně chceme pokračovat dál. Zatím jsem ale s nikým nemluvil. Tým budeme skládat postupně a uvidíme, jak se bude situace vyvíjet.

Tým povedete v tandemu se Zdeňkem Skružným, který vás dlouho trénoval ještě jako hráče. Jaká je spolupráce na jedné straně barikády?

Jsme zadobře, fungujeme spolu dlouhá léta. Někdy hodně kriticky, někdy s úsměvem, nakonec se ale shodneme. Pro mě je důležité mít oponenta, který vidí věc z trochu jiného úhlu. Naše role jsou jasně dané, jsme na stejné úrovni, ale dohodli jsme se, že navenek budu jako hlavní trenér vystupovat já, protože Zdeněk funguje zároveň jako šéftrenér unie a má na starosti i dohled nad ostatními reprezentacemi. Mezi sebou to ale máme padesát na padesát.

Reklama