Hlavní obsah

Střešovice po první absenci ve finále věří v návrat na vrchol

Praha

Florbalisté Střešovic i v jubilejním 20. ročníku extraligy dosáhli na medaili, ale teprve podruhé se museli spokojit s bronzem. Patnáctinásobný šampión bude po čtvrtečním semifinálovém vyřazení v pražském derby s Chodovem poprvé v historii play off chybět ve finále. V příští sezóně se bude muset Tatran vyrovnat s odchodem Švéda Johana von der Pahlena a možná i dalších opor.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Florbalisté Chodova se radují z postupu přes Střešovice.

Článek

"Je to velké zklamání," řekl novinářům kapitán Střešovic Milan Fridrich po porážce s Chodovem 2:4 na zápasy. Mistr z posledních tří let přitom vedl v sérii 2:0. "My jsme si sérii neprohráli v posledním zápase. Bojovali jsme, ale bylo to v křeči. Nedávali jsme góly, když jsme mohli."

Skalp Tatranu v play off měly dosud jen Vítkovice, kterým v letech 1997, 2000 a 2009 podlehli Střešovičtí ve finále. Chodov už sahal po vyřazení pražského rivala v semifinále před dvěma lety, ale Tatran předvedl jeden ze svých pověstných obratů.

"Donutili nás teď hrát jejich styl, což nám tolik nevyhovovalo. Zavírali nás do stran, brali míčky a chodili nám do brejků. Nevyvarovali jsme se individuálních chyb, které rozhodovaly zápasy," doplnil Fridrich, podle něhož i kvůli marodce v sezóně Tatran nehrál s jistotou svůj nový herní systém. "Je to pro nás poučení do další sezóny."

Fridrich bude zvažovat, co dál

Kapitán české reprezentace, který má za sebou i zklamání v podobě až sedmého místa na prosincovém mistrovství světa, si chce v příštích týdnech od florbalu odpočinout. "Teď se budeme s ženou a dcerkou připravovat na porod. Budu dva tři měsíce trávit s rodinou, abych jim vrátil, co jsem během sezóny nestíhal," řekl Fridrich.

V létě se bude rozhodovat co bude dál. "Budu zvažovat, jak to jde stíhat i s dvěma dcerami a kolotočem práce. Už to není úplně jednoduché. Hlavně musím mít cíl a vědět, že to bude smysluplně strávený čas, protože ho ubírám rodině a práci," dodal Fridrich.

Gólman Tomáš Kafka, který se podílí na skladbě střešovického kádru, věří, že s výjimkou Von der Pahlena tým zůstane pohromadě. "Johan odchází pracovně do Švýcarska. Jednáme s dvěma třemi hráči, kteří by nás mohli posílit. Myslím ale, že mužstvo má dobré jádro," prohlásil Kafka. O možné konci vrcholové kariéry mluvil i Martin Richter. "To nepřichází v úvahu, na něj zaútočím přes jeho přítelkyni," usmíval se Kafka.

Udržet opory je podle něj základní předpoklad toho, aby se Tatran vrátil na vrchol. "Vedle toho musíme hlavně najít motivaci se zlepšovat. Musíme to příště líp vyladit," dodal Kafka.

Reklama

Související témata: