Hlavní obsah

Ostrý start florbalové extraligy. O dva týdny dřív a hned dvě kola naráz

O dva týdny dříve než obvykle odstartují v druhé polovině týdne nejvyšší soutěže florbalistů a florbalistek. Termínový posun vznikl s ohledem na letošní mistrovství světa žen, které se v polovině prosince odehraje v Brně a Ostravě. Extraligové týmy navíc musejí na úvod přežít hned dvě kola za sebou.

Foto: Czech Open

Dovede trenér Radomír Mrázek (vlevo) vítkovické florbalisty k dalšímu titulu?

Článek

Extraliga mužů startuje ve čtvrtek, ženy zahájí boje o den později. A už v neděli čeká kluby z nejvyšších soutěží další kolo. „O určení data začátku letošní extraligy jsme vedli jednání celý rok. A je otázka, zda by týmy někdy v budoucnu na podobné řešení ještě přistoupily, z hlediska letní přípravy to pro ně znamenalo mnohem větší zátěž," poznamenal ředitel ligových soutěží České florbalové unie (ČFbU) Zdeněk Mlčoušek.

Vedení unie přesto věří, že letošní ročník extraligy dřívějším startem nijak neutrpí a nejvyšší soutěž mužů i žen přinese dramatickou podívanou. „V letním období jsme byli svědky přestupů za dosud nevídané částky, významná obměna přišla mezi trenéry a zelenou dostali mladí. Troufám si tvrdit, že letité období nadvlády střešovického Tatranu a Herbadentu je pryč a na titul dnes reálně pomýšlejí čtyři celky," přemítal prezident ČFbU Filip Šuman.

Potřetí v řadě se chystá boj o titul mezi muži i ženami v rámci jednoho superfinále v pražské O2 areně, kam na letošní rozhodující duely sezóny zavítalo na deset a půl tisíce diváků. „V nadcházející sezóně budeme opět usilovat o to, abychom posunuli laťku o kousek výš. Snem pak samozřejmě zůstává pokoření hranice 15 tisíc fanoušků," uvedl Šuman.

Florbal opět živě v televizi, nově i ženy

Mezi muži vstupují do extraligy v roli obhájců florbalisté Vítkovic, kteří v posledním superfinále přemohli pražský Chodov. „Říká se, že obhajoba je těžší, navíc tři čtyři kluci odešli. Bylo by ale alibistické mířit níž," má jasno navrátilec ve vítkovickém dresu Jan Jelínek. Dál platí, že kromě Tatranu a Vítkovic zatím žádný další celek na mistrovský titul nedosáhl.

Titul mezi ženami budou hájit hráčky Herbadentu, jež budou usilovat o osmý triumf v řadě. „O motivaci máme postaráno," ujišťuje opora pražského celku Kristýna Jílková. Letošní superfinále je naplánováno na 12. dubna.

Ani v nové sezóně pak nebude florbal chybět v přímých přenosech na televizních obrazovkách. „Na ČT sport budou opět florbalové čtvrtky. A letos poprvé se dočkáme přímého přenosu z extraligy žen - na podzim jsou v plánu dvě utkání," doplnil Šuman.

Reklama

Související témata: